ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 415

BAIKAL IZ12

Αγόρασα ένα baikal ij26 σε πολύ καλή κατάσταση με φθορές ελάχιστες στο μπροστινό μέρος στις κανες θέλω την γνώμη σας και αν είναι δυνατόν χρονολογία παραγωγής αγορασμενο στην Ρωσία από ναυτικό ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το μοντέλο ΙΖ12 ήταν από τα πρώτα σουπερποζέ που έβγαλε η Baikal για εξαγωγή στην δεκαετία του 1960 και ήταν πιο προσεγμένο στο φινίρισμα από τα μεταγενέστερα μοντέλα. Είναι σχετικά σπάνιο στην Ελλάδα καθώς τότε δεν είχε αρχίσει ακόμα η αθρόα εισαγωγή των Baikal.

Λόγω της προσεγμένης δουλειάς καθώς και της σπανιότητα το μοντέλο ΙΖ12 σε καλή κατάσταση έχει μεγαλύτερη αξία από ένα μεταγενέστερο ΙΖ27. Στην φωτογραφία φαίνεται το ένα και μοναδικό ΙΖ12 που έτυχε να δω στην Ελλάδα.

ΑΓΝΩΣΤΟ ΜΟΝΟΚΑΝΝΟ

Γεια σας, έχω αυτό το16αρι μονοκανο από τον πατέρα μου και δεν αναγράφει πάνω τίποτα εκτός από το PV στο πλάι του μπλοκ και τον αριθμό 131 στα περισσότερα εξαρτήματα του που προφανώς θα είναι σειριακος αριθμός, αν γνωρίζετε περισσότερα παρακαλώ διαφωτιστε με…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Χωρίς στοιχεία από σφραγίδες δοκιμής και κατασκευαστού δύσκολα βγαίνει συμπέρασμα. Ωστόσο η μικρή σφραγίδα PV δείχνει βελγική προέλευση, καθώς είναι η σφραγίδα για όπλα που προορίζονταν για άκαπνη πυρίτιδα (Poudre Vive). Πρόκειται για φτηνό μονόκαννο που ακολουθούσε σχεςδιαστικά την γραμμή των αμερικανικών μονόκαννων τύπου Higgins και άλλων με διπλής κατεύθυνσης πεταλούδα και εξωτερική σφύρα.

GLASS BEDDING

Καλησπέρα σας, θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση οπλουργικής φύσης, τι θα προτείνατε σαν υλικό που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως glass bedding για κοντάκι ; Από ότι φαίνεται όλα τα γνωστά που κυκλοφορούν στο εξωτερικό Acraglass, Miles Gilbert, κ.α δεν είναι τίποτα περισσότερο από ρητίνες-στόκοι που προορίζονταν για φανοποιία η ναυτιλιακή χρήση. Υπάρχει κάτι εφάμιλλο στην Ελλάδα ή πάμε στη πρακτική δοκιμάζοντας και βλέποντας ; Έχετε εμπειρία με κάποια ρητίνη ;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εχω κάνει glass bedding σε αρκετά όπλα, λειόκαννα και αεροβόλα. Η εποξική ρητίνη σε συνδυασμό με τα ρινίσματα του ίδιου του κοντακιού είναι το υλικό προτίμησης. Οι αναλογίες είναι ίση ποσόστητα ρινισμάτων ή σκόνης από το τρίψιμο του ξύλου, με ρητίνη και όσο σκληρυντή (καταλύτη) προτείνει ο κατασκευαστής.

Σε περίπτωωση έλλειψης σκόνης του ίδιου ξύλου έχω χρησιμποιήσει ελληνικό καφέ και έχει δουλέψει μια χαρά.

ΒΑΣΙΚΟ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟ θέμα είναι η κάλυψη με απομονωτικό Release Agent όλων, ΟΛΩΝ, των μεταλλικώ επιφανειών που θα έλθουν σε επαφή με την ρητίνη!!!! Και μάλιστα καλή τακτική είναι να γίνεται διπλή κάλυψη με το απομωντικό σε ΟΛΕΣ τις επιφένειες και ειδικά στις βίδες. Αλλιώτικα το ξύλο κολλά ΜΟΝΙΜΑ στο μέταλλο!!!

ΤΟΥΡΚΙΚΟ PERAZZI

Νικήτα γεια σου και Χρόνια Πολλά – Χριστός Ανέστη!

Τα σχόλιά σου σε παρακαλώ πολύ για το Τούρκικο oρθόκαννο, Υildiz Pro:

www.youtube.com/watch?v=Yix_o57xxwY

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η Perazzi έφαγε κάποιες δεκαετίες και έκανε πολλά έξοδα, δοκιμές, πειραματισμούς και κατανάλωσε φαιά ουσία δεκάδεων τεχνιτών της για να τελειοποήσει ένα εξαιρετικό σουπερποζέ.

Και αφού το κατάφερε να σου κάτι “έξυπνοι” όπως η ισπανική Κεμέν, και η τουρκική Γιλντίζ, να αντιγράψουν το έτοιμο και να το προσφέρουν σε ένα κλάσμα της τιμής.

Αναρωτιέμαι, οι αντιγραφείς αντιγράφουν και την γνωστή δοκιμασία καννών της Perazzi όπου ένα ζευγάρι καννών από μια παρτίδα των 60 δοκιμάζεται μέχρι καταστροφής και αν δεν σκάσει σε προκαθορισμένο σημείο τότε βγαίνει εκτός παραγωγής όλη η παρτίδα;

Λέμε καμια ανοησία να περνά η ώρα! Κανένα Reverse Engineering δεν θα δώσει την ποιότητα του αρχικού σε ένα κλάσμα της τιμής. Με εξαίρεση κατασκευαστές που έχουν υπερεκτιμήσει το Brand Name βέβαια, και η Perazzi δεν είναι ανάμεσα σε αυτούς. Μην λέμε ότι θέμε!

