ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 404

ΜΟΛΥΒΔΩΣΕΙΣ

Κύριε Νικήτα καλησπέρα…

Θα ηθελα τα φώτα σας σε ένα θέμα που με βασανίζει τελευταία και αφορά τον καθαρισμό της κάννης του αυτογεμους που έχω στην κατοχή μου.
Ενώ χρησιμοποιώ νίτρο διαλυτικό και έχω βάλει την ορειχάλκινη βούρτσα στο δράπανο με χαμηλές στροφές δεν λένε να φύγουν οι μολυβδωσεις.
Χρησιμοποίησα σε κάποια κυνήγια φυσίγγια με ελικοειδή διασπορεα που τα σκάγια είναι εκτεθειμένα .
Με συμβούλευσαν να χρησιμοποιήσω ψιλό ατσαλοσυρμα πάνω στην βούρτσα.
Ισχύει κάτι τέτοιο η θα δημιουργήσω πρόβλημα στην κάννη που είναι χρωμιωμενη??Κάποια άλλη μέθοδος να καθαρίσει εντελώς η κάννη???

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το πιο φημισμένο προϊόν για τον καθαρισμό μολυβδώσεων (και επιχαλκώσεων στα ραβδωτά) είναι το Hoppe’s 9. Η διαδικασία Χρήσης αυτου καθώς και άλλων καθαριστικών είναι η εξής:

Με την κάννη στεγνή περνάμε την ορειχάλκινη βούρτσα πέρα δώθε μερικές φορές για να “αγριέψει” η επιφάνεια των μολυβδώσεων και να αυξηθεί η επιφάνεια τους. Ρίχνουμε λίγο καθαριστικό και το απλώνουμε στην κάννη με την βούρτσα. Το αφήνουμε για μισή ή μια ώρα να δουλέψει.

Μετά τυλίγουμε χαρτιά κουζίνας ή πανάκια στη βουρτσα και την περνάμε στην κάννη αλλάζονται χαρτί μετά από κάθε πέρασμα. Συνεχίζουμε μέχρι τα χαρτιά να βγουν καθαρά. Μετά λιπαίνουμε με λίγες στταγόνες λάδι πάνω στο χαρτί, δεν χρειάζεται να λιμνάζει το λάδι στην κάννη μέσα.

Ενα κόλπο για να μην πιάνει μολυβδώσεις η κάννη είναι η λείανση της με λειαντική αλοιφή όπως πχ Flitz ή Glanol. Με λίγη αλοιφή σε πανάκι τυλιγμένο στην ορειχάλκινη βουρτσα λειανουμε την κάννη. Μετά καθαρίζουμε με πανάκια όπως περιγράφεται παραπάνω. Θα εκπλαγείτε με το τι βγάζει μια καθαρισμένη κάννη! Η αλοιφή λειαίνει την επιφάνεια, μειώνοντας τους πόρους του μετάλλου και έτσι μειώνει τις τριβές που συγκρατούν μολύβι και πλαστικό. Η λείανση γίνεται μια φορά το χρόνο, δηλαδή μετά το τελικό καθάρισμα αφου κλείσει το κυνήγι.

BLASER F3

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΓΙΑ THN ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ BLASER F3 ΚΥΡΙΩΣ AΠΟ ΑΠΟΨΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΚΑΙ ΒΛΗΤΙΚΗΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το Blaser F3 είναι πολύ καλό και αξιόπιστο σουπερποζέ. Εχει μηχανισμό ευθείας επίκρουσης με ελατήρια ελικοειδή. Επίσης έχει ενσωματωμένο σύστημα σύσφιξης των κλειδιών αν ποτέ κουνήσουν και είναι χαμηλου προφίλ. Εχει ήδη αποδείξει την αντοχή του στα χέρια σκοπευτών που ρίχνουν πολύ περισσότερες βολές από ότι ένας κυνηγός.

ΜΑΛΛΙΝΗ ΤΑΠΑ ΣΕ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟ ΑΥΛΟ

Κύριε Νικήτα κυνηγώ με φυσίγγια με μάλλινη τάπα της αγοράς.Μου αρέσει και σκέφτομαι να αγοράσω ένα όπλο με διευρυμένους αυλούς 18,8 -18,9 τα φυσίγγια που χρησιμοποιώ εχουν την ίδια απόδοση όπως σε αυλούς 18,4 ή πρέπει να χρησιμοποιώ φυσίγγια μέ συγκεντρωτήρα.
Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι ΚΑΛΕΣ μάλλινες τάπες δεν έχουν πρόβλημα έμφραξης διευρυμένων αυλών. Η έμφαση στο ΚΑΛΕΣ, διότι αυτές είναι κατασκευασμένες από γνήσιο μαλλί και έχουν αρκετή ελαστικότητα για να φράξουν τον αυλό.

Πως διακρίνεται η καλή μάλλινη τάπα είναι εύκολο: την συμπιέζουμε και βλέπουμε αν έχει την τάση να διευρύνεται και να πλαταίνει. Υπάρχουν “μάλλινες” τάπες που είναι σκληρές και δεν δείχνουν καμία τάση πλαϊνής διόγκωσης. Αν δεν διογκωθεί η τάπα ώστε να φράξει τον αυλό τότε υπάρχει περίπτωση να αφήσει αέρια να περάσουν στα σκάγια και να δημιουργηθούν συσσωματώσεις που είναι δυνητικά επικίνδυνες.