ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 411

ΔΙΚΑΝΝΟ ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΣ

 

Γεια σας κύριε Νικίτα μου έκαναν δώρο ένα δίκανο από τον παγουλατο ισπανικό…. Όταν πήγα στην αστυνομία για μεταβίβαση δεν καταλάβαινε τι έγραφε στην μαρκα και μου το έγραψε σαν μάρκα παγουλατος…. Θα ήθελα να μάθω αν είναι εύκολο την μάρκα από το όπλο και πόσο αξίζει σας ευχαριστώ πολύ ..

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο αξέχαστος Νίκος Παγουλάτος έκανε εισαγωγές όπλων από την Ισπανία και μερικά από αυτά έφεραν το όνομα του. Γνωρίζω από τις συζητήσεις που είχα μαζί του ότι εισήγαγε τέτοια όπλα από τον Ισπανό Arizaga καθώς και από την Armas GIB και αυτή την σφραγίδα της GIB βλέπω στο όπλο σας.

Η GIB έκανε την ίδια δουλειά και με εισαγωγείς στις ΗΠΑ, και το ίδιο γινόταν και γίνεται με άλλους κατασκευαστές, πχ Zoli, SKB, ακόμα και η Perazzi είχε κατασκευάσει όπλα για την αμερικανική Ithaca. Πρόκειται για συνήθη πρακτική στην βιομηχανία του κυνηγετικού και σκοπευτικού όπλου και απόλυτα νόμιμη και θεμική πρακτική.

Η σημερινή αξία ενός GIB με μισές φωτιές είναι γύρω στα 600 Ευρώ.

ΟΤΑΝ ΠΑΙΖΕΙ Ο ΜΟΧΛΟΣ

Γεια σου φίλε Νικήτα.
Προ ετών είχαμε δει ένα video σε πολύ αργή κίνηση, με ένα Browning super pose. Κατά τη στιγμή του πυροβολισμού ο μοχλός ανοίγματος κουνούσε αρκετά. Μάλιστα εσύ μας εφιστούσες την προσοχή να το δούμε. Τότε νομίζω εγγραφές ότι αυτό είναι κάτι φυσιολογικό.
Έκτοτε είδα αρκετά videos με όπλα να ρίχνουν σε πολύ αργή κίνηση και κανένα δεν έδειξε τέτοιο τζόγο. Ξέρεις… λόγω τρέλας με τα όπλα μού ‘μεινε να τα παρατηρώ.
Συγχώρεσέ με εάν κάνω κάποιο λάθος, μήπως εκείνο το Browning είχε ‘θέμα’;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Και ναι και όχι! Το θέμα είναι ότι με την αδράνεια του κλωτσήματος καθώς και την αντιστροφή της όταν το όπλο φρενάρει στον ώμο, ότι μπορεί να κινηθεί μέσα στο όπλο κινείται. Είναι λοιπόν θέμα σχεδίασης και τοποθέτησης της μάζας των εσωτερικών μερών. Καθώς στο Citori τόσο το συρταρωτό κλειδί όπως και το ελατήριο του είναι ευθυγραμμισμένα στην ίδια ευθεία με τις κάννες, άρα ταξιδεύουν πιο εύκολα μπρος πίσω, παρουσιάζεται το φαινόμενο πιο αισθητά.

Ενα πιο ισχυρό ελατήριο προλαβαίνει την κατάσταση προτού φτάσει το όπλο να ανοίγει μόνο του! Ενα κοινό φαινόμενο σε δουλεμένα Citori.

Αυτό δεν καθιστά το Citori άχρηστο, και δεν σκέφτομαι να πουλήσω το δικό μου!

Είχα ζητήσει από τους ειδικούς στην ταχυφωτογράφηση να φωτογραφήσουν τις βάσεις μερικών λειόκαννων κατά την πυροδότηση για να έ χουμε ορατά στοιχεία για το τι γίνεται. Αυτοί όμως είναι κολλημένοι στο στόμιο αφού αυτό δίνει πιο θεαματικές φωτογραφίες.

