ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 409

IDEAL PERFECTION

Καλημέρα κύριε Νικήτα θα ήθελα τη βοήθειά σας αν είναι δυνατόν να μου κάνετε μία εκτίμηση του όπλου μου και επίσης αν γνωρίζετε κάποιον συλλέκτη ενδιαφερόμενο για αγορά του. Επίσης κάποια στοιχεία για αυτό το όπλο Αν μπορείτε να μου πείτε. σας ευχαρισ…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εχετ ένα σπάνιο Ideal Perfection. Σπάνιο διότι έχει τις πρόσθετες ασπίδες στα πλαϊνά του κοντακιού, μια ευρεσιτεχνία που αυξάνει την αντοχή της σύνδεσης κοντακιου και βάσης.

Το ατσάλι των καννών είναι ανώτερης ποιότητας ατσάλι Hercule και αυτό πιστοποιείται από τα πέντε στεφάνια σφραγισμένα στα επίπεδα των καννών. Το όπλο έχει περάσει από την ανώτατη δοκιμή που ίσχυε όταν κατασκευάστηκε, στις 1300 ατμόσφαιρες ή bar.

Τώρα για τα δυσάρεστα. Η αξία των όπλων και ειδικά των συλλεκτικών εξαρτάται άμεσα από την κατάσταση. Ενα Ideal Perfection σε άριστση κατάσταση μπορεί να πιάσει σε δημοπρασία στη Γαλλία 7000 Ευρώ. Το δικό σας έχει σημεία εμφανούς ταλαιπωρίας και αυτά μειώνουν την αξία του. Η κατάσταση του είναι οριακή με την έννοια ότι αν αφεθεί χωρίς συντήρηση θα αποκτήσει μόνιμα σημάδια σκουριάς που δεν θα είναι αναστρέψιμα. Καλό είναι να το δει ο κύριος Παπατσαρούχας στο οπλουργείο Ηφαιστος για μια τεχνική αξιολόγηση της κατάστασης και το κόστος επαναφοράς.

ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΣΟΚ

Αγαπητέ Νικίτα καλησπέρα.
Θα σε απασχολήσω ρωτώντας σχετικά με την μετατροπη σταθερών τσοκ σε πλαγιοκάνο.Κάτι που πιθανών έχει ερωτηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν αλλά θα το κάνω συγκεκριμένο.
Σε 16αρι πλαγιόκανο αχρωμίοτο που έχουν κοπεί οι κάνες και είναι πλέον cyl/cyl πως μπορεί να δημιουργηθεί τσόκ στην δεύτερη κάνη (δεν υπάρχει το αναγκαιο πάχος στο στόμιο για την επέμβαση τοποθέτησης εσωτερικών .
Επίσης σε 12αρι με κλειστό σταθερό τσοκάρισμα και χρωμιομένες κάνες μπορούν αυτά να ανοίξουν χωρίς να γίνει ολική αποχρωμίωση των κανών ?
Στην χώρα μας υπάρχουν οπλουργοί που κάνουν αυτές τις εργασίες υπεύθηνα ?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το άνοιγμα των σταθερών τσοκ, ακόμα και σε χρωμιωμένη κάννη είναι πλέον εύκολο με τα αλεζουάρ καρβιδίου. Τέτοια αλεζουάρ έχουν αρκετοί οπλουργοί. Με την χρήση τους δεν χρειάζεται ολική αποχρωμίωση της κάννης.

