ΔΙΚΑΝΝΟ FABRIQUE D’ARMES, με φωτο

Η ερώτηση για το παρακάτω δίκαννο αρχικά έφτασε στα spam, σήμερα ήλθε στο κανονικό Inbox μαζί με τις φωτογραφίες. Μυστήρια πράματα!

ΔΙΚΑΝΝΟ FABRIQUE D’ARMES

Κύριε Νικήτα σας χαιρετώ… Εχω ενα δίκαννο όπλο με κοκορια μάρκας fabrique darmes.θα ήθελα να μάθω λίγα περισσότερα πράγματα για αυτό το όπλο.οπως το έτος της κατασκευής του για παράδειγμα…. Σας.ευχαριστω,!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η φράση Fabrique D’;Armes σημαίνει εργοστάσιο κατασκευής όπλων, μάλλον ακολουθείται και από μια ακόμη λέξη, το όνομα του κατασκευαστή. Αυτό το στοιχείο, συν τις σφραγίδες που φέρει το όπλο θα μας δώσει στοιχεία για την χώρα κατασκευής και τον κατασκευαστή.

Τώρα που έχομε τις φωτογραφίες φαίνεται η προέλευση του. Κατασκευαστής είναι η Fabrique d’armes de Liege. Είναι βελγικό από την πρώιμη παραγωγή των Βέλγων με κάννες χωρίς επίπεδα. Επιπλέον οι κάννες είναι χαμηλής ποιότητας δμασκηνές. Επισης η βάση έχει αντίστοιχη κοίλη επιφάνεια ενώ δεν έχει το γνωστό “ράδιο” στο σημείο όπου ο καθρέφτης συναντά τη βάση. Αντί για ράδιο έχει μια οξεία γωνία. Είναι κατασκευασμένο για μαύρη πυρίτιδα και δεν πρέπει να ρίξει σύγχρονα φυσίγγια άκαπνης.

Σε αντίθεση με άλλα βέλγικα της ίδια κατηγορίας και χρονολογίας, γύρω στο 1870-1900, το δικό σας είναι σε καλή κατάσταση. Σαν καλοδιατηρημενο δείγμα αυτής της εποχής της βελγικής οπλοκατασκευής έχει κάποια μικρή αξία.