ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 180

ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ ΟΠΛΑ, Ή ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ!

Αυτή είναι η απάντηση μας στις εξής δύο ερωτήσεις:

1- ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΜΕ ΓΙΑ,,ΚΑΡΑΜΠΙΝΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΗ ΟΙΑΝΔΗΠΟΤΕ ΜΑΡΚΑ ΜΕΧΡΙ 300 ΕΥΡΩ, ΤΗΝ ΘΕΛΩ ΓΙΑ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ, ΡΕΜΙΝΚΤΟΝ,,ΒΕΡΡΕΤΑ,ΒΡΑΟΥΝΙΝΚ,Η ΟΤΙ ΑΛΛΗ ΕΧΕΤΕ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

2- καλημερα ENΔIAΦEPOMAI ΓIA ΣOYΠEP ΠOZE H ΠΛAΓIOKANα οπλα METAXEIPIΣMENA κ ιδιαιτερα για μερετα,κ ΠIO ΠOΛY ενδιαφερομαι ΓIA TO OYΛTPA ΛAIT NTEΛOYΞ

ΔΙΟΠΤΡΑ ΣΕ ΛΕΙΟΚΑΝΝΟ, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ

Καλησπερα κυριε Νικητα εχω αυτο το baikal http://www.kirgias.gr/default.asp?page=detailview&CID=4&MID=2&langid=316&PID=700 και θα ηθελα να ρωτησω αν μπορω να του βαλω τετοιου ειδους σκοπευτικο? ευχαριστω!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τεχνικά μπορείτε, πρακτικά απαγορεύεται η διόπτρα σε κυνηγετικό όπλο. Οπως μας είπε ο πρώην υπουργός ΠροΠο κύριος Παπουτσής από το βήμα της Βουλής «η διόπτρα πολλαπλασιάζει το βεληνεκές του όπλου». Αυτό βέβαια είναι τερατολογία με την έννοια ότι παρουσιάζει μια κατάσταση που παραβιάζει τους νόμους της Φυσικής. Αλλά μπροστά στην πολιτική σκοπιμότητα τι είναι οι νόμοι της Φυσικής!

Αυτό που μπορείτε να βάλετε στο λειόκαννο είναι είτε ανοικτό μεταλλικό κλισιοσκόπιο ή μεταλλικό οφθαλμίδιο.

ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΛΑΓΙΟΚΑΝΝΟ

IMAG0380

Κύριε Νικήτα,

Εδώ και καιρό ψάχνω στο διαδίκτυο πληροφορίες για το παλιό πλαγιόκαννο όπλο του πατέρα.

Σήμερα τυχαία βρήκα την σελίδα σας και κατάλαβα πώς με τις γνώσεις που έχετε για τα όπλα θα μπορούσατε να με βοηθήσετε.

Αν προτίθεστε να βοηθήσετε παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου για να σας στείλω φωτογραφίες του όπλου.

Σου επισυνάπτω φωτογραφίες του όπλου. Ελπίζω να μπορείς να με βοηθήσεις.

Με εκτίμηση,
Μαρίνος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

IMAG0381

Πρόκειται για γαλλικό πλαγιόκαννο χαρακτηριστικό δείγμα της δουλειάς μικρών βιοτεχνιών του Σαιντ Ετιέν, κέντρου της γαλλικής οπλοκατασκευής.

Στο Σαιντ Ετιέν οι μικροί βιοτέχνες αγόραζαν ημικατεργασμένες βάσεις και κάννες από την κεντρική βιομηχανία της πόλης που ήταν η Μανυφράνς. Αυτά τα εξαρτήματα τα δούλευαν, ο καθένας με το δικό του τρόπο και αντίληψη για ποιότητα, και κατασκεύαζαν δίκαννα με μηχανισμό Ανσον-Ντήλυ και κλείδωμα με τα δύο γνωστά κλειδιά στο κάτω μέρος των καννών και κάποιο πρόσθετο σύστημα που ήταν συχνά και το σήμα κατατεθέν του κάθε κατασκευαστή. Στο δικό σας όπλο το τρίτο κλειδί, αυτό που πάει από τις κάννες κάθεται στον καθρέφτη, είναι το «ειδικό» σύστημα του συγκεκριμένου κατασκευαστή, που εκτός από τα γράμματα ΡΒ δεν έχει άλλη ένδειξη στη βάση του όπλου. Οι λέξεις Fermeture Helice στον μοχλό ανοίγματος παραπέμπουν στη γνωστή εμπορική ονομασία HELICOBLOC που ήταν και αυτή ένα παρόμοιο σύστημα τρίτου κλειδιού.

