ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΣΑΣ!

https://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/?fbclid=IwAR1kYbRi_bjsnbm-N0LKSv8dL_jmsE7knfLaskliyw4rc3JkTkPIiJjrITo#b12c5272-2916-4d0f-a89d-ab6e00b5026c

Δείτε το βίντεο κάνοντας copy paste. Κόπι πάστε όπως έγινε γνωστό πρόσφατα! Αξίζει την προσπάθεια !

Το βίντεο δεν χρειάζεται επεξήγηση. Οι θέσεις που εκφράζονται είναι σαφείς. Τα προσωπικά μου συγχαρητήρια στον Ντίνο Παπατσαρούχα που εξέθεσε με σαφήνεια και απλότητα θέσεις για προβλήματα που μας ταλανίζουν από το 1993 όταν πέρασε ο νόμος 2168.

Και πάμε στην φωτογραφία.

Στην φωτογραφία βλέπετε τέσσερα κυνηγετικά δίκαννα. Είναι από αριστερά: Castellani cal12 δικό μου, ακολουθεί ένα Beretta 626 cal 12, ένα Darne cal12, αμφότερα ιδιοκτησίας του νυν προέδρου της ΚΣΕ και φίλου μου Γιώργου Αραμπατζή. Ακρή δεξιά είναι το αγαπημένο μου Browning Citori cal20 με κοντάκι από ελληνική καρυδιά από το Χελμό, που μου έφτιαξε ο αξέχαστος Αντώνης Δεστέφανι στο εργαστήριο του στην οδό Μαρκάνδας στα Ιλίσσια, κάπου γύρω στο 1985-86. Η συλλεκτική αξία του 626 και του Darne του Γιώργου δεν χρειάζεται σχόλιο!

Σύμφωνα με την άποψη της ΚΣΕ που κατέθεσε ο φίλος Γιώργος στη Βουλή, αν αυτός ή εγώ, για κάποιο λόγο δεν βγάλουμε κυνηγετική άδεια για μια χρονιά, θα πρέπει να παραδώσουμε τα όπλα μας άνευ αποζημιώσεως στην αστυνομία. Οπλα που και οι δύο κατέχουμε ΝΟΜΙΜΑ με ΑΔΕΙΕΣ από την δεκαετία του 1980!!!!

Σύμφωνα με τους συντάξαντες την θέση της ΚΣΕ τα κυνηγετικά όπλα δεν έχουν καμία αξία ως κειμήλια ή ως συλλεκτικά αντικείμενα. Οπως είπε ο συντάξας την άποψη και επίσης φίλος Νίκος Σταθόπουλος τα παλιά όπλα είναι όπως τις παροπλισμένες νταλίκες.

Φωτογραφία ενός παλιού Dodge Power Wagon, στην Ελλάδα ήταν γνωστά ως Καναδέζες, που σήμερα θεωρείται συλλεκτικό και εξαιρείται της άδειας κυκλοφορίας! Ευτυχώς υπάρχουν συλλέκτες αυτοκινήτων και γλυτώνουν τα παλιά συλλεκτικά αυτοκίνητα. Μερικοί θα τα έκαναν παλιοσίδερα!

Αυτά άραγε τα έχουν πει στο Μουσείο Μπενάκη και άλλα που επιδεικνύουν τα όπλα ιστορικών φυσιογνωμιών καθώς και τα όπλα των εθνικών αγώνων. Ισως να σκέφτονται να εγγράψουν με το ζόρι και τα μουσεία ως μέλη κυνηγετικών ή σκοπευτικών συλλόγων.

Και οι δυο μας, ο Γιώργος και εγώ, έχουμε αντιμετωπίσει καταστάσεις που δεν μας άφησαν για μια χρονιά να ανανεώσουμε άδειες κυνηγίου. Τα όπλα μας έμειναν κλειδωμένα στα ερμάρια ασφαλείας. Κανείς δεν έπαθε τίποτε, κανέναςε δεν κινδύνευσε. Προς τι λοιπόν η πρόταση για σύνδεση της άδειας κατοχής όπλου με την άδεια κυνηγίου;

Πρόκειται για ελλιπώς επεξεργασμένη ιδέα, αυτό που οι αγγλοσάξωνες ονομάζουν “μισοψημένη άποψη” half baked idea. Και είναι ελλιπής διότι πηγάζει από μια λανθασμένη άποψη περί των συνδικαλιστικών που μετατρεπεται σε έναν εκβιασμό για την άγρα συνδρομών μέσα από μηχανιστικά τρικ. Ενα καθαρά εισπρακτικό μέσο που δεν έχει ελπίδα να αποδώσει τα αναμενόμενα. Και εξηγούμαι:

Αντιμέτωπος με την απειλή κατάσχεσης ο κάτοχος λειόκαννου που δεν είναι κυνηγός θα επιλέξει την πιο φτηνή λύση. Θα γραφτεί μέλος σκοπευτικού συλλόγου (με 50 Ευρώ) για να ανανεώσει άδεια, δεν θα δώσει 156 Ευρώ για άδεια κυνηγίου.

