ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 400

ΠΑΛΙΟ ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΣΟΥΠΕΡΠΟΖΕ

Ήθελα να ρωτήσω για ένα δίκαννο σούπερ ποζέ που έχω. Μέχρι στιγμής έχω καταλάβει πως οι σφραγίδες είναι Ισπανικές, πως είναι cal 12 / 70 και πως οι κάννες είναι ενός και τριών άστρων. Τον κατασκευαστή δεν μπορώ να τον βρώ στο internet μιας και δεν βρίσκω κάποιον με τα αρχικά ID ούτε και το έτος κατασκευής. Έως τι πιέσεων και γραμμαρίων φυσίγγια μπορώ να ρίχνω με το όπλο αυτό?
Σας ευχαριστώ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πιθανολογώ ότι τα αρχικά DI αντιπροσωπεύουν τις λέξεις Diarm Iziar. Η Diarm ήταν η κοινοπραξία που στήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 σε μια προσπάθεια να αναδιοργανωθεί η οπλοκατασκευή. Στην κοινοπραξία συμμετείχαν αρκετοί κατασκευαστές. Itziar είναι η πόλη στην οποία κτίστηκε το εργοστάσιο.

Εχοντας θαλάμη 70 χιλιοστών οι πιθανότητες είναι ότι και η δοκιμή είναι για κανονικά φυσίγγια, δηλαδή στις 900 πιέσεις. Συνεπώς τα κατάλληλα φυσίγγια είναι αυτά με κάλυκα 70 χιλιοστών ή μικρότερο (65 ή 67), που παράγουν κανονικές πιέσεις, δηλαδή κάτω από 740 bar.

ΒΕΡΝΙΚΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΛΙΝΕΛΑΙΟ

Κύριε Νικήτα έχω ένα όπλο με ξύλινα μέρη που έχουν φινίρισμα λινελαίου. Παρ ότι αναγνωρίζω όλα τα καλά του λινελαίου η φθορά και η αναγκαστική ανάγκη για φρεσκαρισμα του φινιρίσματος, ειδικά όταν βραχεί το όπλο είναι πολύ “δεσμευτική”! Τι προετοιμασία χρειάζεται για να αλλάξω το φινίρισμα, όσο αφορά την απομάκρυνση του λινέλαιου και του κεριού, ώστε να προχωρήσω σε βερνικι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος είναι να μην αφαιρέσετε το λινέλαιο με διαβρωτικά κλπ. Οσο λινέλαιο είναι μέσα στο ξύλο τώρα είναι στεγνό και έχει ενσωματωθεί στις ίνες του ξύλου. Το λινέλαιο της επιφάνειας είναι αυτό που πρέπει να αφαιρεθεί.

Τρίβοντας προσεκτικά με ντουκόχαρτο 800 και προσέχοντας να μην πειράξετε τις ψάθες αφαιρείτε το λινέλαιο της επιφάνειας. Θα ξέρετε ότι το ντουκόχαρτο έχει αφαιρέσει το λινέλαιο διότι τα νουτκόχαρτα θα πάψουν να βγάζουν σκούρα καφέ “μάκα”. Στο ντουκόχαρτο θα δείτε ίχνη από ξυλο. Το τρίψιμο γίνεται πάντα κατά μήκος του κοντακιού, ΠΟΤΕ εγκάρσια διότι θα μείνουν σημάδια που δεν θα καλύπτετι το βερνίκι.

Πάνω σε αυτό το λιεασμένο ξύλο περνάτε το βερνίκι αραιωμένο μισό-μισό με διαλυτικό. Δεν αφήνετε το βερνίκι να λιμνάσει στο ξύλο. Αφαιρείτε το πλεονάζον βερνίκι με ένα πανάκι. Αφήνετε το βερνίκι να στεγνώσει καλά, το τρίβετε απαλά με ντουκόχαρτο 800 και περνάτε το επόμενο χέρι. Τρία χέρια πρέπει να είναι αρκετά.

Το τελευταίο χέρι το τρίβετε με ντουκόχαρτο 1000 και το λειαίνετε με αλοιφή αυτοκινήτου (compound).

Δεν πειράζετε τις ψάθες. Αυτές θα πρέπει να τις αφήσετε ως έχουν ή να τις δώσετε για ανακαίνιση σε επαγγελματία και μετά τις περνάτε ένα χέρι βερνίκι με ένα μικρό πινέλο.

Η παραπάνω μέθοδος είναι δοκιμασμένη και αποδίδει ένα λείο και στιλπνό κοντάκι, ανθεκτικό στον καιρό και στις βροχές.

ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ LANBER

Ενδιαφέρομαι για ένα σούπερ ποζέ. Δυστυχώς δεν μπορώ να κοιτάξω πέρα από την κατηγορία μέχρι τα 500€ οπότε σκέφτηκα την αγορά ενός lanber σε καλή κατάσταση. Με προβληματίζει η πιθανή έλλειψη ανταλλακτικών αφού έχει ουσιαστικά σταματήσει η παραγωγή. Εναλλακτικά φυσικά υπάρχει η λύση ενός Baikal αλλά το ισπανικό μου φαίνεται πιο καλοστημενο. Τι πιστεύετε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ανταλλακτικά Lanber έχει η εταιρεία Γιαλιτάκης ΑΕ στο Ηράκλειο.

Το Lanber είναι εξαιρετικά απλό και ανθεκτικό σουπερποζέ που μάλλον δεν θα χρειαστεί ανταλλακτικά. Πάντως αν χρειαστεί υπάρχουν.