ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 402

ΠΑΛΙΟ ΒΕΛΓΙΚΟ ΔΙΚΑΝΝΟ

Αγαπητε κ.Νικητα καλη χρονια με υγεια και φωτηση,
σου στελνω φωτογραφιες απο ενα οπλο που βρεθηκε σε μπαουλο του παπου ενος φιλου.
Θα ηθελα να μας δωσεις οσες πληροφοριες μπορεις σχετικα με την προελευση,κατασευη,
κατασταση και τη χρηση,αν μπορει να χρησιμοποιηθει για κυνηγι.Οι καννες εχουν μηκος
82 cm και δεν εχουν τσοκ μαλον απο την πολυ χρηση.Η εσωτερικη τους κατασταση ειναι καλη.
σε ευχαριστω πολυ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΔΕΝ μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτό το δίκαννο για τους εξής λόγους:

Είναι κατασκευασμένο για μαύρη πυρίτιδα.

Η κατασκευή του δεν του αφήνει περιθώρια αντοχής για άκαπνη πυρίτιδα.

Οι κάννες του είναι κολλημένες με την μέθοδο through lump, με το κλειδί ανάμεσα στις κάννες κολλημένο με ασημοκόλληση. Δεν έχουν επίπεδα δίπλα από τα κλειδιά όπως τα μεαγενέστερα πλαγιόκαννα.

Η βάση είναι και αυτή κοίλη στο σημείο που επικάθονται οι κάννες και έχει οξεία γωνία εκεί που ο καθρέφτης συναντά το οριζόντιο τμήμα. Η οξεία γωνία, δηλαδή η έλλειψη κυρτότητας, δρα ως σημείο εστίασης των δυνάμεων καταπόνησης και καθιστά το όπλο επιρρεπές σε ρήξη της βάσης αν χρησιμοποιηθεί με σύγχρονα φυσίγγια.

Τα παραπάνω είναι τεχνικά χαρακτηριστικά κοινά σε πολλά φτηνά βελγικά δίκαννα αυτής της εποχής, κάπου μεταξύ 1865 και 1900. Ηταν μια περίοδος μεταβατική, από την μαύρη στην άκαπνη πυρίτιδα όπου η τεχνολογία του δίκαννου δεν είχε εξελιχθεί πλήρως.

BERNARDELLI 200

Καλησπέρα. Με λένε Μάνο. Έχει ο πατέρας μου ένα Σουπερ Ποζε Bernardelli mod.200 Ejector και ενδιαφέρεται να το πουλήσει, λόγω του ότι δεν κυνηγά εδώ και καιρό. Το όπλο βρίσκεται στη Ναύπακτο Αιτωλ/νιας, είναι σε άριστη κατάσταση μέσα στο κουτί του. Τι τιμή , ως ειδικός που είστε, θα μπορούσε να ζητήσει; Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το μοντέλο 200 της Bernardelli ακολουθεί το πρότυπο Browning με περαστό πίρο καννών και μηχανισμό στην πλάκα της σκανδάλης. Είναι ένα αξιόπιστο και ανθεκτικό όπλο και σχετικά ελαφρύ παρά την ατσάλινη βάση. Για ένα δείγμα σε άριστη κατάσταση, όπως το περιγράφετε, η αξία του είναι στο 80 τοις εκατό της λιανικής του τιμής. Η λιανική τιμή που αναφέρεται για καινούργια αντίστοιχα όπλα σε μερικές ιστοσελίδες είναι γύρω στα 950 Ευρώ, άρα η αξία του είναι γύρω στα 750 Ευρώ.

ΤΣΟΚ ΜΕ ΡΑΒΔΩΣΕΙΣ

Αγαπητέ κ. Κυπρίδημε,

Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν εκτός από την ήδη υπάρχουσα ύλη του εξωτερικού με τεστ σχετικά με την αποτελεσματικότητα των τσοκ με ραβδώσεις για αποκλειστική χρήση μονόβολων στο κυνήγι του αγριόχοιρου, εάν έχετε κάποια σχετική εμπειρία στο συγκεκριμένο θέμα.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα συγκεκριμένα τσόκ βοηθούν στην σταθεροποίηση του βλήματος, ειδικά όταν αυτό είναι μικρότερης διαμέτρου, αλλά, τι γίνεται όταν το χρησιμοποιούμε με τα απλά μονόβολα?
Εννοείται και εξυπακούεται ότι απαγορεύεται ρητά χρήση του με σκάγια, εφόσον θα τα διασκορπίσει παντού με εξαιρετικό κίνδυνο τραυματισμού των γύρω συναδέλφων ή σκυλιών κλπ κλπ.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων,
Κωνσταντίνος Χαλόφτης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα τσοκάκια με ραβδώσεις όχι μόνο δεν απαγορεύονται για σκάγια, αλλά έχουν κατασκευαστεί πρωτίστως για σκάγια! Για αυτό άλλωστε πωλούνται με ονομασίες όπως Dispersante και παρόμοιες.

