ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 410

ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΛΑΓΙΟΚΑΝΝΟ

 

Κύριε νικήτα μήπως γνωρίζετε κάποια στοιχεία για το πλαγιόκαννο του πατέρα μου; Αγοράστηκε κάπου το 70′. Ευχαριστω.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι σφραγίδες δοκιμής δεν είναι ευδιάκριτες, πιθανολογώ ότι έιναι βελγικές. Ωστόσο η τεχνοτροπία που φαίνεται στην βάση και στο φινίρισμα των καννών δείχνει προς Ισπανία. Ενδέχεται να είναι δίκαννο που κατασκευάστηκε στην Ισπανία και εισήχθη στο Βέλγιο όπου και δοκιμάστηκε.Πρόκειται για φθηνό όπλο με μισές φωτιές. Η αξία οτυ σήμερα στην κατάσταση που βρίσκεται είναι γύρω στα 350 Ευρώ.

ΠΟΙΑ ΧΡΑΠΑ ΧΡΟΥΠΑ

Γειά σας..
Ενδιαφέρομαι για οικονομική χραπα χρουπα δεν είμαι κυνηγός ούτε κάνω πολλή χρήση.2 φορές τον μήνα σε σκοπευτηριο μόνο.θα ήθελα αν μπορείτε να μου πείτε την γνώμη σας.Είμαι αναμεσα σε μαβερικ και μπερετα στοεγκερ ρ 300.ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η Μάβερικ είναι η καλύτερη αγορά καθώς βασίζεται στο δοκιμασμένο σύστημα της Mossberg με περισσότερα από τρία εκατομμύρια όπλα στην αγορά. Το Μάβερικ έχει μεν κάποιες αδυναμίες, κυρίως στην σύνδεση πάπιας και σιδηρόδρομου σε βαριά χρήση, κάτι που δεν θα κάνετε εσείς. Επίσης το Μάβερικ έχει αποδειχτεί αξιόπιστο στα χέρια εκατομμυρίων χρηστών.

ΔΟΚΙΜΕΣ ΤΣΟΚ

Κύριε Νικήτα καλησπέρα.
Ειχα στείλει στις ερωτήσεις απαντήσεις 407 δοκιμές που έκανα με την beretta outlander.
Τώρα έκανα κάποιες δοκιμές με την benelli sl80 pasion (δεν έχει ρίξει πάνω από 500 φυσίγγια) με αυλό 18.4 ονομαστικο χωρίς καμία μετατροπή στο όπλο και τσοκ carlson ic.
Ήταν κάποιοι σκοπευτές στους πίνακες στη Μαλακάσα και μου είπαν να κολλήσω το τσοκ με ηλεκτροκολληση όταν είδαν την τουφεκια στα 25 μέτρα.
Βλέπω ότι στα 33 είναι λίγο αραιή η τουφεκια αν και λογικό είναι γιατί το συγκεκριμένο φυσίγγι έχει μεγάλη διαφορά στο πλήθος σκαγιων σε σχέση με αυτά που ρίχνω στο κυνήγι 32gr no9.
Πιστεύεται στην κυνηγετική περίοδο όντως αυτό το τσοκ να είναι για όλα;
Κοντά – μακριά;

Ευχαριστώ πολύ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Είναι φαινομενικά αραιή η τουφεκιά στα 33 μέτρα αλλά δείτε το άνοιγμα της που ειναι αρκετό για σκοπευτική επιτυχία. Με περισσότερα σκάγια η πυκνότητα θα αυξηθεί και θα είναι αποτελεσματικό άνοιγμα για κυνήγι και σκοποβολή στο Σκητ και Σπόρτινγκ.

ΤΙΜΗ BENELLI 1996

Νικήτα καλησπέρα, μηπως μπορεις να μου πεις τι τιμη καταλογου ειχε η benelli premio του 1996 απο κανεναν παλιο καταλογο προϊόντων; Επισης με τα ατσαλινα τι κανει; Τα τσοκ 3,4 και 5 άστρα γραφουν steel shot ok αλλα η κάννη μπορεί να ρίξει; Αν ναι όλες τις γομώσεις ατσάλινων ή μόνο τυπου lambro steel 30gr. για παλιά όπλα;
Σ ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Και να υπήρχε ο κατάλογος του 1996 δεν θα περιλάμβανε τιμή. Οι τιμοκατάλογοι δίνονταν ξεχωριστά από τα προσπέκτους καθώς οι τιμές άλλαζαν κάθε χρόνο. Ισως να ξέρει η εταιρεία Κύργιας που είναι ο εισαγωγέας τι τιμή χρέωνε το 1996.

ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΑ ΣΚΥΛΙΑ

γειά σας .Είδα το θέμα κυπριακό λαγωνικό και βρήκα αυτό το βίντεο που στο 5:53 δείχνει παλιούς κύπριους κυνηγούς με τα σκυλιά τους .Ευχαριστώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ευχαριστώ για το λίνκ. Τα σκυλιά που δείχνει είναι τα ποϊντεροειδή σκυλιά που στην Κύπρο ονομάζονταν “Ζάροι” καθώς οι σκούρες κηλίδες σε άσπρο φόντο θύμιζαν ζάρια!

Εϊναι άγνωτη η καταγωγή του Ζάρου. Μερικοί πιθανολογούν ότι οι αρχικοί γεννήτορες ήταν από σκυλιά που είχαν φέρει Αγγλοι στην Κύπρο το 1878 και μετέπειτα. Αυτή η άποψη ενισχύεται από το γεγονός ότι το κυνήγι με λειόκαννα και σκύλο φέρμας γενικέυτηκε στην Κύπρο όπως και αλλού μετά την εμφάνιση των πρώτων λειτουργικών δίκαννων το 1865. Στην Κύπρο συνέπεσε με τον ερχομό των Αγγλων το 1878. Το δίκαννο ήταν βέβαια γνωστό και πριν, για αυτό άλλωστε έχουμε την λέξη “Σιπέττο” από το ιταλικό Schiopetto, στην διάλεκτο μας. Η λέξη μας έμεινε από τους Ενετούς προφανώς και πολύ πριν τους Αγγλους. Αλλά εμπροσθογεμή με τσακμακόπετρα δεν συμβαδίζουν με σκύλους φέρμας όπου χρειάζεται γρήγορη επώμιση και βολή.

Κάπου έπιασε το μάτι μου αναφορές Αγγλων που είχαν υπηρετήσει ως στρατιωτικοί και διοικητικοί λειτουργοί και αναφέρουν πως είχαν φέρει τα δίκαννα τους και σκυλιά για να κυνηγούν πέρδικες στο νησί. Αν δείτε την διάπλαση των σκυλιών στο βίντεο θα δείτε ότι αντιστοιχεί με τον βαρύ πρώιμο τύπο πόιντερ της Αγγλίας, σε αντιδιαστολή με το ελαφρύ ποιντερ που ανέπτυξαν αργότερα οι Ιταλοί εκτροφείς και κυριαρχεί σήμερα.