ΚΑΡΥΔΙΑ ΚΑΙ ΚΑΗΜΟΣ

Νικήτα γειά σου

Αυτήν την φορά δεν θέλω να ρωτήσω κάτι για όπλα, αλλά, να περιγράψω σε σένα και τους επισκέπτες της σελίδας σου, την περιπέτεια που πέρασα στην προσπάθειά μου να αγοράσω από Τουρκία δύο τάκους τούρκικης καρυδιάς φιλοδοξώντας να κάνω για δύο όπλα μου κοντάκι από ξύλο ποιότητας.
Τον Νοέμβριο που πέρασε λοιπόν ήρθα, μέσω internet, σε επικοινωνία με κάποιο εργοστάσιο επεξεργασίας τούρκικης καρυδιάς, με έδρα κάπου στην Σμύρνη, που πουλούσε τάκους για κοντάκια διάφορων βαθμίδων ποιότητας. Αν και είχα πολλές επιφυλάξεις , αποφάσισα να προχωρήσω δεδομένου ότι από την επικοινωνία που είχα φαινόταν σοβαροί άνθρωποι και τα ξύλα τους πάρα πολύ όμορφα (δεν ήξερα τότε ότι από αλλού έπρεπε να φυλάγομαι). Διάλεξα λοιπόν απο φωτογραφίες 2 σετ ξύλα που τελικά ήταν τέσσερα, 2 μεγάλα για κοντάκια 45Χ20Χ15 και 2 μικρά 45Χ12Χ12 για πάπιες , αποξηραμένα, τετραγωνισμένα, πλαναρισμένα και κερωμένα στα σόκορα και ο τούρκος επιχειρηματίας μου τα έστειλε, τηρώντας πιστά τα συμφωνηθέντα. Όλα πήγαιναν καλά μέχρι που το κουτί με τους τάκους έφτασε στο τελωνείο για εκτελωνισμό. Ελαβα λοιπόν, κάποια στιγμή, μια επιστολή από τα ΕΛΤΑ , που παρέλαβαν το δέμα από τα τούρκικα ταχυδρομεία για να διεκπεραιώσουν την αποστολή, η οποία μου έλεγε ότι για να εκτελωνιστεί το δέμα μου θα έπρεπε να προσκομίσω:

1. πιστοποιητικό φυτοϋγείας των ξύλων,

2. άδεια εισαγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού από το ΥΠΑΑΤ και

3. πιστοποίηση ελέγχου του φορτίου από το ΤΑΝΝΑ του ΥΠΑΑΤ.

Για να καταλάβεις την θέση στην οποία βρέθηκα σου λέω ότι δεν γνώριζα ούτε ότι το ΥΠΑΑΤ είναι το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης πόσο μάλλον τα υπόλοιπα, ΤΑΝΝΑ, πολλαπλασιαστικό υλικό κλπ. Ρωτώντας φίλους γεωπόνους έμαθα ότι αυτά προβλέπονται από τον νόμο αλλά, αφορούν φορτία φυτών και σπόρων κι όχι μικρές ποσότητες κατεργασμένου ξύλου. Υπήρχε και ένα τηλέφωνο για πληροφορίες στο οποίο απευθύνθηκα. Στην αρχή απάντησαν υπάλληλοι των ΕΛΤΑ και μου είπαν για περισσότερες πληροφορίες να καλέσω μία συγκεκριμένη ώρα που βρίσκεται εκεί υπάλληλος του τελωνείου. Όταν τελικά βρήκα τελωνιακό και ρώτησα, μου είπε ότι όλα αυτά που ζητάνε είναι τα απαραίτητα που ορίζει ο νόμος για εισαγωγή ξυλείας από χώρα εκτός ΕΕ. Οι προσπάθειές μου να εξηγήσω ότι πρόκειται για τέσσερα κομμάτια κατεργασμένο ξύλο και όχι φορτίο ακατέργαστης ξυλείας έπεσαν στο κενό. Θεωρώντας ότι έχασα τα χρήματα που είχα πληρώσει μέχρι τότε ( αξία ξύλων, μεταφορικά, προμήθεια εμβάσματος , κλπ, περίπου 200€) είπα στον τελωνιακό ότι τα έγγραφα που μου ζητάει δεν μπορώ να τα προσκομίσω και ας πράξει όπως αυτός καταλάβαινε.