Σε πραγματικές δοκιμές που έχω κάνει με μια σειρά από ραβδωτά τσοκάκια με σκάγια, το άνοιγμα της τουφεκιάς δεν ήταν υπερβολικό. Στα 15 μέτρα ανοίγει αρκετά η βολή ώστε να καλύψει τον κύκλο των 75 εκατοστών. Στα 25 μέτρα είναι ίση με το άνοιγμα από φυσίγγια διασποράς. Δεν κινδυνεύει ο σκύλος από τέτοια ανοίγματα εςκτός και αν ο κυνηγός δείξει αμέλεια. Η φωτογραφία είναι από τέτοια δοκιμή και δείχνει ότι στα 15 μέτρα το ραβδωτό τσοκάκι Briley έβαλε 608 από τα 682 σκάγια του φυσιγγίου στον κύκλο των 75 εκατοστών.

Στην χρήση με μονόβολα το ραβδωτό τσοκάκι δίνει μια αυξημένη ακρίβεια. Δηλαδή όταν ρίξουμε συνεχόμενες βολές, από σταθερή θέση, αυτές θα είναι πιο συγκεντρωμένες από ότι θα είναι χωρίς το τσοκάκι.Η διαφορά δεν είναι δραματική. Στα δικά μας κυνηγια με μονόβολο, που βασικά είναι το κυνήγι αγριόχοιρου σε παγάνα, με βολές κάτω των 70 μέτρων η αύξηση αυτής της ακρίβειας δεν παίζει ρόλο. Περισσότερο ώφελος υπάρχει από την εγκατάσταση σωστών σκοπευτικών (κλισιοσκόπιο συν ακή) σε κανονική κάννη Slug παρά από τα τσοκάκια.

Στην Αμερική όπου το λειόκαννο με μονόβολο είναι υποχρεωτικό σε μερικές περιοχές, και οι βολές είναι σε στάσιμα ελάφια, από μοναχικούς κυνηγούς που κυνηγούν όσο το δυνατόν πιο αθόρυβα, υπάρχει πιθανότητα βολών στα 100 με 150 μέτρα. Και εκεί υπάρχει λόγος για ακρίβεια βολής με μονόβολο.

Είναι σωστή η παρατήρηση ότι τα τσοκάκια, όπως και οι συνολικά ραβδωτές κάννες σε διαμετρήματα λειόκαννου (bore rifled barrels) όντως αποδίδουν καλύτερα με μονόβολα τύπου Sabot.

ΑΝΩΤΑΤΗ ΓΟΜΩΣΗ ΓΙΑ ΔΙΚΑΝΝΟ

Στις ΕΡΩΤΉΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 392 μου είχατε απαντήσει για το ” άγνωστο και ύποπτο δίκαννο”. Τελικά, το όπλο το πήγα στον Αντωνάκο και το ”γιάτρεψε”. Δυστυχώς, δεν το έχω βγάλει φωτογραφίες. ο Αντωνάκος, έφτιαξε τα ξύλα, γέμισε τα κλειδιά και του έκανε ένα γενικό σέρβις. Μου είπε δε πως θα είναι σωστό σε αυτό το δίκανο να βάζω ελαφριές γομώσεις. Αγόρασα λοιπόν 24 γραμμάρια σκοπευτικά για τραπ, (480 bars πίεση), τα οποία έχουν ανεπαίσθητο λάκτισμα. Θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω, τη ΜΈΓΙΣΤΗ γόμωση που θα πρέπει να βάζω στο δίκανο αυτό, και αν είναι δυνατόν να μου προτείνετε συγκεκριμένους τύπου φυσιγγίων για παλιά ελαφριά δίκανα.
Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αν υποθέσουμε ότι το δίκαννο έχει περάσει δοκιμή στην Ισπανία, τότε αυτή θα ήταν παλιά δοκιμή στα 850 bar. Που σημαίνει ότι μπορεί να ρίξει φυσίγγια που παράγουν μέχρι 650 bar πίεση. Υπάρχουν στην αγορά αρκετά τέτοια φυσίγγια. Το βάρος της γόμωσης δεν είναι το κύριο κριτήριο, η πίεση είναι ο καθοριστικός παράγοντας. Υπάρχουν φυσίγγια με γόμωση μέχρι και 36 γραμμάρια που παράγουν πιέσεις κάτω από 650 bar.

Ωστόσο οι κατασκευαστές, με ελάχιστες εξαιρέσεις, αποφεύγουν να σημειώνουν την πίεση στα κουτιά φυσιγγίων. Αναγκαστικά λοιπόν θα πρέπει να ρωτήσετε τους κατασκευαστές για την πίεση που παράγουν τα φυσίγγια τους. Οι σωστοί κατασκευαστές θα σας δώσουν ακριβή στοιχεία με ένα απλό τηλεφώνημα.