IMAG0382

Ως προς την αξία, αυτή είναι στα ίδια επίπεδα με ένα αντίστοιχης κατάστασης δίκαννο Robust Manufrance, δηλαδή περίπου 1500 Ευρώ σε άριστη κατάσταση και στην παρούσα οικονομική κατάσταση. Το όπλο των φωτογραφιών παρουσιάζει κάποια αυξημένη διάβρωση των επιφανειών του, μάλλον από αποθήκευση σε υγρό περιβάλλον και αυτό θα μειώσει την αξία του.

ΑΓΝΩΣΤΟ ΜΟΝΟΚΑΝΝΟ

DSC01516

Κύριε Νικήτα καλησπέρα!

Έχω κληρονομήσει ένα μονόκανο διαμετρήματος 12 στο οποίο το μόνο που αναγράφεται είναι: 276 CIRSSON. Αν γνωρίζετε θα ήθελα να μάθω ποιάς χρονολογίας είναι και ποιάς προέλευσης! Κάποιοι μου είπανε ότι το όπλο κατασκευάστηκε στην ελλάδα από οπλουργό αλλά όχι με σιγουριά!

Με εκτίμηση Ιωάννης Ταγγίρης!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

DSC01510

Φατσικά μπορεί να είναι ελληνικής κατασκευής. Ομως, τα ελληνικά μονόκαννα, αυτά που ξέρουμε ότι ήταν ελληνικά, κατασκευάζονταν από τους κυρίους Παπαιωάννου, Ζιγκλίνα, Κύργια, Φαρμάκη. Μέχρι τώρα δεν έχω δει ελληνικά μονόκαννα από άλλους κατασκευαστές χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η προσωπική μου αντίληψη αποκλείει την ύπαρξη άλλων.

Το σχήμα και η διάταξη του μονόκαννο σας ακολουθεί το σχήμα γνωστών αμερικανικών και άλλων μονόκαννων. Δηλαδή, έχει κεντρικό κόκορα, μοχλό ανοίγματος στη ράχη, βαρύ μονομπλόκ στο οποίο έχει συγκολληθεί η κάννη. Είναι ένας τύπος όπλου που εξελιχθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και πουλήθηκε από διάφορους κατασκευαστές ανά την υφήλιο. Το όνομα πάντως παραπέμπει περισσότερο σε βελγικό παρά ελληνικό όπλο. Αν ήταν βελγικό βέβαια θα είχει σφραγίδες δοκιμής στο κάτω μέρος της κάννης και στη βάση.

ΟΠΛΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟ!

Χαίρετε κύριε Νικήτα. Έχω δει σε κάποια βίντεο στο you tube να ρίχνουν με όπλο κάτω απ το νερό. Έχω δει να ρίχνουν με πιστόλι και με πολεμικό τουφέκι και αναρωτιέμαι το κυνηγετικό λειοκαννο θα μπορούσε να το κάνει αυτό η θα πάθαινε κάποια ζημιά; Επίσης θέλω να ρωτήσω αν βάζαμε ας πούμε τη κάννη του λειοκαννου μισή μες το νερό με το στόμιο μέσα στο νερό και πατούσαμε σκανδάλη θα υπήρχε κίνδυνος να σκάσει η κάννη επειδή θα ήταν φραγμένη από νερό; Ευχαριστώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αν βάλουμε την κάννη στο νερό και ρίξουμε το όπλο θα εκραγεί. Αυτό ισχύει είτε είναι η μισή η ολόκληρη η κάννη στο νερό.

Οποιοδήποτε εμπόδιο στην κάννη καθυστερεί την διαδρομή της γόμωσης αυξάνει τις πιέσεις και σκάει την κάννη.

Το γιατί κανείς θα ήθελε να ρίξει με λειόκαννο κάτω από το νερό θα το αφήσω αναπάντητο.

