ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 414

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΈΠΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΗΣ ΟΠΛΟΓΝΩΣΙΑΣ

DARNE, ΑΝΟΙΓΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΗ;

κ. Νικητα, Χριστός Ανεστη με Υγεια σε εσάς, την οικογενειά σας, και σε όλο τον κόσμο..
Παρατηρώντας ενα βιντεο με εναν τύπο να ρίχνει με ενα Darne, φένεται, οτι με την εκπυρσικρότηση του όπλου, ανοίγει λίγο το ολισθαίνων κλείστρο..

Αυτό άραγε συμβαίνει λογο χρησημοποιησης αρκετά του οπλου? ειναι συχνό φαινόμενο αυτό, καθως και επικίνδυνο?
Επίσης, οταν ανοιγει λογω βολής το κλείστρο, αραγε εμποδίζει η πεταλουδα του οπλου την ορατότητα της ρίγας του όπλου για την δεύτερη βολη?
Και κάτι τελευταίο…θεωρήτε, το Charlin, μια βελτίωση του Darne?
Eυχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μια προσεκτική ματιά στο βίντεο δείχνει ότι το κλείστρο μένει ερμητικά κλειστό αλλά κινείται ο μοχλός προς τα πάνω  στην αρχή της διαδρομής του και πριν φτάσει στο σημείο όπου ενεργοποιεί το κλείστρο. Αυτό μάλλον οφείλεται σε κάποια εξασθένηση του ελατηρίου του μοχλού. Τα ελατήρια που κρατουν το κλείστρο κλειστό είναι άλλα, και αυτά προφανώς είναι σε καλή κατάσταση για αυτό το κλείστρο μένει ακίνητο.

Το Charlin έχει ένα πλεονέκτημα στη βάση, το κεντρικό σημείο είναι ατσάλινο και έχει μεγαλύτερο όγκο από ότι στο Darne. Το Darne στη μέση της βάσης έχει ένα στενό δαχτυλίδι και το μεγαλύτερο μέρος καλύπτεται από το ξύλο του κοντακιου και της πάπιας.

FELIX SARASQUETA

Κύριε Νικήτα, χρονια καλα & Χριστος Ανεστη… ελπίζω να σας βρίσκω καλά σε υγεία και ψυχολογία, δεν ήθελα να σας ενοχλήσω με τηλέφωνο. Είμαι ο Γιάννης Μπάλλας από το Κυνήγι (γραφίστας).
Εχω στην κατοχή μου ένα όπλο felix sarasketa modelo merke, σας στέλνω και φωτογραφίες, θα ήθελα να μάθω τι φυσίγγια πρέπει να χρησιμοποιώ, τι να προσέξω στην χρήση του και αν δέχεται τσοκάκια. Και σίγουρα θα χρειαστώ κάποιον για την σωστή συντήρηση του όπλου. Σας ευχαριστώ…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Χαίρε Γιάννη,

Το σουπερποζέ σου έχει δοκιμαστεί για κανονικά φυσίγγια με μήκος κάλυκα μέχρι 70 χιλιοστών. Αυτό σημαίνει φυσίγγια που παράγουν μέχρι 740 bar, δεν είναι κατάλληλο για φυσίγγια σεμί μάγκνουμ 70 χιλιοστών ή μάγκνουμ 76 χιλιοστών. Τα περισσότερα φυσίγγια της αγοράς είναι κανονικά.

Αν δέχεται τσοκάκια φαίνεται από μια ματιά στα στόμια. Αν έχουν εσωτερικές βόλτες τότε δέχονται τσοκάκια. Ποτέ δεν αφήνουμε όπλο με τσοκάκια χωρίς κάποιο τσοκάκι βιδωμένο στις υποδοχές.

Το όπλο στις φωτογραφίες έχει κάποια ίχνη σκουριάς στις κάννες. Χρειάζεται τώρα μια καλή προληπτική συντήρηση και λίπανση για να μην προχωρήσει το κακό.

