ΟΥΝΑ ΦΑΤΣΑ… ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΟΠΛΩΝ

Στην γειτονική Ιταλία υπάρχει ειδικό καθεστώς αδείας κατοχής για συλλέκτες όπλων. Ολων των όπλων και όχι μονο λειόκαννων κυνηγετικών.

Οι συλλέκτες παίρνουν άδεια κατοχής συλλέκτη. Δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των όπλων που κατέχουν. Τα συλλεκτικά όπλα παραμένουν στον χώρο του συλλέκτη και δεν μπορεί να τα βγάλει για κυνήγι ή σκοποβολή. Μπορεί όμως να τα μεταφέρει από και προς τόπους έκθεσης καθώς και σε οπλουργεία. Επίσης απαγορεύεται η κατοχή πυρομαχικών για τα συλλεκτικά όπλα, εκτός και αν ο συλλέκτης έχει όπλα του ίδιου διαμετρήματος τα οποία χρησιμοποιεί στο κυνήγι ή στο σκοπευτήριο.

Τα συλλεκτικά όπλα στην Ιταλία δεν υπόκεινται σε αδρανοποίηση. Τα αδρανοποιημένα όπλα έχουν άλλο καθεστώς και δεν χρειάζονται καθόλου άδεια.

Η Ιταλία είναι χώρα με πλούσια κουλτούρα. Δεν θεωρούν τα συλλεκτικά όπλα όμοια με παροπλισμένες νταλίκες, δεν τα καταστρέφουν και δεν απαιτούν την παράδοση τους στις αρχές.

Είναι ένα σημαντικό προηγουμενο το ιταλικό μοντέλο. Υπάρχουν και άλλα, όπως πχ το γαλλικό και το αγγλικό που είναι ακόμα πιο χαλαρά. Αλλά είπαμε να αρχίσουμε με τους Ιταλούς με τους οποίους υπερηφανευόμαστε ότι μοιάζουμε σε θέματα καλλιέργειας.