ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 412

ΚΟΚΟΡΟΤΟΥΦΕΚΟ GAMBA

Γεια σας και συγχαρητηρια για τις γνωσεις που μας δινετε για τα αγαπημενα κυνηγετικα μας οπλα!!

Παρακαλω θα ηθελα πληροφοριες για το παρακατω εξωσφυρο πλαγιο που ηρθε στα χερια μου. Ideal. Το μοντελο.? Μαλλον. Στις καννες γραφει ACCAIO ESC GIA VICKERS G GAMBA GRDONE V.T made in italy ειναι 18.2 αυλος και μαλλον 1961 παραγωγη με περαστο τριτο κλειδι και μαλλον απο τα φτηνα ιταλικα που ερχονταν την περιοδο εκεινη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οντως το δίκαννο σας είναι χαρακτηριστικό δείγμα της μεταπολεμικής ιταλικής παραγωγής, αλλά έχει δύο στοιχεία που το ανεβάζουν πάνω από τον μέσο όρο.

Το πρώτο είναι η κατάσταση του. Είναι πολύ καλοσυντηρημένο και αυτό το καθιστά κάπως σπάνιο. Τα περισσότερα ιταλικά κοκοροτούφεκα των δεκαετιών 1960-1970 φέρουν έντονα σημάδια σκληρής χρήσης.

Το δεύτερο στοιχείο είναι το όνομα G.Gamba.

Η οικογένεια Gamba έδωσε γνωστους οπλοκοκατασκευαστές όπως ο Renato Gamba και οι αδελφοί Fratelli Gamba. Το όπλο σας μάλλον είναι του Giuseppe Gamba που εργάστηκε στο Γκαρντόνε από το 1949 μέχρι το 1975 και είναι και αυτός μέλος της οικογένειας Gamba.

ΑΠΟΡΙΕΣ

Έχω κάποιες απορίες σχετικά με 2 όπλα που έχω .

Σχετικά με το πρώτο όπλο το Molot vepr 12 :
Α) Μέχρι ποσά bar φυσίγγια μπορώ να ρίξω με το molot και μέχρι πόσα γραμμάρια γόμωση;
Β) Έχω τα μονοβολα φυσίγγια (B & P 70mm, 32 gr) και τα δράμια (Cheddite 70mm,34gr) μπορώ να τα ρίξω με το molot;
Γ) Τα μονοβολα B & P γράφουν πάνω στο κάλυκα 1050 max ενώ τα δράμια Cheddite δεν γράφουν τίποτα πάνω στο κάλυκα, εγώ πως θα ξέρω ποσά bar είναι τα δράμια αυτά και γιατί δεν γράφουν πόσα bar είναι;

Σχετικά με το δεύτερο όπλο το Benelli 121 SL 80:
Α) Μέχρι ποσά bar φυσίγγια μπορώ να ρίξω με την Benelli και μέχρι πόσα γραμμάρια γόμωση;
Β) Μπορεί με την Benelli να ρίξει μονοβολα και δράμια ;
Γ) Πάνω στο όπλο έχει ένα αστέρι , αυτό τι σημαίνει;
Δ) Σας παραθέτω μια φωτογραφία από την κάννη της Benelli για να μου πείτε αν μπορείτε τι σημαίνουν αυτά που γραφεί πάνω.
Ε) Αν μπορούσατε θα ήθελα να μου προτείνεται φυσίγγια μονοβολα και δράμια και για τα 2 όπλα εάν βεβαία μπορεί να ρίξει η Benelli μονοβολα και δράμια.
Ευχαριστώ πολύ .

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Να πούμε τους γενικούς όρους για καταλληλότητα φυσιγγίων:

Ποτέ δεν βάζουμε φυσίγγι μακρύτερο από την θαλάμη, πχ φυσίγγι 76 χιλιοστών σε θαλάμη 70.

Ποτέ δεν ρίχνουμε φυσίγγια που υπερβαίνουν τις πιέσεις του όπλου, πχ φυσίγγια 1050 bar σε θαλάμη όπλου που δοκιμάστηκε για φυσίγγια 740 bar και φέρει δοκιμή στα 900.

Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι μπορείτε να ρίξετε τα φυσίγγια των 32 και 34 γραμμαρίων σε κάλυκα 70 χιλιστών στο Μολότ.