Αλλά ας πούμε ότι μερος των κατόχων αποφασίζουν να δώσουν τα 150 για να γραφούν κυνηγοί. Τους θέλουμε ως μέλη με ψήφο στον κυνηγετικό χώρο, αυτούς τους φοβικούς που αγόρασαν μια καραμπίνα για “προστασία”; Η σκέψη τους δείχνει μια τάση πραβατικότητας εξ αρχής, αφού η κατοχή όπλου για αυτοάμυμα απαγορεύεται.

Οταν γίνει κάποια “στραβή” η αντίδραση μας μέχρι τώρα είναι ότι ο δράστης δεν ήταν κυνηγός. Τι θα λέει ο πρόεδρος της ΚΣΕ όταν στις μελλοντικές “στραβές” ο κάτοχος της καραμπίνας θα είναι μελος συγκεκριμένου κυνηγετικού συλλόγου με τη βούλα; Ενδεχομένως να είναι και μέλους κάποιου ΔΣ συλλόγου. Πως θα αντιμετωπίσει την γενικευμένη κατακραυγή τότε η ΚΣΕ;

Η αναμενόμενη εισροή μελών πως θα λύσει ένα τρέχον οικονομικό πρόβλημα, λόγω μείωσης των αδειών, όταν η διάρκεια της άδειας είναι δεκαετής; Δεν λήγουν όλες οι άδειες ταυτόχρονα για να έχουμε μια πλημμύρα νέων μελών ελέω λήξης της άδειας κατοχής που θα καλύψει το ταμειακό έλλειμμα. Οι άδειες λήγουν λίγες-λίγες.

Τι θα γίνει με τις εν ισχύει άδειες κατοχής ενός ατόμου όταν λήξει μια από αυτές και αρνηθεί να γίνει μέλος κυνηγετικού συλλόγου; Θα του κατάσχουν το ένα όπλο του οποίου λήγει η άδεια ή θα τα μαζεύουν όλα, ακόμα και αυτά που έχουν κάποια χρόνια άδειας ακόμα;

Αυτά και άλλα έχουν γραφτεί σε περασμένα άρθρα στο Εθνος Κυνήγι καθώς και στην Οπλογνωσία. Οσοι ενδιαφέρεστε μπορείτε να τα βρείτε μέσα από το “ψαχτήρι” της ιστοσελίδας.

Το βασικό θέμα είναι ότι οι δύο οργανώσεις που αντιπροσωπεύουν τους νόμιμους και υγιώς σκεπτόμενους κατόχους όπλων, η ΚΣΕ καθώς και η ΣΚΟΕ (Σκοπευτική Ομοσπονδία), δεν έχουν βρει άλλο τρόπο για προσέλκυση μελών πέρα από τον συγκαλυμμένο εκβιασμό.

Ναι, εκβιασμό! Διοτι περί αυτού πρόκειται. Αν θέλεις να κρατήσεις το όπλο που κατέχεις ΝΟΜΙΜΑ πρέπει να μου δώσεις Χ ποσόν και να γραφτείς κυνηγός με το ζόρι. Αυτός είναι εκβιασμός.

Είναι τραγικό ότι ούτε η ΚΣΕ ούτε η ΣΚΟΕ έχουν επεξεργαστεί τρόπους προσέλκυσης νέων μελών, και διατήρησης των παλαιών, εκτός από αυτό το εκβιαστικό μέτρο. Είναι πραγματικά τραγικό!

Αναρωτήθηκε κανείς στην ΣΚΟΕ πόση προσέλευση θα είχαν τα σκοπευτήρια της, με πληρωμή, αν είχε μέρες κυνηγετικής προπόνησης; Μπα, που τέτοια πρωτοτυπία!

Αναρωτήθηκαν στην ΚΣΕ κατά πόσον η προσφορά πεδίων προπόνησης σε σκόπευση αγριόχοιρου θα έφερνε νέα μέλη; Ενα πεδίο βολής αγριόχοιρου έχει έκταση 50 επί 8 μέτρα, ήτοι μισό στρέμμα. Η ύπαρξη του σε μια εποχή που το κυνήγι του αγριόχοιρου προσελκύει πολλούς άπειρους θα αύξανε το επίπεδο ασφάλειας των κυνηγών και θα έφερνε έσοδα στην ΚΣΕ. Αλλά δεν το σκέφτηκε κανείς.

Το μηχανιστικό μέτρο “δώσε τόσα για να κρατήσεις το όπλο” ήταν πιο βολικό.

Αν αυτή η πρόταση είναι δείγμα γραφής για το πως σκέφτονται οι δύο οργανώσεις του χώρου να κρατηθούν στη ζωή, δεν πάμε καθόλου καλά. Αν η πολιτική ηγεσία του τόπου δεχτεί αυτά τα αιτήματα τότε δεν πάμε καλά ως κράτος.