BAIKAL, TOZ34 Ή TOZ120;

ΚΥΡΙΕ ΝΙΚΗΤΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.ΠΑΛΙΟ ΣΑΣ ΠΕΛΑΤΗΣ, ΣΑΝ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, DIABAZA KAI DIABAZV ΠΑΝΤΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΝΟΣ ΑΛΛΗΛΕΠΙΘΕΤΟΥ, ΤΟΖ Η ΒΑΙΚΑL;ΤΟ ΤΟΖ 120V ΜΕ ΤΣΟΚ , ΑΥΤΟΜΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΗ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΒΑΙΚΑL;EINAI PROTIMOTERO NA ΠΑΡΩ TO TOZ34;ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΟΥΡΟΥΝΗΣ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

toz120

Ολα είναι εξίσου ανθεκτικά και σκληροτράχηλα όπλα. Το ΤΟΖ120 είναι το πιο μοντέρνο σχήμα και το προτιμητέο αν θέλουμε μονοσκάνδαλο με αυτομάτους εξολκείς. Ο μηχανισμός του είναι ο πιο εξελιγμένος κατασκευαστικά και το σύστημα μονής σκανδάλης το πιο απλό και αξιόπιστο. Αν προβλέπεται κάποια σκοπευτική χρήση αυτό είναι ίσως η καλύτερη επιλογή.

toz

Αν ο κάτοχος δεν έχει απαίτηση για μονή σκανδάλη, και αρκείται σε ένα όπλο δισκάνδαλο με απλούς εξολκείς τότε «παίζει» και το ΤΟΖ34. Το ΤΟΖ34 έχει και ένα πρόσθετο πλεονέκτημα, ότι η πάπια είναι μόνιμα βιδωμένη στις κάννες και έτσι το όπλο λύνει σε δύο μόνο μέρη και καθίσταται πιο πρακτικό στην μεταφορά.

IZ27

Το ΙΖ27 είναι γνωστό και δοκιμασμένο σε κάθε είδους κυνήγι και όλες τις συνθήκες. Είναι επίσης το πιο προσιτό σε βελτίωση αν αυτή είναι πιθανή στο μέλλον. Δηλαδή, μπορούν να αφαιρεθούν ρίγες, να λειανθούν εσωτερικά τμήματα κλπ και να γίνει ένα όπλο για εξειδικευμένο κυνήγι.

ΟΠΛΟ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΕ ΠΑΤΑΡΙ

Καλησπέρα σας,

Ζητώ τη συμβουλή σας στο παρακάτω θέμα.

Σε τακτοποιηση / εκκαθάριση του παταριού στο σπίτι του πεθερού μου, βρήκαμε ένα όπλο.

Ο πεθερος μου έχει φύγει από τη ζωή εδώ και 3 χρόνια και ήταν στρατιωτικός.

Το όπλο που βρήκαμε είναι περίστροφο, δεν έχουμε καμία γνώση περι όπλων για να σας το περιγράψουμε καλύτερα.

Ποια είναι η νόμιμη οδός για να παραδώσουμε το όπλο αυτό και πού? Υπάρχει περίπτωση να μπλέξουμε νομικά? Κάποιο πρόστιμο ίσως?

Σας ευχαριστ’ω για τον χρόνο σας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν υπάρχει προκαθορισμένη μέθοδος για την παράδοση όπλων στις αρχές. Πριν κάνετε οτιδήποτε δείτε έναν δικηγόρο.

Λογικά εσείς δεν ευθύνεστε εφόσον ο αποθανών ήταν ενήλικος και υπεύθυνος για τις πράξεις του. Αλλά η λογική κάποτε διαφεύγει των αρχών και μας λένε τα πιο παράλογα πράγματα, όπως πχ ότι η διόπτρα αυξάνει το βεληνεκές του όπλου. Επειδή έχουν συμβεί διάφορα κατά καιρούς, μην ρισκάρετε να βρεθείτε κατηγορούμενοι χωρίς λόγο και αφορμή.

Δείτε έναν δικηγόρο ΠΡΙΝ κάνετε οτιδήποτε.

OUTLANDER, MAXUS, XPLOR;

Κυριε Νικητα, καλησπερα σας

Ενδιαφερομαι να αγορασω μια νεα καραμπινα. Εχωκαταληξει σε τρια οπλα, που μου αρεσουν, το πρωτο ειναι μια BERETA A 400 XPLOR UNICO το δευτερο μια BERETA A300 OUTLANDER το τριτο μια BROWNING MAXUS PREMIOUM 12M και το τεταρτο μια WINCHESTER SX3 BLACK παντα με ξυλινα μερη μονο και υπαρχει ενας φιλος που μου δινει μια BERETA A400 XPLOR LIGHT ,αγορα πριν πεντε μηνες.

