ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 413

ΜΟΝΟΚΑΝΝΟ

κ. Κυπρίδημε καλημέρα. Έχοντας διαβάσει τα άρθρα σας σχετικά με τα μονόκαννα, καθώς και τις ερωτήσεις απαντήσεις που τα αφορούν, θα ήθελα να σας ρωτήσω τη γνώμη σας σχετικά με τα δύο παρακάτω όπλα. Δεν είμαι κυνηγός -προς το παρόν- απλά θέλω να έχω ένα όπλο στο σπίτι που έχω σε ορεινό χωριό, γιατί το επισκέπτονται συχνά – πυκνά αλεπούδες και κουνάβια. Δεν θα με πείραζε βέβαια, αλλά έχω οικόσιτα ζώα και οι επισκέψεις αυτές καταντούν επικίνδυνες.

Τα όπλα είναι τα εξής. baikal mp 18 Cal.12 και μονόκαννο ROSSI Pomba 023 Cal.12
Επίσης θα ήθελα τη γνώμη σας για το τι είναι προτιμότερο, σε ξύλινη επένδυση ή συνθετικά.

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας και συγχαρητήρια για τη δουλειά σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Από τα δύο το πιο γνωστό και πιο σκληρά δοκιμασμένο στην παγκόσμια αγορά είναι το Baikal.

Ο μηχανισμος του Baikal οπλίζει με το άνοιγμα δια του μοχλού. Είναι απλός και αξιόπιστος και υπάρχουν ανταλλακτικά, αν και δεν θα τα χρειαστεί. Είναι δε όλο από ατσάλι.

Εφοσον θα εκτίθεται το όπλο σε υγρασία και σκληρές συνθήκες το συνθετικό κοντάκι είναι το πιο κατάλληλο.

ΣΠΑΣΜΕΝΟ ΚΟΝΤΑΚΙ

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ,ΕΧΩ ΕΝΑ ΔΙΚΑΝΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙ ΣΠΑΣΕΙ ΤΟ ΚΟΝΤΑΚΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΥ ΝΑ ΨΑΞΩ ΚΑΙ ΠΩΣ.ΠΑΝΩ ΓΡΑΦΕΙ MARCA REGISTRADA ”LA SORDA” ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δύσκολα θα βρεθεί κοντάκι που θα ταιριάζει ακριβώς. Τα ισπανικά δίκαννα ακολουθούν το αγγλικό πρότυπο με εγκάρσιες βίδες στη λαβή. Οι τρύπες στη λαβή γίνονται στο κάθε κοντάκι αφου εφαρμοστεί στο όπλο. Συνεπώς δεν υπάρχουν κοντάκια έτοιμα σαν ανταλλακτικά.

Καθώς δεν υπάρχει πια η κατασκευαστική εταιρεία δύσκολα θα βρεθεί έστω και ημιτελές κοντάκι για το συγκεκριμένο όπλο. Ψάχνοντας στα οπλουργεία και σε αντιπροσωπείες ίσως βρεθεί κάποιο κοντάκι που θα μπορεί να ταιριάξει.

Η επιλογή που μένει είναι η επισκευή του κοντακιού που έχει σπάσει. Αν γίνει σωστά με τις κατάλληλες ενισχύσεις τότε θα είναι λειτουργικό έστω και δεν είναι εμφανισιακό.

ΣΗΜΑΔΙΑ ΣΕ CYNERGY

Νικήτα μου γεια σου και χαρά σου!

Εφέτος κυνήγησα αποκλειστικά με ένα Browning Cynergy Light (βάση αλουμινίου, αλλά τα κλειδιά και ο καθρέπτης της ατσάλινα)… Έριξα περί τις 2.800 φυσίγγια με το όπλο αυτό μόνο εφέτος…!

