ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 421

ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΑΘΕΡΩΝ ΤΣΟΚ

Κ. ΚΥΠΡΙΔΙΜΕ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΑΘΕΡΩΝ ΤΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΙΤΟ ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΟΠΛΑ ΑΞΙΑΣ( ΜΕRKEL). ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ?, ΑΛΟΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ?,ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΜΕΤΑΠΩΛΗΣΗΣ? . EYXAΡΙΣΤΩ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

“Θεμιτό” σηκώνει συζήτηση. Στην αγορά που ανέδειξε το χειροποίητο όπλο, την Αγγλία, η αλλαγή μέτρων κοντακιου και η ρύθμιση τσοκ είναι απόλυτα θεμιτή. Σε πολλές διαφημίσεις αγγλικών καταστημάτων δίνεται σαφής ένδειξη ότι τα όπλα τους μπορούν να ρυθμιστούν σε ότι αφορά κοντάκια και τσοκ ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη. Η χρήση όπλου που δεν έχει ρυθμιστεί στις απαιτήσεις του πελάτη είναι αδιανόητη για τον Αγγλο, όσο αδιανόητη θα ήταν η αγορά ενός κουστουμιού σε μέτρα άλλου ανθρώπου!

Στην δική μας αγορά εφαρμόζουμε τις συνήθειες των Αμερικάνων που θεωρουν την παραμικρή παρέκκλιση από τα εργοστασιακά στάνταρ αρνητική επέμβαση όσο καλά και αν έχει γίνει. Αρα μια τέτοια επέμβαση θα επηρεάσει αρνητικά την μεταπωλητική αξία ενός όπλου.

Τεχνικά το θέμα ρύθμισης τσοκ, αν γίνει σωστά, και είναι τόσο απλή διαδικασία που δύσκολα γίνεται λάθος, αλλάζει την συγκέντρωση των σκαγίων. Η κατανομή είναι κάτι άλλο, και έχει γραφτεί στην Οπλογνωσία πολλές φορές ότι η κατανομή ακολουθεί γνωστους πλέον νόμους/κανόνες κατανομής. Αν βάλετε το όνομα Jones και Τζόουνς στο “ψαχτήρι” θα βγάλει τα ανάλογα άρθρα για την κατανομή.

Το σωστό άνοιγμα τσοκ γίνεται με ρυθμιζόμενο γλύφανο, αλεζουάρ στην καθομιλουμένη. Η αφαίρεση μετάλλου γίνεται περιμετρικά στο τσοκ, ομόκεντρα και μπόρεί να γίνει και σταδιακά. Δηλαδή να ανοίξει το τσοκ, να το δοκιμάσετε και αν αποφασίσετε να ανοίξει περισσότερο. Οι καλοί οπλουργοί διαθέτουν τα ανάλογα εργαλεία τόσο για χρωμιωμένες όσο και για αχρωμίωτες κάννες.

ΣΤΙΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΝΝΗ

Καλησπέρα σας, Ήθελα την βοήθεια σας, παρατήρησα ότι στο εσωτερικό της κάννης περίπου στο κέντρο στο τοίχωμα έχει σε ένα σημείο μαζεμένους 5 μαύρους πολύ μικρούς κύκλους , αυτό τι μπορεί να είναι; Και τι μπορώ να κάνω ώστε να φύγουν αυτά; Να σας πω πως με το συγκεκριμένο όπλο δεν έχω ρίξει ποτέ από τότε που το αγόρασα πριν μερικά χρόνια όποτε δεν είναι ότι το είχα ακαθάριστο και έγινε αυτό.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Υποθέτω ότι τα κυκλικά σημάδια είναι κάτι σαν τοπτικά στίγματα στην κάννη και όχι συνολικοί κύκλοι στην εσωτερική περίμετρο.

Σε μια κάννη που δεν έχει χρησιμοποιηθεί, τέτοια στίγματα μπορεί να δημιουργηθούν από λιπαντικό που έχει στεγνώσει στην επιφάνεια.

Αρχίζουμε λοιπόν με τα πιο απλά μέτρα, που είναι ένα καλό καθάρισμα με κάποιο καλό καθαριστικό πχ Hoppes 99 και μια καλή ορειχάλκινη βούρτσα και τρίβουμε σε αυτό το σημείο καλά.

