ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 417

X3 ΔΙΑΦΥΓΗ ΑΕΡΙΩΝ

Καλησπέρα κε Νικήτα ,
εχω στην κατοχή μου μια win sx3 και τον τελευταίο καιρό έχω αρκετά περιστατικά με μπαρούτι στα μάτια από το κλείστρο με διαφορετικές μάρκες φυσιγγίων, εμπλοκές δεν κάνει ενώ το μόνο που παρατήρησα είναι διπλό κτύπημα του επικρουστήρα στο φυσίγγι . Σας επισυνάπτω και μια φωτογραφία .
Δεν ξέρω εάν έχετε ξαναδεί κάτι ανάλογο ή εάν έχετε κάποια ιδέα γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό.
Υ.Γ χρησιμοποιώ γυαλιά για προστασία αλλά δεν είναι πάντα εφικτό
ευχαριστώ εκ των προτέρων

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το διπλό κτύπημα στο καψύλλι δείχνει ότι η βελόνα σας έχει φθορά ή σπάσιμο και τρυπα τα καψύλλια. Τα δύο κτυπήματα που βλέπετε είναι από τις κόγχες που έχουν μείνει στην σπασμένη βελόνα Η οπή που κάνει μπορεί να είναι μικρή και να μη φαίνεται με γυμνό μάτι, ωστόσο επιτρέπει σε αέρια με πίεση εκατοντάδων bar και σε ψηλές θερμοκρασίες να φύγουν προς τα πίσω. Αυτή η διαφυγή συμβαίνει ακόμα και όταν το κλείστρο είναι κλειστό.

Είναι ΕΠΕΙΓΟΝ θέμα να επισκευαστεί ΑΜΕΣΑ το όπλο και να μην χρησιμοποιείται αν δεν επισκευαστεί. Αρκεί μια μικρή διεύρυνση των οπών και θα αυξηθεί η μάζα αερίων που έρχεται προς τα μάτια σας. Ενα μεγάλο σκίσιμο του καψυλλίου θα είναι καταστροφικό!

Η επισκευή είναι απλή: αλλάζει η βελόνα με μια καινούργια, και βέβαια ελέγχεται και καθαρίζεται σχολαστικά το εσωτερικό του κλείστρου από τυχόν θραύσματα για να μην ξανασυμβεί το ίδιο πρόβλημα.

ΜΟΝΟΚΑΝΝΟ ΜΗΛΙΟΣ

Καλημέρα, έχω από τον παππού μου ένα μονόκαννο, τα μόνα αναγραφόμενα στοιχεία είναι τα εξής : PV MILIOS CHR – KAL 12.
Θα ήθελα να μάθω όσον το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για το όπλο,
Από ότι έχω δει σε παλαιότερες ερωτήσεις / απαντήσεις ο MILIOS ήταν εισαγωγέας, ποια μπορεί να είναι η αρχική εταιρία παραγωγής του όπλου και ποιο το μοντέλο του.
Επίσης τι φυσίγγια μπορεί να χρησιμοποιήσει.
ευχαριστώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο γνωστός παλιός εισαγωγέας Μηλιός έφερνε κυνηγετικά όπλα με την δική του εμπορική ονομασία από την Γιουγκοσλαβία. Το μονόκαννο σας μάλλον χρονολογείται από αυτή την εποχή, δηλαδή την δεκαετία του 1960.

Για να εξακριβωθούν τα φυσίγγια που μπορεί να ρίξει θα πρέπει να μας πείτε τι γράφει στις κάννες από άποψη σφραγίδων δοκιμής και μήκος θαλάμης. Χωρίς αυτά τα στοιχεία δεν βγαίνει συμπέρασμα.

ANGELO ZOLI, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Κύριε Νικήτα καλησπέρα σας, αναφορικά με την ερώτηση 416 για τα όπλα Angelo Zoli παραθέτω φωτογραφίες από την εγκυκλοπαίδεια που έχω στην κατοχή μου .

zoli

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ευχαριστούμε για το πολύτιμο αυτό πληροφοριακό υλικό. Θα φανεί χρήσιμο σε όσους έχουν αυτά τα δίκαννα, για τα οποία δύσκολα βρίσκονται πληροφορίες.

BENELLI ETHOS ΣΗΜΑΔΙΑ

Καλησπέρα σας έχω την benelli ethos sporting 76cm.Εριξα 3 κουτιά φυσίγγια και παρατήρησα στην βάση τής κάννης που είναι τα γράμματα και οι κωδικοί, μου έκανε δύο γραμμές παράλληλες γύρω από την κάννη.επισης στην βάση του όπλου κάτω από το κουμπι απελευθέρωσης του κλείστρου έχει μια μικρή οπή σαν κεφάλι καρφίτσας.και πιο δίπλα έχει μια κουκίδα κόκκινη σαν μαρκαρίσμα του όπλου. Ξέρετε αν τα ατσάλια προέρχονται από χώρες πχ Τουρκία;;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η Ethos είναι καραμπίνα αδρανείας και η κάννη μένει ακίνητη όταν ρίχνει. Συνεπώς οι γραμμές που βλέπετε είναι μάλλον ξεβάψιμο της βαφής της κάννης.

Πρατηρείστε όμως αν είναι απλά γραμμές ή αν είναι σημάδια κάποιας διόγκωσης. Αν δεν έχετε την γνώση να το διαγνώσετε δείξτε το όπλο σε οπλουργό.

Τα στίγματα στη βάση είναι μάλλον από φθορά στην ανωδίωση της Εργκάλ βάσης.