Με τη συχνή συναρμολόγηση – αποσυναρμολόγηση και την αναπόφευκτη τριβή μεταξύ των κλειδιών του μονομπλόκ των καννών και των αντιστοίχων κλειδιών της μπάσκουλας, παρατηρώ, πως στα δύο μεγάλα τοξοειδή κλειδιά εκατέρωθεν εσωτερικά της βάσης, έχουν προκληθεί κάποια σημαδάκια σαν “αμυχές”, που εντοπίζονται μόνο σε ένα σημείο αυτών των ημικυκλικών κλειδιών εκατέρωθεν (και όχι σε όλο τους το μήκος φυσικά)… Πράγμα μάλλον αναπόφευκτο και αναμενόμενο θαρρώ…

Είναι κάτι ανησυχητικό αυτό…; Μήπως “ελαττώνει”, κατά κάποιον τρόπο, τη “ζωή” του όπλου…;

Σ’ ευχαριστώ πολύ Νικήτα, να ‘σαι πάντα καλά…!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οχι δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Ολα τα σουπερποζέ αποκτούν σημάδια εκεί που οι κάννες ακουμπούν τους πίρους. Είναι σημεία μεγάλης πίεσης καθώς και μέρη που υφίστανται την ταλαιπωρία του λύσε-δέσε.

Για μέγιστη μακροζωία δοκίμασε το εξής: μετά από κάθε έξοδο, ακόμα και αν δεν ρίξει το όπλο, σκούπισε καλά τα σημεία τριβής και βάλε λίγο, ΛΙΓΟ, γράσσο. Αυτό εγγυάται ότι πάντα θα υπάρχει καθαρή λίπανση στα σημεία αυτά και δεν θα μαζευτεί ποτέ σκόνη που σε συνδυασμό με το γράσσο γίνεται σμυρίγδι. Η σκόνη κολλά στο γράσσο άσχετα αν ρίξει το όπλο ή όχι, για αυτό η λίπανση γίνεται μετά από κάθε έξοδο.

BAIKAL MP 155 MAGUM

καλησπέρα σας κ.Νικήτα θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζετε η baikal mp 155 magnum σε τί πιέσεις είναι δοκιμασμένη και μέχρι πόσα bmax μπορούν να έχουν τα φυσίγγια που θα χρησιμοποιήσω καθώς και άν είναι ασφαλές να χρησιμοποιήσω magnum ατσάλινα σκάγια και magnum μονόβολα. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων .

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Βάσει των κανονισμών της CIP, που ακολουθεί και η Ρωσσία, η δοκιμή μάγκνουμ είναι στα 1370 bar. Αρα τα φυσίγγια που μπορείτε να ρίξετε θα παράγουνε μέχρι 1050 bar.

Μπορείτε να ρίχνετε ατσάλινα σκάγια εφόσον το τσοκάρισμα είναι μισό τσοκ ή πιο ανοικτό, δηλαδή τρία άστρα ή πιο ανοικτό. Μπορείτε επίσης να ρίξετε και μάγκνουμ μονόβολα.

ΦΥΣΙΓΓΙΑ 70mm

Έχω μια καραμπίνα η όποια παίρνει 70mm φυσίγγια. Στην αγορά υπάρχουν φυσίγγια 70mm σε διάφορες γομώσεις , η ερώτηση μου είναι με το όπλο μου μπορώ να ρίξω όλες τις γομώσεις στα 70cm φυσίγγια; αντίστοιχα μια καραμπίνα που παίρνει 76cm magnum μπορεί να ρίξει όλες τις γομώσεις στα 76 cm ή εξαρτάτε από κάτι άλλο;

Ευχαριστώ πολύ, και συνεχίστε την πολύ καλή δουλεία που κάνετε.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μια καραμπίνα που έχει θαλάμη 76 χιλιοστών έχει αναγκαστικά δοκιμαστεί σε μάγκνουμ πιέσεις 1370 bar και δέχεται φυσίγγια που παράγουν μέχρι 1050 bar, άρα όλα τα φυσίγγια 76 χιλιοστών.

Μια καραμπίνα με θαλάμη 70 χιλιοστών έχει και έναν ακόμα περιορισμό, τις πιέσεις δοκιμής. Οι περισσότερς καραμπίνες δοκιμάζονται στις 1370 πιέσεις (παλαιότερα στις 1200) άσχετα από το μήκος θαλάμης. Υπάρχουν όμως μερικές που πέρασαν δοκιμή στις 900 πιέσεις.

