ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 407

ΚΑΨΥΛΛΙΑ ΜΑΥΡΙΣΜΕΝΑ

Αγαπητέ κύριε Νικήτα χαίρετε.

Θα ήθελα την άποψη σας για το μαύρισμα των καψυλιων φυσιγγίων που πυροδοτουνται από συγκεκριμένη κάννη του αλληλεπιθετου μου. Χρησιμοποιώ διάφορους τύπους φυσιγγίων ελληνικά και εισαγόμενα πάντα με πιστοποίηση CIP και πιέσεις έως 740 bar με 70mm κάλυκα. Παραθέτω φωτογραφίες.
Ευχαριστώ πολύ.
Αρμπιρος Χ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εχετε κάποιο σπάσιμοσ την βελόνα. Το σπάσιμο έχει αφήσει μια αιχμηρή άκρη και αυτή δημιουργεί μια μικρή οπή στο καψύλλι από όπου διαφεύγουν αέρια και μαυρίζουν το καψύλλι. Προς το παρόν η οπή είναι μικρή, δεν φαίνεται με το γυμνό μάτι. Μπορεί όμως να διευρυνθεί ξαφνικά και να προξενήσει μεγάλη ζημιά αν τα αέρια διαφύγουν προς τον μηχανισμό του όπλου.

Πρώτο βήμα: ΜΗΝ ΡΙΞΕΤΕ με το όπλο αυτό.

Δεύτερο βήμα: η άμεση επισκευή που βασικά είναι η αλλαγή της βελόνας. Αυτό είναι πρόβλημα που φαίνεται στα σουπερποζέ συνήθως στην κάτω κάννη, που είναι πιο ευάλωτη σε αυτό. Επειδή η βελόνα της κάτω κάννης έχει κλίση προς τα κάτω, κολλά πάνω στο καψύλλι,, και κατά το άνοιγμα του όπλου δέχεται τριβή και πίεση και αυτό οδηγεί σε φθορά ή σπάσιμο.

Η επισκευή πρέπει να περιλάβει και καλό καθάρισμα της υποδοχής της βελόνας, λείανση αν χρειαστεί για να κινείται η βελόνα ελεύθερα και να μην κολλά και να σπάει, αλλαγή της βελόνας (δεν επισκευάζεται η παλιά πια), σωστή λείανση για κύρτωση της μύτης της βελόνας και αλλαγή του ελατηρίου της βελόνας. Δεν είναι ακριβή δουλειά.

Μην το αμελήσετε!

ΔΟΚΙΜΕΣ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ

Κύριε Νικήτα καλησπέρα τελικά η beretta είχε πιάσει κάτι σα λάσπη στην αποθήκη και γιαυτό κόλλαγε το φυσίγγι. Όλα καλά με το όπλο!

Προχθές εκανα δοκιμή στον πίνακα με την beretta a300 outlander, φυσίγγι skeet και τσοκ ανοιχτό ώστε να το δουλέψω στο περπατητο.
Η beretta είναι 66cm με κεραμική βαφή και χωρίς ρηγα μόνο με ράμπα μπροστά, έχει μετρημένο αυλό 18.31 έχει κώνο από κουρκουλο 50 χιλιοστά και πορτινγκ από παπατσαρουχα.
Οι δοκιμές έγιναν με τσοκ mobile carlson ic αλλά με βάση τον πραγματικό αυλό είναι 1.5/10 σύσφιξη.
Οι αποστάσεις είναι μετρημένες με κορδέλα!
Οι τουφεκιες του όπλου σε πολλές δοκιμές είναι άριστες αλλά με το φυσίγγι skeet από αριστερά έχουν ένα μεγάλο κενό για πιο λόγο;
Πως σας φαίνεται η τουφεκια με το no10 32gr στα 30 μέτρα;
Σας στέλνω 3 τουφεκιες
Ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Είναι μάλλον απίθανο για ένα τσοκάκι που βγάζει κυκλικές τουφεκιές να βγάζει ημικυκλικές με μια αλλαγή φυσίγγίου. Μήπως ξέφυγε το τουφέκι λίγο κατά την σκόπευση;

Για να βγει στατιστικά βάσιμο συμπέρασμα για κάποιο συνδυασμό τσοκ-φυσιγγίου απαιτούνται δέκα βολές τουλάχιστον, και αυτές να είναι σε πίνακα αρκετά μεγάλο ώστε να πιάσει όλη την τουφεκιά ακόμα και αν υπάρξει σκοπευτικό λάθος. Πρέπει να γίνει αυτή η δοκιμή πριν καταδικάσουμε το τσοκάκι, το όπλο ή το φυσίγγι.

ΚΑΝΝΗ FALCONET

Αγαπητέ Κ Νικήτα πρίν λίγο καιρό έπεσε στην κατοχή μου ένα franchi falconet pro και διαπίστωσα ότι στην κάννη του αντί για Brescia που έγραφαν τα παλιά τα franchi γράφει benelli.Ηθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποια διαφορά και αν υπάρχει ποια είναι αυτή και κατά πόσο επηρεάζει, υπόψιν ότι τα κυνήγια που κάνω είναι μπεκάτσα και πέρδικα.ευχαριστω!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η λέξη Brescia αναφέρεται στην πόλη που είναι κοντά στο Gardone, την κωμόπολη όπου κατασκευάζονται τα όπλα και όπου εδρεύει η Franchi.