Με ενδιαφερει η αξιοπιστια του οπλου,η επαρκεια ανταλακτικων, αν χρειαστουν, και το θεμα καλης τουφεκιας αν γνωριζετε.

Σας ευχαριστω.
Μανώλης Μπάχτης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ολα είναι καλά και αξιόπιστα, όλα βγάζουν καλές τουφεκιές, και όλα έχουν επάρκεια ανταλλακτικών. Να το θέσω αλλιώς: κανένα δεν αποτελεί κακή αγορά. Αρα αν η προσφορά που έχετε για την Α400 είναι συμφέρουσα αυτό είναι το βασικό κριτήριο.

Εχω δοκιμάσει όλα τα παραπάνω, και έχω ένα προσωπικό φαβορί. Η επιλογή είναι απόλυτα υποκειμενική. Προσωπικά πάντα μιλώ, και ξεχωρίζω την Α300 διότι προσφέρει μια απλή λιτή έκδοση που θυμίζει αρκετά την παλιά καλή Α302. Είναι μια Beretta χωρίς φτιασιδώματα που τείνουν να με εκνευρίζουν.

Τεχνικά η Α300 δεν υπερέχει της Α400. Αντίθετα, η Α400 λόγω του ότι έχει το ελατήριο επανάταξης μπροστά, ενώ η Α300 το έχει πίσω, είναι πιο καλοζυγισμένη και πιο απλή στην συντήρηση. Αναφέρεται η διαφορά για να τονιστεί η υποκειμενική επιλογή που συχνά παραβλέπει τα ψυχρά τεχνικά στοιχεία. Η Maxus προσφέρει απλή αποσυναρμολόγηση με το χαρακτηριστικό μοχλό αντί για βιδωτό πώμα, έχει απλό σύστημα αερίων και έχει κερδίσει πολλούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο.

ΒΕΛΓΙΚΗ Α5 ΑΤΟΥΦΕΚΙΣΤΗ

Νικήτα γεια σου, θα ήθελα να μάθω πόσο μπορεί να κοστίζει μία καραμπίνα Browning αυτόματη, παλιά δηλ με δελτίο κατοχής του 1972, είναι Βελγίου μάλλον με διαμέτρημα G12, και με πιστοποιητικό, εντελώς αχρησιμοποίητη

Ευχαριστώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αν όντως είναι αχρησιμοποίητη τότε μιλάμε για το άγιο δισκοπότηρο των συλλεκτών των Browning. Οι καραμπίνες Α-5 προ του 1976 κατασκευάζονταν στο Βέλγιο, είχαν ατσάλινη βάση και το σύστημα ελατηρίου που εφηύρε ο John Moses Browning το 1905. Η συλλεκτική αξία βασίζεται στην κατάσταση περισσότερο από ότι στην σπανιότητα, άρα όταν μια καραμπίνα του 1972 βρίσκεται σε αχρησιμοποίητη κατάσταση τότε η αξία ανεβαίνει απότομα. Αν είναι όντως ατουφέκιστη τότε υπολογίστε την τιμή γύρω στα 1500 Ευρώ.

ΚΟΛΛΗΜΕΝΟ ΤΣΟΚΑΚΙ

Κύριε Νικήτα, γεια σας. Έχω το εξής πρόβλημα. Διαθέτω μια baikal mp 153 στην οποία έχει κολλήσει το τσοκ λόγω σκουριάς. Έχω δοκιμάσει να το ξεκολλήσω βουτώντας την κάννη σε διεισδυτικό λάδι αφού την έχω ζεστάνει προηγουμένως, αλλά χωρίς επιτυχία. Θέλω να ρωτήσω αν μπορώ να δοκιμάσω να βουτήξω την άκρη της κάννης σε ξύδι με μαγειρική σόδα όπως μου πρότειναν, ή θα καταστραφεί το μέταλλο? Επίσης, διάβασα ότι η σκουριά φεύγει με ηλεκτρόλυση. Μπορώ να δοκιμάσω αυτές τις τεχνικές χωρίς να προκαλέσω καταστροφή στο όπλο μου? Τί προτείνετε?