ROBUST 322

dav

1. Το όπλο αυτό ενδέχεται να είναι παραγγελία ή μαζικής παραγωγής; Δεν μπορώ να βρω κάτι στο διαδίκτυο.
2. Το όπλο αν και σχεδόν αχρησιμοποίητο παρουσιάζει μια μετατόπιση των πείρων (Φωτο 3). Να προσπαθήσω να τους επαναφέρω χτυπώντας τους; Γιατί μετατοπίστηκαν;
3. Έχεις αρθρογραφήσει στο παρελθόν για τις μεθόδους και τις σχολές χάραξης. Εντάσσεται το συγκεκριμένο όπλο σε κάποια από αυτές;
4. Υπάρχει συγκεκριμένη διαβάθμιση στα μοντέλα ROBUST πχ 222, 224, 254, … κλπ
5. Και για να ικανοποιήσουμε την αυταρέσκεια μας εάν μπορεί να εκτιμηθεί η αξία του.
Να είσαι πάντα γερός να μας διαφωτίζεις.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η κατασκευάστρια των Robust, η γαλλική Manufrance έκλεισε στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ένας επιχειρηματίας αγόρασε το εμπορικό σήμα της Manufrance καθώς και των όπλων Robust και ξανάρχισε την παραγωγή των δίκαννων με αρίθμηση μοντέλων με το αρχικό 3, έτσι προκύπτεο το 322. Τα παλιά μοντέλα άρχιζαν με 2, πχ 222.

Δεν ξέρω ακριβώς ποιος κατασκευάζει τα όπλα αυτά για λογαριασμό του νέου κατόχου της ονομασίας Manufrance. Ο Ελληνας εισαγωγέας δεν μας έχει πληροφορήσει για αυτά τα όπλα ούτε έστειλε ποτέ ενημερωτικό υλικό.

Η μετατόπιση πίρων οφείλεται σε διαφορά της διαμέτρου του πίρου από τις οπές της βάσης. Δεν είναι κάτι σοβαρό.

Το σκάλισμα στις φωτογραφίες είναι το χαρακτηριστικό γαλλικό σκάλισμα με μεγάλες γιρλάντες και συναντάται σε πολλά γαλλικά όπλα.

Η φωτογραφία δείχνει καλό εξωτερικό φινίρισμα. Η αξία μπορεί εύκολα να εξακριβωθεί αφού το όπλο εισάγεται στην Ελλάδα. Ποιος είναι ο αντιπρόσωπος δεν γνωρίζω ακριβώς, έχω πληροφορηθεί ότι είναι οι Αδελφοί Αβραμίδη στην Ελευσίνα, αλλά χωρίς αυτό να είναι βέβαιο.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΝΕΟΥ ΚΥΝΗΓΟΥ

Είμαι 30 χρόνων και εδώ και πολύ καιρό θέλω να ασχοληθώ με το κυνήγι .
Αυτό το οποίο πραγματικά με ενθουσιάζει είναι η επαφή μου με την φύση και τα βουνά ,μέχρι στιγμή όλη αυτή την ορμή την κατευναζω με το να τρέχω σε διάφορα trails και να περνάω ώρες ατελείωτες χαμένος μέσα στα δάση .δυστυχώς δεν έχω φίλους που να ασχολούνται και να μπορέσω έτσι πιο εύκολα να μυηθω οπότε όπως καταλαβαίνετε ψάχνω μόνος μου.

Το έχω ξανακάνει βέβαια και με το ψάρεμα .κατάφερα να ψαρέψω και τελικά να πιάσω το πρώτο μου ψάρι με μαθήματα online .!
Για μένα το κυνήγι είναι κάτι που σου ξυπνάει πρωτόγονα ένστικτα ,θέλω να το κάνω όχι για σπορ αλλά για την απόλυτη επαφή με την φύση και για την κατανάλωση του θηράματος .
Επίσης είμαι μάγειρας οπότε θεωρώ ότι θα είναι χρυσή τομή .

Αν υπάρχει τρόπος να με κατευθύνετε στο τι κινήσεις πρέπει να κάνω ,ίσως σε ποιους να απευθυνθώ για να βρω κύκλους κυνηγετικούς και ο,τι άλλο κρίνετε ότι πρέπει να ψάξω ή να διαβάσω .
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων .
Φιλικά,
Ανδρέου Μηνάς

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δυστυχώς δεν υπάρχει επίσημος φορέας για κατάρτιση νέων κυνηγών στην Ελλάδα. Η πιο σίγουρη οδός, που θα διδάξει στον νέο θέματα ασφαλείας καθώς και σκοπευτική τεχνική, είναι ένας δάσκαλος σκοποβολής. Υπάρχουν τουλάχιστον δύο στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, ο Μπάμπης Αιγινήτης και ο Λεωνίδας Μητσιάλης, και οι δύο έχουν ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο.

Επειδή τα μαθήματα γίνονται ομαδικά, σε αυτά θα προκύψουν γνωριμίες και επαφές για κυνηγετικές εξόδους.

Πέρα από τα τεχνικά θα έβαζα την βιολογία θηραμάτων ως το επόμενο πιο σημαντικό στοιχείο στην κατάρτιση των νέων κυνηγών. Οταν ξέρεις την βιολογία θηραμάτων τότε μπορείς να επιλέξεις τόπο και χρόνο κυνηγίου πιο αποτελεσματικά.

Καλωσορίσατε στον χώρο μας και καλή σταδιοδρομία!