ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ

Η κουβέντα έγινε κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Εγινε σε ένα διάλειμμα σε μια ημιεπίσημη συζήτηση για την δειχείριση του θηράματος σε κυνηγετικό σύλλογο.

Στο διάλειμμα λοιπόν αυτό ανέφερα ότι συγγενικό μου πρόσωπο στην Αμερική προσελήφθη σε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας. Πρόσθεσα ότι αν αυτά που άκουσα από το συγγενικό μου πρόσωπο ίσχυαν, τότε η κινητή τηλεφωνία θα έφτανε και εδώ και πρότεινα να δούμε τα πλεονεκτήματα της στην επικοινωνία μεταξύ μελών ομάδων θηροφύλαξης. Τότε δεν είχαμε Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή και οι ασύρματοι ήθελαν ειδική άδεια.

“Αυτά είναι αμερικανικά κόλπα. Ο Ελληνας δεν φχαριστιέται τηλεφώνημα αν δεν το κάνει από περίπτερο!” Αρα δεν θα πιάσει η κινητή τηλεφωνία, άρα δεν έχει πιθανότητα αυτή να βρεθεί στα χέρια μελών κυνηγετικών συλλόγων ήταν η αποστομωτική απάντηση του συνομιλητή μου.

Πήγα κάτι να ψελλίσω για τα οικονομικά συμφέροντα αλλά ο χειμαρρώδης συνομιλητής με διέκοψε, αρπάζοντας μου και το χέρι, μια χαρακτηριστική του κίνηση για να αποστομώσει αντίθετες απόψεις. “Δεν ξέρεις τη νοοτροπία του Ελληνα! Αυτά είναι για αλλού!” είπε με σιγουριά και γέλασε με την αφέλεια μου.

Πέρασαν τα χρόνια και το 2001, ίσως να ήταν το 2002, δεν θυμάμαι, στην ετήσια συνέλευση της ΚΣΕ, ακούω να βαράει ένα κινητό. Γυρνώ και βλέπω τον συνομιλητή μου, αυτόν που μου έλεγε ότι ο Ελληνας γουστάρει τηλέφωνο μόνο από περίπτερο, να τραβά ένα κινητό από την δεξιά τσέπη και να μιλά. Το τράβηγμα είχε την ίδια γρήγορη κίνηση με αυτήν που οι καουμπόηδες στα έργα γουέστερν τραβουν το εξάσφαιρο. Πρόδιδε προπόνηση και εξοικείωση.

Δεν πέρασε μισό λεπτό και άκουσα κινητό να βαράει πάλι. Χωρίς να χάσει τον ειρμό του, ο συνομιλητής μου, με το αριστερό χέρι αυτή τη φορά, τράβηξε εξίσου γρήγορα δεύτερο κινητό. Περπατώντας νευρικά πάνω κάτω στον προθάλαμο της αίθουσας που γίνοταν η συνελευση μιλούσε σε δύο κινητά ταυτόχρονα.

“Ελληνική νοοτροπία” σκέφτηκα και άρχισα να γελάω. Δίπλα μου καθόταν ο νυν πρόεδρος μας, ο Γιώργος Αραμπατζής, και ήθελε να μάθει γιατί γελούσα. Του είπα.

“Μην γελάς καθόλου, έχει και τρίτο τηλέφωνο, το επαγγελματικό” μου είπε και ξεράθηκα στα γέλια.