ΛΑΣΤΙΧΟ ΣΕ ΜΟΧΛΟ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ ΚΛΠ

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά νά ΄χουμε. Εύχομαι υγεία και μακρυά από ατυχήματα για όλους.
Θα ήθελα να σχολιάσεις τα εξής:
α. Το βουλκανισμένο λάστιχο στο μοχλό ανοίγματος των Beretta 692 και 690 σκοπευτικό. Όταν μιλάμε για δίκαννα δεν έχουμε στο μυαλό μας τη μακροζωία; πόσο μπορεί ν΄αντέξει το λάστιχο στο μέταλλο;
β. Στο DT11 Skeet Be Fast, στην πρώτη φωτογραφία δείχνουν τη βάση του όπλου, λέγοντας ότι, σε σχέση με το DT10, έχουν προσθέσει μέταλλο, εν προκειμένω να αυξήσουν το βάρος της. Αυτό λένε βελτιώνει το balance μέσω της συγκέντρωσης των μαζών στο κέντρο του όπλου ανάμεσα στα χέρια (mass centralization το λένε στο χωριό μας…). Συγκεκριμένα βελτιώνουν το λόγο του βάρους στο κέντρο προς το βάρος στα άκρα. Στην επόμενη φωτογραφία δείχνουν ότι έχουν χρησιμοποιήσει ανθρακόνημα (carbon fibre χωριάτικα…) ως βασικό υλικό για την, εντυπωσιακή ομολογουμένως, προσθαφαιρούμενη σκανδάλη. Το εξωτικό αυτό υλικό, χρησιμοποιείται εκεί που θέλουμε να… μειώσουμε το βάρος! Δηλαδή αύξησαν το βάρος της βάσης για να ελαφρύνουν τη σκανδάλη; Η σκανδάλη δεν βρίσκεται μέσα στη βάση; εκεί που θέλουν ν΄αυξήσουν το βάρος;
Νομίζω ότι οι μαρκετίστες γνωρίζουν καλά ότι το ανθρακόνημα εντυπωσιάζει πολύ τον υποψήφιο αγοραστή. Και ένα τρίτο ερώτημα: είναι αλήθεια ότι το Browning B725 έχει πιο ρηχή βάση απ΄το DT11;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οσοι ταξιδεύουμε για ρεπορτάζ σε εταιρείες κατασκευής έχουμε αντιληφθεί εδώ και καιρό ότι οι μαρκετίστες κάνουν κουμάντο. Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από την παρουσίαση του Beretta UGB25 όταν μερικοί από εμάς τους δημοσιογράφους ακούγαμε έναν τεχνικό να μας αναλύει τα συστήματα παθητικής ασφάλειας του μοντέλου. Ξαφνικά εμφανίζεται ένας από το μάρκετινγκ τημ και λέει στα ιταλικά στον τεχνικό “αυτά είναι λεπτομέριες που δεν ενδιαφέρουν τον κόσμο”. Για αυτόν το εξωτερικό φινίρισμα και το μειωμένο λάκτισμα ήταν τα δύο σημεία που ήθελε να τονιστούν.

Εχεις λοιπόν απόλυτο δίκιο στις παρατηρήσεις σου. Οτι είναι της μόδας ανά πάσα στιγμή θα το δούμε εν τέλει και στα όπλα, είτε αυτό είναι κάποιο ηλεκτρονικό γκατζετάκι που μετρά βολές, ή κάποιο επίχρισμα που δίνει την όψη των ανθρακονημάτων, είτε σκανδάλη από ατόφιο ανθρακόνημα. Οι λεκτικές ακροβασίες για την εκλογίκευση της επιλογής κάποτε καταντούν ανέκδοτο.

Το λαστιχένιο μέρος στο μοχλό ανοίγματος αποκλείεται να αντέξει όσο το ατσάλι. Αρα αργά ή γρήγορα θα αναγκαστεί ο αγοραστής να το αλλάξει. Ελπίζουμε ότι όταν φτάσει η ώρα αυτή θα υπάρχει ως ανταλλακτικό.

Το 725 είναι χαμηλό, δεν θυμάμαι ακριβώς την διάσταση, το είχαμε μετρήσει και είχε γραφτεί σε παλαιότερο άρθρο στο Εθνος Κυνήγι. Παίζει κάπου γύρω στα 63 χιλιοστά, δηλαδή όσο και ένα ρηχό προφίλ.

BERETTA 409;

Καλησπέρα έχω ένα beretta πλάγιο του πατέρα μου που δεν είναι εν ζωη με άδεια κυνηγετικη γράφει πάνω πως εινια το μοντέλο brescia εγώ νομίζω πως είναι το 409 ύστερα από διδυκτιακη έρευνα αλλά πάλι δεν είμαι σίγουρος όμως που μπορώ να πάρω μια εκτίμηση και αν ει ία δυνατόν να πωληθη με νόμιμες διαδικασίες
Περιοχή Ροδος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Απευθυνθείτε στον κύριο Χατζιώτη στο τηλέφωνο 210-6138049 για μια εκτίμηση τόσο του μοντέλου όσο και της εμπορικής αξίας του Beretta σας.

Τα παλιά πλαγιόκαννα Beretta έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για συλλέκτες καθώς και ενθουσιώδεις λάτρεις και αξίζει μια προσεκτική εκτίμηση.