ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 396

ΣΚΟΥΡΙΑ ΣΕ ΥΠΟΔΟΧH ΤΣΟΚ

κ.Νικητα χαίρεται πάντοτε! Μολις προσφατα αγορασα ενα μεταχειρισμένο 686E sporting.Καθαρίζοντας το όπλο και βγάζοντας το τσοκ παρατήρησα στην κάτω κάνη εκεί που φωλιάζει το τσοκ σημάδια διαβρωσης (εχει δημιουργηθεί λακουβιτσα). Πόσο σοβαρό είναι και πως μπορώ να το αντιμετωπίσω?

Ευχαριστώ

Γ.Μ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στο σημείο αυτό οι πιέσεις είναι χαμηλές και δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ρήξης. Ομως η σκουριά θα πρέπει να ελεγxθεί για να μην προχωρήσει. Ο πιο απλός τρόπος είναι με ελαφρύ τρίψιμο με σύρμα τυλιγμένο πάνω σε ένα ξύλινο σουβλάκι. Προσοχή να μην πειραχτούν οι βόλτες.

Οποια σκουριά μείνει μπορεί να αδρανοποιηθεί με χοχλαστό νερό ή ατμό. Η άτμιση είναι πιο εύκολη από το βράσιμο. Αν μπει το στόμιο σε νερό που χοχλάζει το νερό θα πεταχτεί από τις θαλάμες σαν πίδακας και μπορεί να πάθετε έγκαυμα. Με ένα βραστήρα με λαιμό ο ατμός μπορεί να κατευθυνθεί στο ακριβές σημείο της σκουριάς.

Ο ατμός, καθώς και το χοχλαστό νερό, μετατρέπουν την κόκκινη σκουριά σε μαύρη, όπως δηλαδή στην βαφή των καννών. Αυτός είναι ο λόγος που στην βαφή οι κάννες περνούν από βράσιμο ξανά και ξανά, για να μαυρίσει η σκουριά.

Οταν αδρανοποιηθεί η σκουριά στεγνώστε και λαδώστε καλά τις υποδοχές των τσοκ.

ΚΟΝΤΑΚΙ ΜΟΝΤΕ ΚΑΡΛΟ

Κυριε Νικητα γεια σας.Εχω σκοπο να φτιαξω ένα κοντακι για ένα σουπερ ποζε που εχω. Προσφατα επωμισα ένα σουπερ ποζε MERKEL ενός κυνηγου και διαπιστωσα ότι μου ταιριαζει. Οι κλισεις του κοντακιου οριζοντια και καθετα μπρος και πισω είναι 38/65mm – 5/8mm. Επειδή παντα σκέφτομαι το κοντακι Μοντε Καρλο θα ηθελα να μου πειτε ποια είναι η μεταφορα αυτων των μετρων σε ένα ισιο κοντακι Μοντε Καρλο. Να ειστε καλα και ευχαριστω.

Ν. Μπουζιάνης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η κάθετη κλίση υπολογίζεται στα 38 χιλιοστά για τη ράχη Μόντε Κάρλο, δηλαδη στο ίσιο κομμάτι που είναι παράλληλο με την σκοπευτική ευθεία. Το πίσω μέρος του κοντακιού, εκεί που πέφτει για το πέλμα υπολογίζεται στα 65. Οπόταν θα έχετε μέτρα 38-38 στο Μόντε Κάρλο και 65 στο πέλμα.

Η πλάγια κλίση θα είναι 5 στη χτένα, την εμπρόσθια άκρη της ράχης, και 8 στο πέλμα.

Σημαντικό είναι να μεταφερθεί και το πάχος και διατομή της ράχης του κοντακιού από αυτό που σας βόλεψε στο νέο κοντάκι που φτιάχνετε. Η αντιγραφή της διατομής γίνεται εύκολα με τα απλά εργαλεία που χρησιμοποιούν οι πλακάδες για αντιγραφή καμπύλων.

ΤΣΟΚ MOD

Θα ήθελα να σας ρωτήσω τί σημαίνει το XX1 MOD σε μια κάννη franchi.
Ευχαριστώ, Κυριάκος Τσίχλας.

Κ. Τσίχλας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

MOD είναι η αμερικανική ορολογία για Modified Choke, δηλαδή μισό τσοκ στην δική μας παλιά ορολογία και τρία άστρα στην σύγχρονη.

Το ΧΧ1 δεν ξέρω τι σημαίνει. Δεν φαίνεται να αφορά το τσοκάρισμα.

ΚΑΡΑΜΠΙΝΕΣ BAIKAL

Γειά σας κ. Νικήτα …
Θα Ήθελα αν είναι εύκολο να μου δώσετε πληροφορίες για τις 2 καραμπίνες
(Baikal Mp 155 & Baikal Mp 153) …
Επειδή έχω σκεφτεί να πάρω την μία απο τις δύο…
Ποιά είναι καλύτερη?
Ή μήπως στο ίδιο ποσό κ’ λίγο παραπάνω
μπορούμε να βρούμε καλύτερη?

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων,
Να είστε παντα καλά!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι καραμπίνες Baikal είναι εξαιρετικά σκληροτράχηλα όπλα, αλλά χωρίς τις ευκολίες των σύγχρονων ευρωπαϊκών όπλων.

Δύο στοιχεία παίζουν σε αυτή την επιλογή, οι τιμές των καινούργιων λιτών μοντέλων από εργοστάσια όπως Benelli, Beretta, Franchi, Browning. Καθώς και οι τιμές μεταχειρισμένων αξιόλογων αυτογεμών, όπως πχ Beretta 303, Breda Altair και άλλα.

Στις καινούργιες καραμπίνες οι τιμές αρχίζουν από 700 Ευρώ, στις αγγελίες για μεταχειρισμένα αναφέρονται τιμές 350 έως 650 Ευρώ για αξιόλογα μοντέλα.

Θα πρέπει λοιπόν να συγκρίνετε τις τιμές και να δείτε που θα πιάσουν περισσότερο τόπο τα χρήματα σας.