Για καλή μου τύχη έπεσα σε ευσυνείδητο τελωνιακό υπάλληλο που είχε διάθεση να βοηθήσει και να εξυπηρετήσει. Μου είπε ότι θα δείξει τα ξύλα σε συναδέλφους του γεωπόνους και αν δώσουν αυτοί το οκ θα τα εκτελωνίσει χωρίς τα παραπάνω έγγραφα. Οντως μετά από μία εβδομάδα μου τηλεφώνησε, χωρίς να ξαναενοχλήσω εγώ και μου είπε ότι έδειξε τα ξύλα σε κάποιους συναδέλφους του τελωνειακούς γεωπόνους, οι οποίοι του είπαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος εισαγωγής ακρίδων, άλλων εντόμων, μικροβίων κλπ από τα συγκεκριμένα ξύλα και μου τα εκτελώνισε. Πλήρωσα περίπου 25€ για εκτελωνισμό και τα ξύλα, μετά από περίπου ενάμισι μήνα από την ημερομηνία παραγγελίας , έφτασαν στα χέρια μου.
Από ερωτήσεις που έκανα στον πολύ καλό και πρόθυμο αυτό υπάλληλο, έμαθα ότι δεν θα είχα κανένα πρόβλημα αν τα ξύλα ερχόταν από χώρα της ΕΕ και ότι λόγω της ακρίδας που πέρυσι κατέστρεψε πολλούς φοίνικες στην Ελλάδα είναι πολύ προσεκτικοί στις εισαγωγές φυτών και σπόρων. Τώρα πως χαρακτηρίζονται φυτά τέσσερα κομμάτια κατεργασμένου ξύλου είναι άλλο θέμα. Επίσης μου περνάει από το μυαλό η σκέψη να έδειξε ο συγκεκριμένος υπάλληλος λανθασμένα υπερβάλλοντα ζήλο στην αρχή και όταν κατάλαβε την υπερβολή του, να προσπάθησε με την προθυμία του να μπαλώσει τα πράγματα, αλλά θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και να πιστεύω ότι έκανε απλά την δουλειά του. Εδώ να υπογραμμίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν έγινε ούτε καν νύξη για … «ενίσχυση της προθυμίας». Αλλωστε αν ζητούσε να επιστραφούν τα ξύλα στον αποστολέα, πιστός στο γράμμα του νόμου, ουδείς θα του καταλόγιζε ευθύνη.

Τελικά τα ξύλα άξιζαν τον κόπο. Η τελική τιμή του κάθε τάκου ανέβηκε με κάποια ακόμα έξοδα στα 125€ το σετ , πολύ καλή για την ποιότητα των ξύλων (ένα από αυτά στο έστειλα με φωτογραφία και το είδες όταν ζητούσα συμβουλές για το φινίρισμά του).

Ο σκοπός του μηνύματος είναι να γνωρίσουν οι επισκέπτες της σελίδας τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουν σε περίπτωση που σκεφτούν να πάρουν ξύλο για κοντάκια από χώρα εκτός ΕΕ. Επίσης να σημειώσω ότι η πληρωμή των υλικών, αν βρεθεί κάποιος γενναίος να προμηθευτεί ξύλα από Τουρκία μετά τα παραπάνω, γίνεται μόνο μέσω Western Union και οι προμήθειες είναι πολύ μεγάλες . (Εγω πλήρωσα 20€ για να στείλω έμβασμα 170€ !).

Καλημέρα κι ευχαριστώ για τον χρόνο σου

Δ.Κ.