Η δημιουργία τσοκ σε κάννη κύλινδρο είναι κάπως πιο περίπλοκη υπόθεση. Μέσα στην κάννη δημιουργείται ένα διευρυμένο τμήμα. Η γόμωση δηλαδή ταξιδεύει από τον αυλό μέσα από αυτό το διευρυμένο τμήμα, και μετά από ένα μικρό τμήμα πριν το στόμιο που έχει την διάμετρο του αυλού. Αυτή η διάβαση επιτρέπει στα σκάγια να ανοίξουν και μετά τα σφίγγει και έτσι έχει την επίδραση του τσοκ. Τεχνικά είναι πιο δύσκολη δουλειά από το άνοιγμα των τσοκ και απαιτεί προσοχή σε κάννες με λεπτά τοιχώματα.  Το σχήμα του τσοκ φαίνεται στην φωτογραφία.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΟΚΟΡΟΤΟΥΦΕΚΟΥ

κυριε Νικητα καλημερα σας , επεσε στα χερια μου ενα πλαγιοκαννο κοκοροντουφεκο. τα μονα στοιχεια που εχει επανω του ειναι ο αριθμος οπλου, τα αστρα απο το τσοκαρισμα και δυο γραμματα P V. σας στελνω και δυο φωτο. θα σας παρακαλουσα αν μπορειτε να μου στειλετε πληροφοριες και ισως μια ενδεικτικη τιμη …
Σας ευχαριστω για τον χρονο σας…
με εκτιμηση κ.Κεραμεας Παντελης.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η σφραγίδα PV αναφέρεται στις γαλλικές λέξεις Poudre Vive δηλαδή άκαπνη πυρίτιδα. Αυτό δείχνει βελγική ή γαλλική προέλευση. Στις κάννες πρέπει να έχει και άλλες σφραγίδες που δείχνουν διαμέτρημα καθώς και την επίσημη σφραγίδα της Τράπεζας που το δοκίμασε. Είναι αυνήθιστο να μην έχει σφραγίδες ένα οπισθογεμές όπλο καθώς το οπισθογεμή άρχισαν να κατασκευάζονται μετά το 1860 περίπου, εποχή που λειτουργούσαν οργανωμένες Τράπεζες Δοκιμών σε όλες τις χώρες με παραγωγή όπλων.

ΟΠΛΟΚΙΒΩΤΙΑ

Καλημέρα σας θα ήθελα την βοήθεια σας για την φυλαξη τον κυνηγετικων οπλων σε οπλοκιβωτιο, για τον αποτροπη κλοπης. Εχω στην κατοχη μου 5 κυνηγετικα και σκευτομαι να αγοράσω ενα έτοιμο η να κατασκεβασω ,εχεται κάποια να μου προτινεται .Αν το κατασκεβασω τι θα με συμβουλεβαται να προσέξω. Πως γίνεται η φυλαξη μέχρι την επόμενη κυνηγετικη σεζόν. Σας ευχαριστώ για την βοήθεια σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εδώ ισχύει το ρητό “φύλαγε τα ρούχα σου…”

Και αυτό επιβάλλει αγορά εξειδικευμένου ερμαρίου και μάλιστα την έκδοση τιμολογίου στο οποίο θα αναφέρεται ρητά ότι αγοράσατε “ερμάριο ασφαλείας για την φύλαξη όπλων”.

Και αυτά διότι όταν συμβεί η “στραβή” θα έχετε ένα αποδεικτικό στοιχείο για την αγορά ειδικού ερμαρίου για όπλα και θα το έχετε και εγγράφως.

Για την φύλαξη υποθέτω ότι εννοείτε λίπανση και συνθήκες φύλαξης. Πρώτο πράγμα είναι ΟΧΙ σε θήκη. Οι θήκες απορροφούν υγρασία και την μεαφέρουν στα μέρη του όπλου που τις ακουμπούν και τα σκουριάζουν.

Το ερμάριο ασφαλείας έχει αρκετό χώρο για να τοποθετούνται τα όπλα χωρίς επαφή με άλλα αντικείμενα.

Ενα καλό καθάρισμα και λίπανση των μεταλλικών μερών με ένα λαδωμένο πανί είναι αρκετό για την προστασία των όπλων σε οπλοβαστό. Δεν χρειάζεται υπερβολικό λάδι που λιμνάζει και τελικά διαβρώνει τα ξύλα του κοντακιού.