Τα φυσίγγια που γράφουν 1050 bar είναι φυσίγγια 70 χιλιοστών αλλά παράγουν πιέσεις μάγκνουμ και προορίζονται για όπλα που έχουν δοκιμαστεί στις 1370 πιέσεις. Η προειδοποίηση είναι για να μην τα βάλει κανείς σε όπλο που έχει κανονική δοκιμή 900 bar. Τα κανονικά φυσίγγια 70 χιλιοστών παράγουν μέχρι 740 πιέσεις σύμφωνα με τους κανονισμούς της CIP και δεν χρειάζονται ειδική σφραγίδα στον κάλυκα.

Η Benelli σας έχει θαλάμη 70 χιλιοστών, κατασκευή το 1998, δοκιμή στα 1370 bar, άρα μπορεί να ρίξει φυσίγγια 70 χιλιοστών κανονικά και σεμί μάγκνουμ. Το ένα άστρο με τη λέξη Finito δείχνει ότι το όπλο δόθηκε για δοκιμή τλειωμένο. Αν υπάρχει άλλο άστρο που δείχνει το τσοκάρισμα τότε πρόκειται για κάννη με φουλ τσοκ.

Μπορεί να ρίξει μονόβολα εφόσον είναι μολυβένια, δηλαδή τα περισσότερα μονόβολα της αγοράς. Δεν πρέπει να ρίξει μονόβολα από άλλο σκληρότερο υλικό όπως πχ μπρούντζο ή με καρδιά από σκληρό υλικό λόγω φουλ τσοκ.

Υπάρχουν αρκετά καλά μονόβολα και δράμια στην αγορά, τόσο από Ελληνες όσο και ξένους κατασκευαστές. Σε ότι αφορά το μονόβολο η καλύτερη επιλογή είναι αυτή που δίνει την μέγιστη ακρίβεια στο κάθε όπλο και για αυτό θα χρειαστούν κάποιες δοκιμές σε στόχο.

ΔΙΚΑΝΝΟ CHARLES HARVARD

Γειά σας. Θα ήθελα να μάθω λίγα πράγματα για αυτό το όπλο πχ τον Ισπανό κατασκςυαστή του. Ηρθε απο Αμερική πρίν αρκετά χρόνια. Στις κάννες γράφει.. Charles harvard castillian grade.. Είναι 66cm με απλούς εξολκείς. Ξέρω οτι είναι φτηνό όπλο αλλά καλό εργαλείο. Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Προφανώς το όνομα Charles Harvard είναι του αμερικανικού εισαγωγικού οίκου, το Castillian είναι το μοντέλο, ονομασία που παραπέμπει σε Ισπανία.

Το δίκαννο σας φέρει τις σφραγίδες ισπανικού όπλου που δοκιμάστηκε στην Τράπεζα Δοκιμών του Εϊμπάρ. Η δφραγίδα ΑΒ μάλλον είναι το οικόσημο του αρχικού κατασκευαστή και το μόνο που βρήκα να περιέχει τα γράμματα ΑΒ είναι από τον κατασκευαστή Balbitua, χωρίς όμως αυτό να είναι ασφαλές συμπέρασμα.

Ερευνα σε αμερικανικές πηγές δεν δείχνει κανένα εισαγωγέα με το όνομα Harvard, μήπως υπάρχει και η λέξη Daly κάπου στο όνομα; Η Charles Daly ήταν γνωστή εισαγωγική εταιρεία λειόκαννων.

ΠΟΙΑ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑ

Καλησπέρα σας με υγεία!
Θα ήθελα να σας εκφράσω τα συγχαρητήριά μου για τις συμβουλές που παρέχετε. Συνεχίστε να μας ενημερώνετε.
Είμαι 42 ετών και θα επιστρέψω μετά από αρκετά χρόνια στο κυνήγι και θα ήθελα τη γνώμη σας ανάμεσα στα παρακάτω όπλα που έχω ”καταλήξει”(αξιοπιστία,ποιότητα κατασκευής, εύρος φυσιγγίων σε γραμμάρια που μπορούν να ρίξουν):
ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ
1) Benelli Beccaccia Supreme
2) Benelli Montefeltro ExtraLight
ΑΕΡΙΩΝ
3) Browning Maxus One
4)Beretta A300 Outlander
5)Fabarm L4S
όλα με 66cm κάννη.
Χρήση: Περπατητό σε Τσίχλα,Κοτσύφι,Μπεκάτσα & Σκοπευτήριο.
Σας ευχαριστώ πολύ!
Με εκτίμηση,
Αντρέας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εχοντας δοκιμάσει όλες τις καραμπίνες που αναφέρετε θα ξεχώριζα δύο που προσφέρουν καλή συνάρτηση τιμής και ποιότητας, την Beccaccia Supreme και την Outlander.