ΗΧΟΣ ΣΕ WINCHESTER SELECT

Νικήτα καλησπέρα και χρόνια πολλά,

σ’ ευχαριστούμε πολύ για τις γνώσεις που μοιράζεσαι μαζί μας και μπορούμε να ταξιδεύουμε στο χώρο των όπλων, μερικά από τα οποία ενδεχομένως, δε θα επωμίσουμε ποτέ.
Ελέω καραντίνας είπα να καθαρίσω τα όπλα μου και στο μηχανισμό τους. Στο Winchester select με ατσάλινη βάση όταν το κουνάω πάνω κάτω και προς όλες τις κατευθύνσεις ακούγεται ένας πολύ μικρός μεταλλικός ήχος (τσικ-τσικ). Ανοίγοντας τη βάση παρατήρησα ότι προέρχεται από αυτό το μικρό μεταλλικό που δείχνει η μύτη του στυλό στη φωτογραφία. Κουνώντας τη βάση παρατήρησα ότι κινείται πάνω κάτω και από εκεί έρχεται ο ήχος. Υπάρχει πρόβλημα ασφαλείας που χρήζει επισκευής σε οπλουργό;
Το όπλο λειτουργεί κανονικά όλα αυτά τα χρόνια στο κυνήγι χωρίς κανένα πρόβλημα στην πυροδότηση και χωρίς εμπλοκή.
Σ’ ευχαριστώ εκ των προτέρων
Νίκος Μ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το τμήμα που κινείται είναι το αντίβαρο της μονής σκανδάλης. Ο ρόλος του είναι να κινείται πίσω και μπρος με το κλώτσημα του όπλου και η κίνηση του, όπως και ο ήχος, είναι απόλυτα φυσιολογικά φαινόμενα. Μην το πειράξετε!

Δεν χρειάζεται οπλουργό και εφόσον δουλεύει κανονικά δεν χρειάζεται καμία επέμβαση. Το μόνο που χρειάζεται είναι πολύ λίγο λεπτόρευστο λάδι που δεν στεγνώνει, κάτι σαν το CRC, Browning, G96. Προσοχή από λάδια με διαλύτες που πήζουν πάνω στον μηχανισμό, οπως πχ BreakFree και άλλα παρόμοια. Και ποτέ μα ποτέ γράσσο στην μονή σκανδάλη!

ΜΟΝΟΒΟΛΑ

Γειά σας κύριε Νικήτα, Χριστός ανέστη και χρόνια πολλά.. Θα ήθελα να μου πείτε 3-4 μονοβολα να πάρω για δοκιμή με το όπλο μου το οποίο είναι 71 εκ μήκος, αυλος 18,3 και τσοκ 2 άστρα gemini. Επειδή είναι σχετικά στενό το τσοκ για λόγους ασφαλείας κυρίως θα ήθελα μονοβολα με βληματα έως 17,5 χιλιοστά κ μικρότερα διότι το στόμιο μου είναι στα 17,5 χιλιοστά.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η διάμετρος δεν ειναι το κρίσιμο σημείο στα μονόβολα. Αυτό που χρειάζεται είναι τα μονόβολα να είναι από μολύβι ώστε νε περνούν από το τσοκ. Τα περισσότερα μονόβολα είναι μολυβένια. Προσοχή όμως σε μερικά αμερικανικά που έχουν καρδιά από σκληρό μέταλλο και προορίζονται για όπλα χωρίς τσοκ. Καλά μονοβολα είναι τα ΛΑΜΠΡΟ, ΔΟΡΚΑΣ, όσα έχουν βλήμα Gualandi, και Brenneke και βέβαια υπάρουν ιταλικά και αμερικανικά μονόβολα που είναι και αυτά καλά.

BAIKAL ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΑ

Γειά σας κ. Νικήτα. Αρχικά θα ήθελα να μου πείτε αν υπάρχει περίπτωση ένα baikal s/p διαμετρηματος 20 μονοσκανδαλο να μην έχει επιλογέα κανών. Έχοντας δοκιμάσει να κάνω την ασφάλεια αριστερά δεξιά, την σκανδάλη επίσης αριστερά δεξιά και μπροστά και τίποτα… Υπάρχει κάτι άλλο το οποίο δεν έπεσε στην αντίληψη μου? Δεύτερον αν μπορείτε να με πληροφόρησετε σχετικά με το να βάλω εξωτερικό τσοκ από benelli raffaello 123 σε Breda altair special. Πάντως βιδώνει κανονικά… Θα έχει τα ίδια βλητικα αποτελέσματα όπως με τα δικά της τσοκ?
Ευχαριστω εκ των προτέρων, χρόνια πολλά και καλή ανάσταση.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Είναι πιθανό το μοντέλο σας να μην έχει επιλογέα. Στα δίκαννα με τσοκάκια ο επιλογέας δεν χρειάζεται. Ο επιλογέας δεν προορίζεται για επιτόπου επιλογή κάννης αλλά για προσαρμογή σε κυνήγια καρτεράτα όπου η πρώτη βολή είναι η μακρυνή. Με τα τσοκάκια αυτό επιτυγχάνεται βάζοντας το στενό τσοκ στην κάτω, την πρώτη κάννη, και το ανοικτό στην πάνω. Ετσι έχουμε την μακρυνή βολή πρώτη για τα εισερχόμενα πουλιά και την ανοικτή δεύτερη.

