ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 419

ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ TRADE GUN

Καλησπέρα σας και πάλι, και να σας ευχαριστήσω θερμά για τις δύο προηγούμενες απαντήσεις για τα δύο παλαιά μου όπλα.
Για το τρίτο και τελευταίο μου όπλο αντίκα θα σας ρωτήσω σήμερα.
Είναι ένα βρετανικό με σφυριά, κατασκευασμένο στο Μπέρμιγχαμ απ’ ότι οι σφραγίδες προδίδουν, μεταξύ 1904-1925. Οι σφραγίδες που έχει συνολικά ειναι BP καλλιγραφικό κάτω από στέμμα στις κάννες κάτω από τη θαλάμη, ενώ στα κλειδιά των Καννών υπάρχουν τα εξής: BP, BV, NP όλα κάτω από στέμμα, 12c μέσα σε διαμάντι, 13/1, Nitro Proof 1 1/8 και τη λέξη choke μόνο στην αριστερή κάννη.
Θα ήθελα να μάθω εάν γίνεται, όνομα κατασκευαστή ή εάν μοιάζει τέλος πάντων με κάποιο γνωστό μοντέλο, εάν είναι σωστή η εκτίμηση της ημερομηνίας που αναφέρω πιο πάνω και το μήκος θαλάμης, το οποίο δεν αναγράφεται. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σε όλες σχεδόν τις χώρες με οπλοκατασκευαστική παράδοση είναι γνωστό, νόμιμο, και απόλυτα θεμιτό το έθιμο της παραγωγής όπλων για λογαριασμό άλλων κατασκευαστών ή/και εμπόρων.

Το δίκαννο σας είναι μάλλον αυτής της κατηγορίας, γνωστή ως Trade Guns, με την έννοια ότι πωλούνταν εντός του κλάδου (Trade) και ο τελικός πωλητής αναλάμβανε την εγγύηση προς τον πελάτη λιανικής.

Βλέποντας τις φωτιές τύπου Back Action και την γενικη σιλουέτα θα έλεγα ότι είναι κατασκευασμένο από κάποια εταιρεία όπως την Midland Gun Company.

ΚΟΝΤΑΚΙ ΜΕ ΤΖΟΓΟ ΣΕ ALTAIR

Χαίρετε κ. Νικήτα, έχω μια Breda altair special, στην οποία παρατήρησα ότι το κοντάκι, εκεί που ενώνεται η βάση με το κοντάκι, κάνει αριστερά δεξιά ελαφρώς.. Υπέθεσα πως χρειάζεται σφίξιμο η βίδα μέσα στο κοντάκι.. Υπάρχει πρόβλημα αν το αφήσω έτσι? Μπορώ να σφιξω μόνος μου την βίδα μέσα στο κοντάκι? Δεν πρόκειται για μεγάλη κίνηση του κοντακίου..
Ευχαριστω εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το φαινομενικά μικρό χάσμα μεταξύ κοντακιού και βάσης μπορεί κάλλιστα να φτάσει σε ράγισμα του κοντακιού. Αυτό διοτι με το κλώτσημα η βάση συμπιέζει το σημείο επαφής. Με την επανάταξη του κλείστρου η βάση, από την αδράνεια, πάει μπροστά, άρα το επόμενο κλώτσημα έχει μιαν επιτάχυνση προς τα πίσω και φέρει δυνατό κτύπημα στο ξύλο.

Το σφίξιμο της τζαβέτας είναι απλό. Αλλά αν σας είναι δύσκολο είναι δουλειά μερικών λεπτών για έναν οπλουργό.

ΔΙΚΑΝNO SAUER

Καλησπέρα σας έχω στην κατοχή μου νόμιμα εάν δίκανο J.P. SAUER & SOHN του 1970 το οποίο το έχω κληρονομήσει από τον πατέρα μου που το είχε αγοράσει από τον Καναδά!!
Τι συγκεκριμένο όπλο είναι δίκανο με ασημένια πλάκα και χτυπημένο επάνω το λογότυπο τις εταιρίας και το σκίτσο του ιδρυτή τις και έχει σκανδάλη από χρυσό 18 καρατίων!! Θα μπορούσα εάν σας έστελνα κάποιες φωτογραφίες να είχα από.εσας κάποιες πληροφορίες και μια εκτίμηση τις τιμής του!!
Σας ευχαριστώ πολύ!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα δίκαννα Sauer είναι γνωστά στην Ελλάδα. Η αξία του εξαρτάται άμεσα από την κατάστση του, όπως αυτή διαπιστώνεται επαγγελματικά με μετρήσεις αυλών και εξέταση της βάσης για τζόγο και άλλα τυχόν προβλήματα, καθώς και από το μοντέλο.

Καθώς η Sauer είχε μια αρκετά μεγάλη γκάμα μοντέλων, και ενδέχεται το δικό σας να είναι στις ψηλές βαθμίδες ποιότητας, καλό είναι να το δει από κοντά έμπορος που ξέρει τα Sauer και μπορεί να το αξιολογήσει. Δείτε τον κύριο Χατζιώτη, τηλέφωνο 210-6138049 για μια αξιολόγηση.