PORTING ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΗΣΗ

Έχω σχεδόν αποφασίσει να κάνω porting σε ένα Franchi alchione,70cm κάννη, εσωτερικά τσοκ.Ομως ένας φίλος πού έχει περάσει από σκοπευτήρια, τρομερός σκοπευτής στο κυνήγι καί πολύ << ψαγμενος>> στα τουφεκιά, μου είπε ότι από τότε που έκανε porting σε μια Breda αδράνειας έπαψε να έχει επιτυχίες στις μακρινές βολές λόγω έλλειψης διάτρησης.Σας παρακαλώ βοηθήστε γιατί δεν έχω άποψη για το συγκεκριμένο ζήτημα καί δεν θέλω να κάνω κάτι πού ίσως μετανοιωσω.Ευχαριστω πολύ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η πυρίτιδα στα σύγχρονα όπλα δίνει την μέγιστη ώθηση γύρω στα 50 εκτοστά της κάννης. Οι οπές του Porting είναι λίγο πριν το στόμιο, αρκετά μετά τα 50 εκατοστώ κάννης. Είναι μάλλον απίθανο να μειώσουν την ώθηση που δίνει η πυρίτιδα.

Ο φίλος σας πως μέτρησε την έλλειψη διάτρησης; ¨Εβαλε το ίδιο υλικό, πχ τηλεφωνικούς καταλόγους και έρριξε στην ίδια απόσταση με όπλο χωρίς καθώς και με όπλο με Porting και μέτρησε την διάτρηση; Χωρίς μετρήσιμα στοιχεία δεν μπορεί να βγει συμπέρασμα.

Είχα και εγώ ένα όπλο με Porting, σε κάννη 20άρα με τσοκ βελτιωμένο κύλινδρο, Σε αυτό το όπλο είδα μια βελτίωση της κατανομής και δραματική μείωση της άνωσης του όπλου όταν κλωτσούσε. Αλλά… ο ήχος του Porting με ενοχλούσε αρκετά, ακόμη και όταν φορούσα ωτοασπίδες. Τόσο που απέφευγα να ρίχνω. Αλλοι δεν ενοχλούνται. Θα σας έλεγα λοιπόν πριν το κάνετε να ρίξετε με όπλο με Porting και να δείτε αν σας ενοχλεί ο ήχος.

ΔΙΚΑΝΝΟ HIGGINS

Καλησπέρα κύριε Νικήτα
Μου είχε αφήσει ο Παππούς μου ένα Δικάνο με κοκόρια αρκετά ταλαιπωρημένο μάλλον higgin..
θα ήθελα πληροφορίες σχετικά με την χρήση του αν αυτό είναι εφικτή και το έτος κατασκευής του!
Σας επισυνάπτω φωτογραφίες!
Ευχαριστώ πολύ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η εμπορική ονομασία Higgins ανήκε στο αμερικανικό πολυκατάστημα Sears που πουλούσε ταχυδρομικά όπλα και άλλα αγαθά στην Αμερική για πολλές δεκαετίες. Η ίδια η Sears δεν ήταν κατασκευάστρια των όπλων της. Αλλοι έκαναν την κατσκευή, ανάμεσα τους και γνωστά ονόματα. Η σιλουέτα του δίκαννου σας δείχνει προς Ιταλία. Αν έχετε φωτογραφίες των επίπεδων των καννών, δίπλα από τα κλειδιά, από εκεί θα δούμε τις σφραγίδες δοκιμής και θα βγει συμπέρασμα για τον
κατασκευαστή και την χώρα κατασκευής.

ΔΙΚΑΝΝΟ FAUSTI

Έχω αυτό το όπλο από τον παππού μου και θέλει κοντάκι καινούργιο και δυο κοκόρια .
Σας στέλνω κάποιες φωτο ,μπορείτε να μου πείτε την γνώμη σας , και πως μπορώ να το φτιάξω.

Ευχαριστω .

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το δίκαννο σας είναι χαρακτηριστικό της μεταπολεμικής εποχής όταν πολλοί Ιταλοί κατασκευαστές κατασκεύαζαν δίκαννα με κοκόρια και φωτιές με το ελατήριο πίσω, Back Action. Είναι γερά όπλα και αν είναι σε καλή κατάσταση μπορούν να χρησιμοποιηθούν με σύγχρονα φυσίγγια.