Η Benelli ανήκει στον όμιλο Beretta και κάποιες εργασίες, όπως πχ η παραγωγή καννών, γίνονται στα κεντρικά της Beretta, η υπόλοιπη παραγωγή γίνεται στο εργοστάσιο Benelli στο Urbino. Εχοντας επισκεφθεί το εργοστάσιο μπορώ να πώ ότι η δουλειά που γίνεται εκεί είναι υψηλού επιπέδου.

ΤΣΟΚ ΓΙΑ ΜΡ 155

Κύριε Νικήτα καλησπέρα,
είμαι νέος στο χώρο του κυνηγιού και κάτοχος μίας baikal mp-155.
Το μόνο θήραμα που με κινεί το ενδιαφέρον για την ώρα,είναι το κυνήγι του αγριόχοιρου. Θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω, τι τσόκ μπορώ να βάλω στο όπλο μου, από τα after market αφού το εργοστασιακό 3άρι που δοκίμασα έχει πολύ μεγάλη διασπορά, για να έχω τη μικρότερη βέλτιστη διασπορά σε μεσαίες και μακρινές βολές με δράμια,αλλά να μπορεί μα βάλει και μονόβολα λόγο του ότι βάζω στο όπλο 2 δράμια και ένα μονόβολο.
Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο καλύτερος τρόπος να βρεθεί το κατάλληλο τσοκ για δράμια είναι με δοκιμές. Κάτι δύσκολο λόγω του κόστους των τσοκ. Πριν προχωρήσετε σε αγορά δοκιμάστε τα πιο κλειστά τσοκ του όπλου σας. Το 2 και το 1.

Τα μολυβένια μονόβολα, δηλαδή τα περισσότερα μονόβολα της αγοράς, δεν έχουν πρόβλημα να περάσουν από τσοκ. Το μολύβι παραμορφώνεται και περνά από το τσοκ. Οχι όμως μονόβολα με ορειχάλκινη ή σιδερένια καρδιά, αυτά καταστρέφουν τα τσοκάκια.

Το τσοκάρισμα θα συγκεντρώσει τα δράμια. Το πόσο τσοκάρισμα χρειάζεται είναι θέμα συνδυασμού κάννης, φυσιγγίου και τσοκ, ειδικά στα δράμια. Για αυτό το λόγο χρειάζονται δοκιμές και αυτές μπορούν να γίνουν με τα τσοκάκια που ήδη έχετε, και αν αποδώσουν δεν χρειάζεται αγορά άλλων.

BERETTA TEKNYS ΣΤΙΓΜΑΤΑ

Κύριε Νικήτα καλησπέρα και πάλι. Στην beretta teknys που έχω παρατήρησα μικρά μαύρα στίγματα (σαν μπιμπικακια) στην βάση του όπλου που δεν απομακρυνονται κατά τον καθαρισμό του όπλου. Πιο πολύ άρχισε να μαυρίζει από την κάτω πλευρά, δίπλα στην γλώσσα. Μπορεί να ξέρετε τι είναι?
Επίσης έχω διαβάσει πολλές απαντήσεις που έχετε δώσει για την 302-3. Τα θεωρείται ανώτερα όπλα βλητικα και λειτουργικά από την 391?
Ευχαριστω

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μάλλον πρόκειται για σημεία όπου έχει φθαρεί η ανωδίωση της Εργκάλ βάσης. Δεν είναι κάτι σοβαρό, προκαλείται από την τριβή και τον ιδρώτα των χεριών.

Η 302 είναι απλή καραμπίνα και ταυτόχρονα αξιόπιστη. Τα μεταγενέστερα μοντέλα έχουν βελτιωθεί ως προς την αξιοπιστία και ρίχνουν όλες τις γομώσεις χωρίς πρόβλημα αλλά οι μηχανισμοί τους είναι κάπως πιο περίπλοκοι από αυτόν της 302. Βλητικά δεν υπάρχει διαφορά, άλλωστε το σύστημα λειτουργείας δεν επηρεάζει την βλητική απόδοση.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟ ΜΟΝΟΒΟΛΑ

Γειά σας.. Θέλω να μου πείτε αν υπάρχει κίνδυνος ρήξης της κάνης εάν ρίξω πολλά μονοβολα με στενό τσοκ (2 αστρα η φουλ).. Μιλάω για μολυβενια μονοβολα gualandi η φοστερ.. Αν δηλαδή χωρίς καθαρισμό ρίξω 20 μονοβολα με στενό τσοκ κ στενό αυλό είναι επικίνδυνο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εφοσον τα μονόβολα είναι μολυβένια δεν υπάρχει κίνδυνος. Καλό είναι όμως να καθαρίζεται η κάννη για να μην μαζεύονται υπερβολικές μολυβδώσεις στον κώνο του τσοκ.

BAIKAL MONTELO

Καλησπέρα έχω στην κατοχή από τον πατέρα μου μου ένα baikal super bozei με κωδικό Τ 03-34ΕΡ. Μπορείτε να μου πείτε χαρακτηριστικά και αξία πώλησης οταν βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Ενδεικτικά πάντα.. Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μήπως έχετε το ΤΟΖ34; Για κάποια χρονια το ΤΟΖ πουλιόταν ως Baikal, αλλά είναι διαφορετικό όπλο με διαφορετικό μηχανισμό από τα ΙΖ27 της Baikal.

Ενα μεταχειρισμένο ΤΟΖ34 βρίσκεται στην αγορά σε τιμές από 250 έως 450 Ευρώ. Τα πάντα κρίνονται από την κατάσταση του όπλου.