Αν τα τσοκάκια σας ταιριάζουν στις βόλτες χωρίς να τις ζορίζουν, και αν η φούστα των τσοκ κάθεται κάτω από το επίπεδο της κάννης, τότε είναι κατάλληλα για τις κάννες σας.

Αυτό που μετρά στα τσοκάκια είναι το αποτέλεσμα στον πίνακα. Ο κατασκευαστής είναι δευτερεύον θέμα.

ΚΩΝΟΙ ΚΑΝΝΩΝ, ΜΟΔΑ Η ΕΞΈΛΙΞΗ

Κύριε Νικήτα καλησπέρα σας.
Διάβαζα την απάντηση σας για τα μήκη καννων και την σύγχρονη τάση για μακριές κάννες ειδικά για σκοπευτική χρήση.
Ταυτόχρονα στο μυαλό μου δημιουργήθηκε η εξής απορία.Διασημα σκοπευτικά όπως το DT11 προβάλουν την ποιοτική τους ντουφέκια που οφείλεται σύμφωνα με τα λεγόμενα της εταιρείας στον 46cm κώνο συναρμογής.Παραλληλα η εταιρεία εφάρμοσε εξαιρετικά μακρύ κώνο συναρμογής 360mm στην ναυαρχίδα των αυτογεμων της την Α400 xtrema plus.
Αρχικά κατά πόσον είναι εφικτη η επίτευξη τέτοιας λεπτομερούς κατασκευής και κατά δεύτερον τι επιπλέον θα προσέφερε στη συνολική βλητική εικόνα ενός όπλου???

Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα σε όλους.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παλιά η Wincheter έβαζε κώνο 30 χιλιοστών στα δίκαννα της και αυτό θεωρείτο εξαιρετικά μεγάλο μήκος κώνου. Σήμερα φτάσαμε αισίως στους κώνους 300 και βάλε χιλιοστών.

Κανείς βέβαια δεν έχει δημοσιεύσει φωτογραφική απόδειξη των δήθεν βελτιωμένων βλητικών αποτελεσμάτων σε πίνακα. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν υπάρχει μετρήσιμη βελτίωση.

Αυτό που μάλλον γίνεται είναι ότι η κατασκευή μακρυών κώνων βολεύει στην ψυχρή σφυρηλάτηση καννών όπως αυτή εξελίχθηκε πρόσφατα. Και αυτή η ευκολία κατασκευής πλασάρεται ως μεγάλο πλεονέκτημα.

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΕΣ BROWNING

Νικήτα γειά σου
Επειδή πολλοί σε ρωτάνε για ημερομηνίες κατασκευής των Browning , όπου τα πράγματα είναι πολύ θολά, βρήκα αυτό το link :

https://www.browning.com/support/date-your-firearm/superposed-shotgun.html

Θεωρώ απίθανο να μην το γνωρίζεις, αλλά στο στέλνω μήπως και σου διέφυγε. Δεν γνωρίζω αν ισχύει και για τα Winchester , αλλά το θεωρώ πολύ πιθανό.

Καλό Πάσχα,

Κυρατζίδης Δημήτρης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ευχαριστώ εκ μέρους των κατόχων Browning Superposed για το λίνκ. Βέβαια αυτό κακλύπτει το Β25 στην αμερικανική του μορφή. Μάλλον δεν καλύπτει το Β25 που προωθείται από την FN και τα υπόλοιπα μοντέλα. Εκεί ισχύει ο κυκεώνας της Browning σε ότι αφορά τους αριθμούς.

ΚΟΚΟΡΟΤΟΥΦΕΚΟ FAUSTI

Έχω ένα όπλο παλιό κοκοροτουφεκο , Fausti 16 αρι του 1955 οι κάννες λένε wickers accaio .
Και δίπλα fabrica armiFausti & G. Fllo, marcheno brescia.
Το έχω καθάρισα προσεκτικά το έχω ανοίξει και είναι σπασμένο ένα κοκόρια και το ελατήριο της σκανδάλη εσωτερικά .

Που θα μπορέσω να τα παραγγείλω ?
Ευχαριστω ..