Ωστόσο το δικό σας έχει πολλαπλά προβλήματα και το κόστος ανακαίνισης θα είναι δυσβάχταχτο. Το δε αποτέλεσμα, ένα ιταλικό κοκοροτούφεκο της δεκαετίας του 1960, όσο ανακαινισμένο και να είναι θα έχει αξία γύρω στα 400 με 500 Ευρώ. Το κόστος για το κοντάκι θα υπερβεί αυτό το πόσο. Αν σε αυτό προσθέσετε το κοστος βαφής των καννών, τα κοκόρια και μερικά άλλα τότε το κόστος ανεβαίνει κατακόρυφα. Με ελάχιστα χρήματα μπορεί να γίνει ένα καλό καθάρισμα και μια προληπτική επάλειψη με κερί και να διατηρηθεί το δίκαννο σαν κειμήλιο.

ΠΑΛΙΟ ΒΕΛΓΙΚΟ ΔΙΚΑΝΝΟ

Κύριε Νικήτα μήπως γνωρίζετε κάποια στοιχεία σχετικά με το ανωτέρω με δίκαννο , ήλθε στην κατοχή από έναν συγγενή μου . Επάνω στην κάνη αναγράφει επίσης canons acier anglais και έναν αριθμό από κάτω από την κάνη 18609. Ευχαριστω

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το δίκαννο είναι χαρακτηριστικό της πρώιμης βελγικής παραγωγής δίκαννων μαύρης πυρίτιδας. Δεν έχει επίπεδα καννών δίπλα στα κλειδιά, και η βάση του δεν έχει το “ράδιο” στο σημείο όπου ο καθρέφτης συναντά τη βάση. Αυτή η γωνία χωρίς ράδιο είναι σημεία αδυναμίας.

Το δίκαννο αυτό δεν είναι ασφαλές με άκαπνή πυρίτιδα και καλό είναι να κρατηθεί ως κειμήλιο και να μην χρησιμοποιείται.

ΠΟΙΟ ΣΟΥΠΕΡΠΟΖΕ

Χαίρετε κ. Νικήτα και ευχαριστούμε για την πολύτιμη βοήθεια σας. Θα ήθελα να με καθοδηγήσετε στην επιλογή super pose που προτίθεμαι να αγοράσω. Το κυνήγι που κάνω είναι κυριως περπατήτο και καρτέρι για τσίχλες – κοτσύφια, ενίοτε για πέρδικες και αγριογούρουνο.
Οι επιλογές είναι:
α. Browning B725 hunter 66cm.
β. SKB 805 sporting 71cm.
Γ. Miroku mk70 game 71cm.
Θα ήθελα τη γνώμη σας παρακαλώ.
Μια τελευταία ερώτηση. Πως μπορώ να βγάλω το τσοκ που έχει κολλήσει αρκετά χρόνια στην browning auto5;
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το Miroku είναι το πιο “κυνηγετικό” από τα τρία καθώς ακολουθεί πιο πιστά το πρότυπο του Browning όπως το ξέρουμε από το μεγάλο Β25 του 1930. Η Miroku κατασκευάζει τα Browning (εκτός του Β25 βέβαια), η συνεργασία αυτή ξεκίνησε πριν κάποιες δεκαετίες. Αρα και το 725 Miroku είναι κατά βάση.

Το 725 είναι η τελευταία εκδοχή του αρχικού σχεδίου και διατηρεί τον περαστό πίρο, αλλά η βάση έιναι πιο ρηχή και ταυτόχρονα πιο πλατιά από το Miroku καθώς και από τα άλλα ιαπωνικά μοντέλα Browning, πχ το 425, 525.

Το SKB είναι το τρίτο στην σειρά για κυνηγετική χρήση. Εϊναι ένα εξαιρετικό σουπερποζέ αλλά στην μορφή Sporting θα είναι λίγο πιο βαρύ και λιγότερο ζυγισμένο για κυνήγι από ότι τα άλλα δύο.