H Beccaccia σε τιμή κάτω λιγότερο από 1000 Ευρώ δίνει ένα πλήρες πακέττο όπλου και αξεσουάρ που την καθιστούν απόλυτα προσαρμόσιμη στα γούστα του κατόχου της. Υπολόγισα ότι με τα αξεσουάρ που έχει μπορεί να δώσει 108 διαφορετικές συνθέσεις ανάλογα με τα τσοκ, σκόπευτρα και ρυθμίσεις κοντακιού.

Η Outlander είναι το πιο συγγενικό σημερινό όπλο της Beretta προς τα παλιά καλά μοντέλα 302 και 303. Εχει σχεδόν το ίδιο σύστημα αερίων. Οντας αερίων έχει και πιο ήπιο λάκτισμα.

ΖΥΓΙΣΜΑ ΜΠΕΚΑΤΣΟΤΟΥΦΕΚΟΥ

Κύριε Νικήτα γεια σας
Είμαστε σε μια αντιπαράθεση, για το κυνήγι της μπεκάτσας, με ένα φίλο και συν κυνηγό εδώ και καιρό, που είναι η εξής: Εγώ πιστεύω ότι το όπλο θα πρέπει να ζυγίζει άριστα με το μεγαλύτερο μέρος του βάρους του όπλου να συγκεντρώνεται ανάμεσα στα χέρια . Από την άλλη ο φίλος πιστεύει ότι είναι προτιμότερο και πιο χρήσιμο το όπλο να είναι ελαφρός, δεν μιλάμε για πολύ , μπροστόβαρο ώστε στις μπηχτές να βρίσκει πιο εύκολα τον στόχο. Πια είναι η γνώμη σας;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η συζήτηση για το ελαφρά εμπροσθόβαρο όπλο, όπως και για τις μακρυές κάννες, είναι μια αμερικανική μόδα. Τα δύο πάνε χέρι-χέρι, αφού οι μακρυές κάννες αναγκαστικά προσθέτουν βάρος μπροστά. Πρόκειται για κάτι που άρχισε πριν λίγα χρόνια και τώρα φαίνεται ότι έχει περάσει τον Ατλαντικό και φτάνει στην Ευρώπη.

Σχεδόν καθημερινά σε αμερικανικά site γίνεται συζήτηση για το πως τα όπλα με κάννες 71 εκατοστών χάνουν αξία καθώς η “σύγχρονη” τάση, (στην Αμερική πάντα!) είναι προς τις κάννες 76 εκατοστών ή παραπάνω. Κανείς δεν αναρωτιέται πως καθιερώθηκε το μήκος των 71 εκατοστών, 28 ιντσών, ως το πιο κατάλληλο από κατασκευαστές που ασχολήθηκαν εξονυχιστικά με την εργονομία του όπλου.

Το ζύγισμα ανάμεσα στα χέρια επιτρέπει την άνετη επώμιση, καθώς το όπλο δεν αντιστέκεται στην προσπάθεια μας. Στην μπεκάτσα, όπου οι βολές είναι “μπηχτές”, χωρίς χρόνο για παρακολούθηση του στόχου, αυτό το ζύγισμα φαίνεται να είναι το πιο κατάλληλο.

Αλλά και αν δεν είναι, τότε είναι μια απλή υπόθεση να προστεθεί βάρος στην πάπια, πχ με ένα βαρύδι 50 γραμμαρίων, και το όπλο να ζυγίσει όπως το θέλουμε. Σε ένα ήδη εμπροσθόβαρο όπλο δύσκολα αφαιρείται βάρος για να το ζυγίσουμε.

ΑΞΙΑ MIROKU 70

Κύριε Νικήτα καλημέρα.
Έχω βρει ένα Miroku mk70 game μεταχειρισμένο σε πολύ καλή κατάσταση και θα ήθελα να μου πείτε πια τιμή αγοράς θεωρείται λογική καθώς σκέφτομαι να το αγοράσω.
Ευχαριστώ πολυ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η Miroku κατασκευάζει πολλά όπλα της Browning, ανάμεσα τους και την σειρά Citori και Β325 μέχρι και 725. Το μοντέλο 70 είναι συγγενικό αυτών των μοντέλων και έχει την ίδια περίπου αξία μεταχειρισμένο.

Οι τιμές μεταχειρισμένων Browning Citori σε μικρές αγγελίες είναι ένας καλός δείκτης για την τρέχουσα εμπορική αξία.