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ίδια η Fausti ή η ιταλική εταιρεία Omps θα έχουν αυτά τα εξαρτήματα. Και οι δύο βρισκονται στο Διαδίκτυο με δικές τους σελίδες.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΛΑΔΙ

Αγαπητέ κύριε νικήτα θα ήθελα να ρωτήσω εαν η χρήση του γνωστού απο το στρατό λάδι κοίλου κάννης, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο χρώμιο της κάννης.
Το ρωτάω αυτό γιατί απο τη χρήση του σε όπλο
που είχε καιρό να καθαριστεί με εξέπληξε
το πόσο εύκολα βγήκαν τα κατάλοιπα.
Επίσης θα ήθελα την γνώμη σας για τα καθαριστικά σε μορφή αφρού.

Υ.Γ εντυπωσιάστικα απο την φωτογραφία της γιαγια σας!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το λάδι του στρατού είναι καλό λάδι που ανταποκρίνεται σε πολύ αυστηρές προδιαγραφές. Προσοχή όμως να μην λιμνάζει το λάδι και να ρέει προς το κοντάκι. Το πολύ ορυκτό λάδι σαπίζει το ξύλο του κοντακιού.

Τα καθαριστικά σεμορφή αφρού καθαρίζουν με χημική αντίδραση. Γλυτώνουν τον χρήστη από μέρος του κόπου που κάνει με την ορειχάλκινη βούρτσα, αλλά με κάποιο πρόσθετο οικονομικό κόστος και βεβαια μετά τη χρήση χρειάζεται λάδι για προστασία ούτως ή άλλως.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ;

Γεια – χαρά Νικήτα!

Τελικώς, εισακούστηκε το πάγιο αίτημά μας, σχετικά με το να δηλώνονται όλα μας τα λειόκαννα όπλα σε ένα και μόνο βιβλιάριο κατοχής κυνηγετικών όπλων, σε αντίθεση με το να υπάρχει ένα δελτίο κατοχής όπλου για το καθένα μας κυνηγετικό όπλο ξεχωριστά (πράγμα που, δυστυχώς, ήδη ισχύει και δυσχεραίνει την κατάσταση γι’ αυτούς που κατέχουν αρκετά)…?
Επίσης, η ανανέωση του εκάστοτε δελτίου κατοχής παραμένει ανά δεκαετία…?
Τέλος, πέρασε αυτή η “κοτσάνα” που πρότεινε η Κ.Σ.Ε., σχετικώς με την ανανέωση της αδείας θήρας σε συνδυασμό με τα κυνηγετικά μας όπλα…? (Αλίμονο…!)

Σε ευχαριστώ πολύ Νικήτα και ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ (έστω και εν καιρώ “πολέμου” με την πανδημία, “ανωτέρα βία”)…!

Απαλλαγμένο από ιούς.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τίποτε δεν αλλάζει. Ούτε και πέρασε η προταση της ΚΣΕ. Τα δελτία παραμένουν δεκαετή, με κάθε όπλο και δελτίο.

ΠΟΙΟ ΠΛΑΓΙΟΚΑΝΝΟ

Καλησπέρα σας.
Θα ήθελα την γνώμη σας σε για τα παρακάτω πλαγιόκαννα όπλα σε ό,τι αφορά την ποιότητα κατασκευής-αξιοπιστία και την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν ατσάλινα σκάγια.
Α) Baikal MP43M
Β) Laurona Zaballa 213 Magnum
Γ) Verney Carron Jet 12
Και τα τρία μοντέλα έχουν διπλή σκανδάλη, απλούς εξολκείς και εναλλασσόμενα τσοκ.
Σας ευχαριστώ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Κατασκευαστικά το πιο καλό είναι το Verney Carron. Σχεδιαστικά όμως υπάρχει διαφορά και το Baikal κερδίζει πόντους διότι δεν ειναι απλό αντίγραφο του Ανσον Ντήλυ, ακολουθεί το πρότυπο Winchester 21, με ελατήρια σπιράλ και αυξημένη αξιοπιστία αλλά με μειωμένη ποιότητα φινιρίσματος.

Τα άλλα δύο, από ότι φαίνεται, έχουν ελατήρια V που όταν σπάσουν ακινητοποιούν το όπλο. Λέω από ότι φαίνεται διότι οι εταιρείες δεν δημοσιεύουν σχεδιάγραμματα μηχανισμών και δεν μας έχουν στείλει όπλα για εξέταση ή φωτογράφιση.