Αν η καραμπίνα σας έχει δοκιμή στις 1370 πιέσεις μπορείτε να ρίξετε όλα τα φυσίγγια 70 χιλιοστών, ακόμα και αυτά που γράφουν 1050 bar καθώς και τα σεμί μάγκνουμ. Αν η δοκιμή ήταν στις 900 πιέσεις τότε θα πρέπει να μείνετε σε κανονικά φυσίγγια που παράγουν κάτω από 740 bar ή πιέσεις.

Αν η καραμπίνα σας είναι ιταλική τότε εύκολα θα δείτε την δοκιμή. Η σφραγίδα με τα γράμματα PSF και δύο άστρα από πάνω είναι δοκιμή στις 1370 πιέσεις. Αν έχει ένα άστρο τότε είναι στις 900 πιέσεις.

ΑΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΤΑΝ ΤΟ ΑΕΡΟΒΟΛΟ

Γεια σου φίλε Νικήτα.
Εάν επιτρεπόταν το κυνήγι με αεροβόλο και διόπτρα, ποιό θα ήταν καταλληλότερο διαμέτρημα;

Υποθετικό θήραμα λαγός ή πρασινοκέφαλη στα 70m.
Ακόμη δυσκολότερο σενάριο (λόγω πολύ μικρότερου στόχου) τσίχλα τσαρτσάρα επίσης στα 70m.

Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα 70 μέτρα με δυσκολεύουν! Ξεκίνησα την κυνηγετική μου σταδιοδρομία με αεροβόλο, καθώς επιτρέπονταν τα αεροβόλα εκεί που ζούσα και ήταν οικονομικά το πιο προσιτό μέσο. Επίσης έχω ρίξει εκατοντάδες χιλιάδες βολές σε Ολυμπιακό Αεροβόλο και είχα συμμετοχή σε αγώνες. Τα λέω αυτά ώστε να θεμελιώνεται η άποψη.

Τα 70 μέτρα είναι μεγάλη απόσταση, εκεί διαιρείτα δια του δύο η όποια σκοπευτική απόδοση έχουμε στα 35 μέτρα. Η διόπτρα δεν εξουδετερώνει την απόσταση. Η διόπτρα ίσως και να δυσκολεύει την κατάσταση καθώς μεγεθύνει τις κινήσεις που αντιλαμβάνεται ο σκοπευτής.

Η σκοπευτική ικανότητα είναι ο καθοριστικός παράγοντας στο βεληνεκές του αεροβόλου και όχι η δύναμη του. Και στο κυνήγι σκοπευτική ικανότητα σημαίνει ότι με προβλέψιμη σιγουριά όλες οι βολές θα πάνε στο ζωτικό χώρο του θηράματος. Στο κουνέλι για παράδειγμα αυτό σημαίνει ότι όλες οι βολές κτυπούν ένα κέρμα των 50 λεπτών.

Με αυτά υπόψη θα έλεγα ότι ένα αεροβόλο 12λιβρο, με διόπτρα Χ6 είναι το αεροβόλο που θα επέλεγα για κυνήγι. Οσο για το σύστημα λειτουργείας, θα επέλεγα προσυμπιεσμένο και από όσα είδα μέχρι τώρα η προτίμηση μου θα πήγαινε στο CZ200 λόγω βάρους και όγκου. Οι βολές μου θα ήταν σίγουρα κάτω των 40 μέτρων.

Για όσους έχουν την (βεβαιωμένη) πεποίθηση ότι μπορούν να πετύχουν θήραμα στο κεφάλι στα 70 μέτρα τότε θα πρότεινα κάτι πιο ισχυρό από το 12λιβρο. Για να υπάρχει ταχύτητα και δύναμη σε τετοιες αποστάσεις.

Το διαμέτρημα που πάντα χρησιμοποιούσα στο κυνήγι ήταν το 5,5. Ισως να είναι υπερβολή για θηράματα μεγέθους τσίχλας, αλλά συμπεριφέρεται καλύτερα σε πλάγιο άνεμο και σε θηράματα μεγέθους κουνελιού και φάσσας που ήταν τα κύρια θηράματα ενός αεροβολά στην Αγγλία.