Η ΕΥΘΥΝΗ ΔΕΝ ΜΕTΑΤΟΠΙΖΕΤΑΙ!

«τίθεται το ερώτημα καθώς συμβαίνουν και ατυχήματα, για το πόσο ξέρει τη χρήση και τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει το όπλο, ένας άνθρωπος που το κατέχει χωρίς κανέναν έλεγχο για το τι σκοπό το θέλει».

«Πρώτα από όλα για να γίνει κάποιος κυνηγός δίνει εξετάσεις που μεταξύ άλλων υπάρχουν ερωτήσεις και απαντήσεις για την ασφάλεια των όπλων. Παρόλα αυτά, εμείς σαν Συνομοσπονδία έχουμε κάνει προτάσεις στο υπουργείο για καλύτερη εκπαίδευση των κυνηγών αλλά αυτό είναι απόφαση του κράτους» τονίζει ο κ. Σταθόπουλος.

Τα παραπάνω αποσπάσματα είναι από συνέντευξη που αναρτάται στον ιστότοπο e-artemis.gr.

Ομως η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική.

Δείτε λιγο τα καταστατικά των συλλόγων και ειδικά αυτό:

Μερικοί από τους σκοπούς κυνηγετικών συλλόγων από το τυποποιημένο καταστατικό τους.  Οι σύλλογοι υποχρεούνται να εκπαιδεύουν τα μέλη τους σε ότι αφορά το κυνήγι, την κυνηγετική αγωγή και να προστατεύουν τα υλικά και ηθικά συμφέροντα των μελών τους. Η ασφάλεια είναι υλικό και ηθικό συμφέρον. Και δείτε την ίδρυση σκοευτηρίων!

Η εκπαίδευση των κυνηγών είνα ευθύνη των κυνηγετικών σωματείων και όχι του κράτους. Οπως η εκπαίδευση των σκοπευτων είναι ευθύνη των σκοπευτκών συλλόγων και της ΣΚΟΕ. Το κράτος δίνει ειδική υπόσταση και μεταχείριση στις δύο αυτές οργανώσεις για αυτόν ακριβώς τον λόγο, για να εκπαιδεύουν τα μέλη τους. Αλλιώτικα προς τι το “συνεργαζόμενοι” και η άμεση ή έμμεση κρατική χρηματοδότηση αυτών των οργανώσεων!

Να προσθέσουμε και μιαν άλλη διάσταση. Αν μετά από κυνηγετικό ατύχημα αποδειχθεί ότι ο φέρων το όπλο δεν είχε τύχει κατάλληλης εκπαίδευσης από τον αρμόδιο σύλλογο, τότε ο σύλλογος φέρει νομική ευθύνη. Και όχι, η ασφάλιση υπερ τρίτων δεν καλύπτει νομικά τον σύλλογο. Η ασφάλιση δεν εκτοπίζει την υπάρχουσα ευθύνη για την εκπαίδευση των μελών σε θέματα ασφάλειας! Οπως η αασφάλεια αυτοκινήτου δεν μειώνει την ευθύνη για επικίνδυνη οδήγηση.

Η προσπάθεια αποφυγής της ευθύνης σε αυτό το τεράστιο θέμα της ασφάλειας είναι τουλάχιστον παράξενη!

Οσοι ασχολούμαστε με τα τεχνικά των όπλων έχουμε προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ τις υπηρεσίες μας, σε ΟΛΕΣ τις διοικήσεις τόσο της ΚΣΕ όσο και τις ΣΚΟΕ. Καμία διοίκηση δεν εκμεταλλεύτηκε την προσφορά μας.

Για να μην μένουμε στα λόγια. Προσωπικά πρόσφερα ΔΩΡΕΑΝ τα δικαιώματα των βιβλιαρίων μου “Σφραγίδες Δοκιμης των Οπλων” και “Στοιχεία Βλητικής” σε περασμένες διοικήσεις της ΚΣΕ. Για να δίνονται σε κάθε κυνηγό χωρίς καμία διαφημιστική αναφορά που θα μπρούσε να με ωφελήσει οικονομικά.

Προσφερα τα δικαιώματα για ανατύπωση, χωρίς αναφορά στο όνομα μου, των άρθρων “Θέματα Ασφάλειας” από το περιοδικό “Κυνήγι και Σκοποβολή”.

Επίσης πρόσφερα ΔΩΡΕΑΝ την σύνταξη βιντεοταινίας με τα τεχνικά στοιχεία που αφορούν την ασφάλεια των όπλων χωρίς να αναφέρεται το όνομα μου, για να μην ληφθεί ως έμμεση διαφήμιση.

Οοι προσφορές αυτές έγιναν επανελειμμένα, προφορικά μεν, αλλά σε ανώτατα στελέχη της ΚΣΕ. Παρουσία μαρτύρων. Μου κατέστησαν σαφές ότι τέτοια προσφορά δεν είναι στα σχέδια τους και στις προτεραιότητες τους. Μετά από απανωτές αρνήσεις δεν υπήρχε λόγος για κατάθεση γραπτής προσφοράς.


Μπορείτε να την σειρά άρθρων “Θέματα Ασφαλείας” στα τεύχη 1 – 21, 117, 125 του Κυνήγι και Σκοποβολή σε ηλεκτρονική μορφή (PDF) εδώ.