ΘΑΛΑΜΕΣ 2 3/4 ΚΑΙ 3 ΙΝΤΣΩΝ

Δεύτερη φορά που σας ενοχλώ. Ήρθε στα χέρια μου ένα Browning Citori spesial steel 12ca 2 3/4 and 3″ 30″πιθανών έτος 1980.Οι ερωτήσεις μου είναι δύο, γιατί να αναγράφει δύο τιμές για τις θαλαμες και γιατί να είναι full choke (1*)και οι δύο κάννες ; Σας ευχαριστώ εκ προτέρων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στην Αμερική όπου πρωτοπουλήθηκε το Citori, δεν υπάρχει Τράπεζα Δοκιμών και γενικευμένη γνώση για φυσίγγια και θαλάμες. Συνεπώς οι κατασκευαστές σημειώνουν πάνω στην κάννη τα μήκη φυσιγγίων τα οποία δέχεται ένα όπλο. Είναι θέμα προληπτικής νομικής προστασίας.

Ενδέχεται η έκδοση του Citori που έχετε να προοριζόταν για Τραπ, ή για κυνήγι υδροβίων, ποιο ακριβώς φαίνεται από το είδος του κοντακιού. Για αυτό έχει τσοκ φουλ-φουλ.

OPTIMA CHOKE, HP, PLUS

κ. Κυπρίδημε γεια σας.
Θα ήθελα να ρωτήσω ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των τσοκ της Beretta:
Optimachoke, Optimachoke PLUS και Optima HP.
Σε ένα όπλο που φοράει optima plus μπορούμε να βάλουμε κάποιο από τους άλλους δύο τύπους ή δεν ταιριάζουν;
Ευχαριστώ πολύ…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η Beretta στην ιστοσελίδα της δηλώνει καθαρά ότι αυτά τα τσοκάκια δεν είναι ανταλλάξιμα μεταξύ τους και πως η προσπάθεια να εφαρμοστεί ένα τσοκ πχ ΗΡ σε κάννη άλλου μοντέλου μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή της κάννης.

Οι διαφορές μεταξύ τους είναι αρκετές, διαφορετική τοποθέτηση των σπειρωμάτων, διαφορετική εξωτερική διάμετρος και διαφορετικά πάχη τοιχωμάτων.

Οι διαφορές αφορούν κυρίως την αντοχή του κάθε τύπου σε βαριές γομώσεις, πχ τα ΗΡ είναι για όπλα με θαλάμες 3 1/2 ιντσών, και την ικανότητα χρήσης μη τοξικών σκαγίων.

Το συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι ότι δεν πρέπει να γίνει προσπάθεια εφαρμογής λάθος τσοκ σε λάθος κάννη.

ΚΟΚΟΡΟΤΟΥΦΕΚΟ ΤΟΖ

Καλησπέρα, εξαιρετικής ποιότητας αλλά και βοήθειας τα κείμενα που συναντούμε στις σελίδες σας. Σας γράφω γιατί δεν κατάφερα να βρω πληροφορίες για κληρονομημένο δίκανο με κοκόρια. Στις κάνες του επάνω έχει ένα Τ μέσα σε τρίγωνο. Αναγράφει το έτος 1957 και κάποιο serial number. Επισυνάπτω φωτογραφίες προς διευκόλυνση. Είναι λογικά ασφαλές για κυνήγι; Έχει κάποια αξία; Σας ευχαριστώ!
Δημήτρης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το κοκοροτουφεκο σας είναι της ρωσσικής ΤΟΖ.

Αν έχει γερά κλειδιά χωρίς τζογο και κάννες χωρίς διαβρώσεις τότε θα πρέπει να είναι ασφαλές για χρήση. Καλό είναι να του ρίξει μια ματιά ένας οπλουργός για να είστε βέβαιος ότι είναι ασφαλές.

ΔΙΚΑΝΝΟ ROBUST

Αγαπητέ Nικήτα θα ήθελα κάποιες πληροφορίες για το συγκεκριμένο όπλο και την σημερινή του αξία, σε ευχαριστώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το δίκαννο σας είναι της γαλλικής Manufrance μοντέλο Robust. To monobloc των καννών εξέχει, έχει δηλαδή ένα “σκαλί” πάνω από τις κάννες και αυτό το κατατάσσει στην πρώιμη φάση της παραγωγής των Robust.

Νερικοί συλλέκτες εκτιμούν ιδιαίτερα το εξέχον σκαλί και προσδίδουν κάπως μεγαλυτερη αξία σε αυτά τα παλαιότερα Robust.

Στην εποχή που διανύουμε μεταχειρισμενα Robust βρίσκονται σε αγγελίες προς 1200 με 1500 Ευρώ για το ασκάλιστο μοντέλο 222 όπως το δικό σας. Το σκαλί προσθέτει ένα μικρό ποσοστό.