ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

Η σύνθεση της φωτογραφίας παράγει “ατμόσφαιρα”, διάθεση, mood κατά το αγγλικόν, και προσελκύει τον πελάτη.

Εκτός και αν κάτι στην φωτογραφία προσβάλλει την τεχνική γνώση του δυνητικού πελάτη, οπόταν κλωτσάει, χάνεται η “ατμόσφαιρα” και το mood πάει στο διάολο. Αυτή την περίπτωση της προσβολης του εσωτερικού ματιού περιέγραψε στο βιβλίο του για την δύναμη της διαφήμισης, Hidden Persuaders, ο Vance Packard πριν πενήντα χρόνια. Πρόκειται για βιβλίο σταθμό στην διαφήμιση που ακόμη και σήμερα διδάσκεται στα πανεπιστήμια.

Στη φωτό βλέπουμε ένα δίκαννο που φέρει το φορτισμένο όνομα μοντέλου “Μεγαλοαγρόκτημα”. Ονομασία που παραπέμπει σε αριστοκρατικά κυνήγια, με παγανιστάδες, βοηθούς, μπάτλερ, και δεν συμμαζεύεται. Σε τέτοια κυνήγια είναι ταμπού το οινόπνευμα! Το φλασκί του ουίσκυ δεν δένει. Προσβολή εσωτερικού ματιου πρώτη.

Σε τέτοια αγροκτήματα και αριστοκρατικά κυνήγια ο κυνηγός δεν ακουμπά θήραμα, και σίγουρα δεν θα σκεφτόταν ποτέ να το καθαρίσει. Το μαζεύουν οι pickers up που είναι εκεί με τα λαμπραντόρ. Ο σουγιάς, από την Γαλλία χώρα που ανέτρεψε το βασιλικό πολίτευμα, και έχει τον Opinel ως σύμβολο του λαϊκου κυνηγού, δίνει ακριβώς το αντίθετο νόημα από το δίκαννο “Μεγαλοαγρόκτημα”. Το ένα μιλά για αυτοκρατορικά ομαδικά κυνήγια, το άλλο για τον μοναχικο κυνηγό που θα πάρει ελάχιστα θηράματα και θα τα καθαρίσει μόνος του με τον σουγιά του. Προσβολή εσωτερικού ματιού δεύτερη.

Και πάμε στην φυσιγγιοθήκη. Σαφώς και δεν δένει με αριστοκρατικά κυνήγια. Σε αυτά ο γεμιστής έχει την ειδική σάκκα φυσιγγίων και γεμίζει το όπλο του “τουφεκιου” στο καρτέρι. Ζώνη με φυσίγγια έχει ο μοναχικός κυνηγός.

Αλλα το ατόπημα είναι αλλού! Δείτε πως τα φυσίγγια έχουν μπει ανάποδα στις θηλιές και έχουν καβαλλήσει το στόπ! Προσβολή εσωτερικού ματιού τρίτη, επιεικώς διότι μπορεί και να μετρήσει για δύο.

Δεν χρειάζεται κανείς να είναι σούπερ γνώστης στα περί όπλων και κυνηγίων για να προσβληθεί το εσωτερικό του μάτι. Και αν αυτό προσβάλλει τον ερασιτέχνη, τι λέει για τον επαγγελματία που είδε την σύνθεση του φωτογράφου (μάλλον αυτός έκανε τη σύνθεση) και την ενέκρινε για διεθνή προβολή! Τοσο λίγο καταλαβαίνει το ίδιο του το προϊόν, και τόσο λίγο ξέρει τον πελάτη του ο κατασκευαστής!