ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 406

PORTING ΣΕ ΠΛΑΓΙΟΚΑΝΝΟ

Κύριε Νικήτα γεια σας.Αρχικά τα συγχαρητήρια μου για την προσφορά σας στην κατανόηση του λειόκανου όπλου σε μια χώρα που μισοξέρουμε τα πάντα. Θα ήθελα να μου πείτε αν γίνεται porting σε πλαγιόκανο όπλο και ποια πρέπει να είναι η γωνία που θα έχουν οι τρύπες με τον κάθετο άξονα.
Σημειώνω ότι το δικανο είναι Baikal χωρίς ρίγες.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ανεξάρτητα από την γωνία των οπών, οι οπές σε ένα πλαγιόκαννο αναγκαστικά θα γίνουν στις έξω πλευρές των στομίων. Η επαφή των καννών στη μέση δεν επιτρέπει οπές, και ούτως ή άλλως δεν υπάρχει χώρος για την διαφυγή αερίων στη μέση. Και αυτό γεννά το ερώτημα κατά πόσο η πίεση των αερίων θα ωθεί τις κάννες προς την αντίθετη μεριά. Επίσης γεννάται το ερώτημα αν το Porting θα έχει κάποια εξουδερωτική επίδραση στην τάση του πλαγιόκαννου να κλωτσά προς την κατεύθυνση της πυροδοτούμενης κάννης, πχ προς τα δεξιά όταν ρίχνει η δεξιά κάννη. Αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν μόνο με πείραμα, όμως είστε έτοιμος να πειραματιστείτε;

Δεν είναι τυχαίο ότι καμία εταιρεία στο εξωτερικό που προσφέρει Porting δεν έχει δείξει δείγμα δουλειάς σε πλαγιόκαννο.

Αν το πρόβλημα είναι το έντονο αισθητό λάκτισμα τότε ίσως να είναι πιο απλή λύση η δοκιμή διαφορετικών κλίσεων πέλματος.

ΜΗΚΟΣ ΚΑΝΝΗΣ SLUG

Κύριε Νικήτα καλησπέρα.
Θα ηθελα τη γνώμη σας για το μέγεθος της κάνης για αγορά όπλου .
Θέλω να πάρω τη benelli m2 61 ποντους κανη για κυνήγι αγριογούρουνου με βολές είτε σε πυκνά (παγανα)είτε σε καρτέρι χρησιμοποιώντας μονοβολα αλλά και δράμια.
Επίσης να μου πείτε και για το τσοκάρισμά της.
Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η κάννη για μονόβολα, η γνωστή Slug, έχει καθιερωθεί στα 61 εκατοστά και χωρίς τσοκ. Αν θα ρίχνετε και δράμια τότε θα χρειαστεί κάποιο βαθμό τσοκαρίσματος, που όμως δεν θα επηρεάζει την ακρίβεια με μονόβολα. Ο βελτιωμένος κύλινδρος, τα τέσσερα άστρα, είναι η πιο πρακτική λύση ώστε να έχετε καλά αποτελέσματα με δράμια και μονόβολα.

Οσο για το μήκος, τα 61 εκατοστά είναι η αποδειγμένη και αποδοτική επιλογή. Και ακόμα καλύτερη επιλογή είναι η κάννη με σκοπευτικά ήδη εκγατεστημένα για να μην μπείτε στον μπελά να τα εγκαταστήσετε μετά την αγορά.