ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 424

ΛΕΚΕΔΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΝΝΗΣ

Κ.Νικητα,
Σε συνέχεια της πρόσφατης ερώτησης μου σχετικά με τις σκιές/λεκέδες στις κάννες του Lanber 20077grey σας στέλνω φωτογραφίες του προβλήματος. Το όπλο είναι αχρησιμοποίητο και παραγωγής 2009.
Λόγω του ισχυρού φλας φάνηκε το πρόβλημα, διαφορετικά σε κανονικό φως δεν φαίνεται τίποτα!
Πιστεύετε ότι έγινε λόγω της μεθόδου μαυρίσματος της κάννης ή είναι κάτι ανησυχητικό και θέλει ανάλογη αντιμετώπιση.
Ευχαριστώ και πάλι!
Δ. Μακρής

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το πιθανότερο αίτιο για τους λεκέδες αυτούς είναι η ελλιπής απολίπανση του μετάλλου πριν την βαφή. Δεν έχει καμία επίδραση στο μέταλλο, και δεν επηρεάζει την ασφάλεια του όπλου, είναι απλά θέμα αισθητικής.

ΠΛΑΓΙΟΚΑΝΝΟ ΠΙΘΑΝΟΝ FRANCOTTE

Είμαι κάτοχος ενός πλαγιοκαννου. Ήταν του παππού μου, του πατέρα μου και τώρα δικό μου. Από όσο θυμάμαι τον παππού μου έλεγε ότι είναι francotte. Αν το λέω και το γράφω σωστά. Το είχε πάρει το 1930 μάλλον γιατί είναι χαραγμένη αυτή η χρονολογία επάνω του. Μετά από τόσα χρόνια και την ταλαιπωρία που έχει υποστεί δεν φαίνεται να αναγράφεται κάπου ή μάρκα. Τόσα χρόνια ανανέωνα την άδεια κατοχής κυνηγετικου όπλου βάσει της προηγούμενης όπου ήταν δηλωμενο ως francotte. Τώρα όμως το έγραψαν ως άγνωστο και μου ζήτησαν να βρω έναν ειδικό που να μπορεί να μου πιστυιποιηση το εργοστάσιο κατασκευή. Θα ήθελα την γνώμη σας και την βοήθεια σας. Σας αποστέλλω φωτογραφικό υλικό
Σε συνεχεία προηγούμενου μηνύματος σας αποστέλλω και άλλες φωτογραφίες του όπλου με κάποια στοιχεία. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μια βεβαίωση οπλουργού ότι πρόκειται για δίκαννο Francotte είναι αρκετή. Η βεβαίωση μπαίνει στο φάκελλο του όπλου και τελειώνει η ταλαιπωρεία.

Το δίκαννο σίγουρα είναι βέλγικο, αλλά δεν μπορώ από τις φωτογραφίες να διακρίνω κανένα σημείο που να δείχνει ότι είναι Francotte. Πάντως έχω δει κοκοροτούφεκα Francotte με παρόμοια κατασκευή και διακόσμηση με το χρυσό περίγραμμα στις φωτιές. Οι πιθανότητες λοιπόν είναι ότι είναι όντως ένα παλιό Francotte.

Οπως βλέπετε και εσείς το όπλο είναι σε κακήκατάσταση. Η συμβουλή μου είναι να μην ρίξετε με αυτό το όπλο αλλά απλά να το διατηρήσετε ως κειμήλιο.