Τόσο η Franchi, όσο και η Benelli ανήκουν τώρα στον όμιλο Beretta. Είναι φυσιολογικό να υπάρχει συνεργασία μεταξύ εταιρειών του ίδιου βιομηχανικού ομίλου. Δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά που θα επηρεάσει την ποιότητα ή την απόδοση του όπλου. Από προσωπική εμπειρία, μετά από επίσεψη στην Beretta, μπορώ να σας πω ότι οι κάννες κατασκευάζονται στο ίδιο μηχάνημα, από το ίδιο υλικό, με ψυχρή σφυρηλάτηση για πολλά από τα όπλα του ομίλου.

ΦΥΣΙΓΓΙΑ 23 ΚΑΙ 12 ΧΙΛΙΟΣΤΩΝ

Γεια σας ,εχω ενα super posse marochi .μπορω να χρησιμοποιήσω φυσίγγια type 23 mm ή μέχρι 12 mm

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι αριθμοί 23 και 12 αναφέρονται στο μήκος του πάφυλλα του κάλυκα, του μεταλλικού μέρους δηλαδή. Το μήκος του μετάλλου διαφέρει για να καθιστά την εξαγωγή πιο εύκολη σε επαναληπτικά και αυτογεμή όπλα, δίνει δηλαδή πιο ομαλή επιφάνεια στη θαλάμη για να μην “κολλά” ο κάλυκας. Δεν είναι κάτι που επηρεάζει την βλητική απόδοση του φυσιγγίου. Εφόσον οι πιέσεις των φυσιγγίων είναι στα όρια του όπλου σας ο πάφυλλας δεν παίζει ρόλο και μπορείτε να ρίχνετε και τα δύο μήκη στο σουπερποζέ σας.

FAIR ISIDE 20

Καλησπέρα, τι γνώμη έχετε για αυτό το Ιταλικο πλάγιοκαννο.;Σε σχεση με τα ανταγωνιστικά ιταλικά franchi και fabarm;
Ευχαριστώ
Με εκτίμηση
Κωνσταντίνος Μπουτος
Πολύγυρος Χαλκιδικής

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Είδα το μοντέλο ISIDE πριν μερικά χρόνια όταν ήταν στην φάση σχεδίασης από την FAIR. Είναι ένα όμορφο πλαγιόκαννο με κυρτή βάση και μηχανισμό στην πλάκα της σκανδάλης. Η FAIR έχει επενδύσει σημαντικά ποσά στην αγορά ειδικών μηχανημάτων για την κατασκευή αυτου το μοντέλου. Δεν το έχουμε δει ακόμα στην Ελλάδα, παρά τις διαβεβαιώσεις του εισαγωγέα ότι θα έστελνε ένα για δοκιμή.

Βαδίζοντα λοιπόν μόνο με τις ανακοινώσεις της FAIR ως οδηγό φαίνεται ότι είναι μια σοβαρή προσπάθεια κατασκευής ενός μοντέρνου πλαγιόκαννου με ενιαία βάση και κομψό σχήμα.

BERNARDELLI

Κύριε Νικήτα, θα ήθελα την ενημέρωσή σας. Το εργοστάσιο της BERNARDELLI έχει κλείσει ή όχι ?? Εαν, δεν έχει κλείσει η παραγωγή γίνεται εντός Ιταλίας ή στην Τουρκία?? Είναι λίγο θολό το τοπίο, εαν μπορείτε να μας το ξεδιαλύνετε αναφορικά με την εταιρεία αυτή..Ευχαριστούμε !! Συνεχίστε να μας βοηθάτε, το αναγνωρίζουμε !!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Υπάρχει εταιρεία Bernardelli, η οποία εδρεύει στην Ιταλία και δηλώνει ότι παράγει τα όπλα της στην Ιταλία. Υπάρχει μάλιστα και βίντεο αναρτημένο στο Youtube από το εργοστάσιο αυτό που δείχνει παραγωγή των όπλων της.

Οι σφραγίδες δοκιμής λένε την αλήθεια. Αν είναι ξένο όπλο που δοκιμάζεται στην Ιταλία τότε θα έχει την ένδειξη ότι είναι ξένης κατασκευής. Εκεί δεν χωρά αμφιβολία. Αν δεν έχει ιταλικές σφραγίδες τότε δεν έχει δοκιμαστεί στην Ιταλία. Αν έχει ιταλικές σφραγίδες χωρίς ένδειξη ότι είναι ξένο τότε είναι ιταλικής κατασκευής.

BERETTA 626

Ποια αξια εχει περιπου αυτο το οπλο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το 626 είναι ένα πλαγιόκαννο που διατηρεί την αξία του ακόμα και μέσα στην οικονομική κρίση. Υπάρχουν στις αγγελίες 626 που προσφέρονται από τα 1800 Ευρώ έως και 2500 Ευρώ. Να τονίσουμε ότι όταν κυκλοφορούσε το μοντέλο αυτό, επί δραχμής, η τελευταία του τιμή καινούργιο ήταν 300 000 δραχμές περίπου. Με την άνοδο των τιμών των μεταγενέστερων αλλά συγγενικών μοντέλων όπως το Silver Hawk, ανέβηκαν και οι τιμές των μεταχειρισμένων 626.