Αν δεν φύγουν τα στίγματα με αυτή την διαδικασία τότε ψάχνουμε για τα πιο δύσκολα, όπως πχ τα στίγματα να είναι από τοπική απώλεια του χρωμίου της κάννης (αν είναι χρωμιωμένη), ή από κάποια τοπική οξείδωση.

SX4 ΜΟΝΟΒΟΛΑ ΚΑΙ ΔΡΑΜΙΑ

Καλησπερα σας, εχω την sx4 και κυνηγαω γουρουνια, θα ηθελα να ρωτησω λογω του αυλου της αν ξερετε ποια μονοβολα – δραμια μπορω να χρησιμοποιοιησω λογω αυλου και τι νουμερο τσοκ? γιατι ακουσα οτι λογω αυλου μπορει να παιζει το βλημα, ευχαριστω για οποιες πληροφοριες μου δωσετε

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το θέμα είναι ότι τα μονόβολα χρειάζονται έναν ελάχιστο βαθμό τσοκ για να τα “σιδερώσει” κατά την έξοδο τους από την κάννη, αλλά τα δράμια θέλουν περισσότερο τσοκ για να έχουν μια ικανοποιητική συγκέντρωση.

Ολα τα μονόβολα της αγοράς κατασκευάζονται ώστε να περνούν σχετικά άνετα από τους αυλούς των περισσότερων λειόκαννων. Θα χρειαστούν δοκιμές στο στόχο με διαφορετικά μονόβολα για βρείτε αυτό που δίνει την μέγιστη ακρίβεια με τον δικό σας συνδυασμό κάννης και τσοκ. Δυστυχώς είναι δαπανηρή υπόθεση, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την δοκιμή.

ΕΙΔΙΚΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΕΡΟΒΟΛΟΥ

Αγαπητέ κύριε Κυπρίδημε, σας αποστέλω ξανά το ερώτημα μου σχετικά με τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο χρήσης, διότι για να μην έχω τόσο καιρό νέα σας , θεωρώ πως μάλλον η αρχική επιστολή μου κάπου χάθηκε. Για εμάς εδώ στην επαρχεία, Κάτω Σέτα Ευβοιας, είναι σενάριο επιστημονικης φαντασιάς να πάμε σε καποιό σκοπευτήριο να προπονηθούμε στο αγαπημένο μας χομπι. Άρα αυτο που λέτε, για νόμιμο διαμορφωμένο χώρο χρήσης, εκτος από εμενα, θα ενδιέφερε και αρκετούς ακόμη οι οποιοι δεν έχουν πρόσβαση σε οργανωμένα σκοπευτήρια ήτε σταθερού ήτε κινητού στόχου.
ευχαριστώ για το χρόνο σας και τη κατανόησή σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Θα περιέγραφα τα στοιχεία του “ειδικά διαμορφωμένου χώρου” ως εξής

1-Ιδιόκτητος, για να μην υπάρχει σύγχιση περί κατοχής αεροβόλου σε ανοικτό χώρο κλπ.

2- Περιφραγμένος, ώστε να μην έχει πρόσβαση κανένας τυχαίος διαβάτης και να μην εισέρχονται ζώα και έτσι να υπάρξει υποψία περί βολής σε ζώα.

3- Αόρατος στους περαστικούς και γείτονες. Στην οπλοφοβική εποχή που διανύουμε η θέα ενός αεροβόλου τρομάζει τους μη γνώστες.

4- Με ηχομόνωση, ή με αεροβόλα χαμηλού ήχου, ώστε να μην υπάρχει όχληση που θα οδηγήσει κάποιον να διαμαρτυρηθεί.

5- Με μέτρα πρόληψης διαφυγής βλημάτων εκτός του χώρου. Εστω και ένα βλήμα που θα διαφύγει αρκεί για να αρχίσουν τα προβλήματα.

Είναι ευνόητο ότι ένας κλειστός εσωτερικός χώρος είναι πιο εύκολος στη διαμόρφωση από ότι ένας ανοικτός υπαίθριος χώρος. Πολλά επίσης εξαρτώνται από την οικονομική άνεση που έχει κανείς για να κάνει τα κατάλληλα έργα διαμόρφωσης.