ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 401

ΕΞΟΛΚΕΑΣ BAIKAL

κε Νικήτα καλησπέρα,
έχω στην κατοχή μου ενα όπλο baikal ij 58 mae το οποίο όπως φαίνεται και στην φωτογραφία παρακάτω μάλλον έχει σπάσει ο εξωλκέας των φυσιγγιών. Που μπορώ να βρω το ανταλακτικό αυτό και ποσο μπορεί να στοιχίσει

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πρόκειται για φτηνό ανταλλακτικό που θα το βρείτε στον εισαγωγέα των Baikal, την εταιρεία Κύργιας ΑΕ στη Θεσσαλονίκη. Ισως χρειαστεί κάποιο ελαφρύ λιμάρισμα η εφαρμογή, αλλά γενικά είναι κάτι που εφαρμόζει εύκολα και γρήγορα.

BROWNING B80

Καλησπέρα κύριε Νικήτα και καλή χρονιά
Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με την αγορά που σκέφτομαι να κάνω μιας μεταχειρισμένης Browning B80 66 πόντους κάννη σταθερό τσοκ *** προς 372 ευρώ που είδα στο σάιτ του Καρδαρά. Ως πρώτο όπλο έχω μια Browning auto 5 με κάννη 71 πόντους και φουλ τσοκ η οποία με δυσκολεύει λίγο σε κοντινές αποστάσεις και η οποία δεν συνίσταται για μονοβολα. Την Β80 σκέφτομαι να τη χρησιμοποιώ για κοντινές αποστάσεις και μονοβολα. Εσείς τι λέτε είναι σωστό το σκεπτικό μου αυτό? Επίσης γνωρίζεται αν υπάρχουν ανταλλακτικά γι’αυτό το όπλο και γενικά αν έχει βγάλει προβλήματα? Η καλύτερα θα ηταν να προτιμήσω μια Beretta που έχει ο Γκιουλέκας Α 301 με κάννη από Α302 και εσωτερικά τσοκ προς 550 ευρώ? Να σημειώσω ότι δν έχω την δυνατότητα να δω από κοντά κανένα απ τα δύο όπλα μια και είμαι από Τρίκαλα.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η Β80 κατασκευαζόταν από την Beretta για λογαριασμό της Browning. Εκτός από το “σκαλί” της βάσης είναι ακριβώς ίδια με την Α302 και έχει τα ίδια εσωτερικά μέρη. Ανταλλακτικά υπάρχουν άφθονα.

FRANCHI FALCONET

Αγαπητέ Κ Νικήτα πρίν λίγο καιρό έπεσε στα χέρια μου ένα franchi falconet c θα ήθελα να ρωτήσω για τα χαρακτηριστικά του δεν έχω βρει πουθενά κάτι να γράφεται για αυτό το όπλο

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το Falconet είναι το Alcione με βάση από Εργκάλ. Ηταν ένα από τα πρώτα σουπερποζέ με βάση από Εργκάλ και αποδείχτηκε επιτυχημένο μοντέλο.

Ακολουθεί το πρότυπο του Alcione με ολόκληρο πίρο και συρταρωτό κλείδωμα. Σχεδόν όλα είχαν μονή σκανδάλη με επιλογέα πάνω στη σκανδάλη. Είναι καλά όπλα.

ΙΣΠΑΝΙΚΟ DI

Καλησπέρα σας και καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία!
Ήθελα να ρωτήσω για ένα δίκαννο σούπερ ποζέ που έχω. Μέχρι στιγμής έχω καταλάβει πως οι σφραγίδες είναι Ισπανικές, πως είναι cal 12 / 70 και πως οι κάννες είναι ενός και τριών άστρων. Τον κατασκευαστή δεν μπορώ να τον βρώ στο internet μιας και δεν βρίσκω κάποιον με τα αρχικά ID ούτε και το έτος κατασκευής. Έως τι πιέσεων και γραμμαρίων φυσίγγια μπορώ να ρίχνω με το όπλο αυτό?
Σας ευχαριστώ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι πιθανότητες είναι ότι το DI στέκει για Diarm Izti ή κάπως έτσι. Η Diarm ήταν μια κοινοπραξία που στήθηκε με κυβερνητικά χρήματα στις αρχές της δεκαετίας 1980 με σκοπό να εκσυγχρονίσει την ισπανική οπλοβιομηχανία. Το πείραμα διήρκησε μόλις τρία χρόνια και η κοινοπραξία διαλύθηκε.

Ποιος ακριβώς ήταν ο κατασκευαστής μπορεί να βρεθεί αν στείλετε μια φωτογραφία του όπλου. Σουπερποζέ έφτιαχναν τότε οι Felix Sarasqueta, Sarriugarte, Lanber και Laurona. Το σχήμα της βάσης θα δείξει ποιος το κατασκεύασε.

ΑΤΣΑΛΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΦΥΣΙΓΓΙΟΥ

Γεια σου Νικήτα! Χρόνια πολλά και καλή χρονιά, πάντα με υγεία!

Σε ένα τσιχλοφύσιγγό μου, τυχαίως παρατήρησα αυτήν την ατέλεια στο αστεροειδές (εξάστερο) κλείσιμο του κάλυκα… Είναι κάτι το ανησυχητικό ή κάτι το αμελητέο…? Να το ρίξω άφοβα τελικά ή όχι?

Ευχαριστώ πολύ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν είναι ανησυχητικό ούτε σπάνιο το φαινόμενο του άτσαλου κλεισίματος. Σχεδόν σε κάθε κουτί φυσιγγίων υπάρχουν μερικά με τσαλακωμένα κλεισίματα από στιγμιαία δυσλειτουργεία της μηχανής γόμωσης. Το άτσαλο κλείσιμο από μόνο του δεν αυξάνει τις πιέσεις.

ΡΩΣΣΙΚΟ ΙΖ54

Γεια σας Κυριε Νικήτα
Έχω ένα όπλο από το παππού μ το οποιο δε ξέρω τη είναι οι περισσότεροι μου λένε ότι είναι Ρωσσικο μπαικαλ θα ήθελα τη γνώμη σας σε αυτό το θέμα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Κρίνοντας από την φωτογραφία της κάτω μεριά των καννών και τίποτε άλλο θα έλεγα ότι είναι το μοντέλο ΙΖ54. Ηταν το βασικό μοντέλο πλαγιόκαννου της Baikal πριν βγουν τα μοντέλα 58 και 43, και είχε συμβατικό μηχανισμό Ανσον-Ντήλυ. Ηταν ανθεκτικά δίκαννα αν και κάπως βαριά.