Ευχαριστώ για το χρόνο σας.
Μητράκος Σταύρος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το κολλημένο τσοκάκι θέλει….. υπομονή. Βουτήξτε το στόμιο σε βάθος 10 εκατοστών σε διεισδυτικό λάδι για μέρες. Αφήστε το λάδι να περάσει μέσα από την σκουριά για να φτάσει τις βόλτες. Το ξύδι και η σόδα δεν θα κάνουν τίποτε παραπάνω από το λάδι.

Εχουν αναφερθεί περιπτώσεις όπου το στόμιο έμεινε στο λάδι μέχρι και μήνα για να δουλέψει το λάδι.

DSCN3005

DSCN3006

DSCN3007

Αφού γίνει η διείσδυση το λαδιού τότε δοκιμάστε την πατέντα που βλέπετε στην φωτογραφία. Φτιάχνεται εύκολα με ντίζα από το χρωματοπωλείο και μερικά παξιμάδια και ροδέλες. Αυτή η πατέντα κρατά το τσοκόκλειδο σφιχτά στις εγκοπές του τσοκ και δεν το αφήνει να γλιστρήσει και να χαλάσει το τσοκάκι.

RECTA CONCORDE

Γεια σας κ. Κυπριδημε.

Ονομάζομαι Μανολης Λουκακης. Πανω απ ολα συγχαρητήρια για την τοσο εμπεριστατωμενη και επιστημονικα τεκμηριωμενη πληροφορηση σας, τεκμηριο της εξαιρετης εμπειρίας αλλα και της προσωπικότητας σας, Στην προοπτικη αυτη θα ηθελα να σας παρακαλεσω να κανετε μια αξιολόγηση της καραμπίνας Recta Concorde cal 20. Eχει αξιωσεις, η σε τι υστερεί π.χ. απεναντι στις Ιταλικες και αλλες τοιαυτες. Αξιζει να την αγορασει κανεις για κυνηγι λαγου, φασας, περδικας κλπ; Ποια τα υπερ και τα κατα;

Ευχαριστώ θερμως.
Μ.Λ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν θυμάμαι την Concorde, αλλά θυμάμαι το συγγενικό της μοντέλο την Erymanthos.

Οπως και άλλα όπλα χαμηλού κόστους αυτά τα όπλα δεν «υστερούν» στα ουσιώδη, δηλαδή βλητική απόδοση και λειτουργικότητα. Εκεί που μένουν πίσω είναι στην εργονομία και την αισθητική και αυτά είναι για πολλούς κυνηγούς σημαντικά στοιχεία. Αν στην κρίση προσθέσουμε το γεγονός ότι η Concorde είναι ίσως η μόνη καραμπίνα χαμηλού κόστους σε διαμέτρημα 20 ενώ η αμέσως επόμενη επιλογή ξεπερνά τα 1500 Ευρώ τότε μάλλον δεν έχει νόημα η σύγκριση.

Αν εξετάσετε την καραμπίνα θα δείτε ότι εσωτερικά η βάση ίσως να έχει κάπως πρόχειρο φινίρισμα, η κάννη να έχει κάποιο εξωτερικό κυματισμό στην επιφάνεια, το κλείστρο να μην είναι λειασμένο εσωτερικά. Το σύστημα αερίων είναι κάπως ογκώδες όταν το συγκρίνουμε με τα ιταλικά όπλα. Αλλά αυτά είναι δευτερεύονται μπροστά στην προσφορά καραμπίνας σε διαμέτρημα 20 (με θαλάμη 76 χιλιοστών) σε ελκυστική τιμή, ειδικά όταν συνοδεύεται από τσοκάκια και σκληρή θήκη.

BROWNING SUPERPOSED

Kύριε Νικήτα

Είμαι τακτικός αναγνώστης των άρθρων σας στο ΕΘΝΟΣ ΚΥΝΗΓΙ και φανατικός των ΒRΟWNING.

Θα ήθελα λίγο από το χρόνο σας προκειμένου να κατατοπιστω με ένα superposed που κληρονόμησα από τον πατέρα μου.

Το όπλο έχει βάρος 3250 gr , έχει θαλάμες 70, με αυλό 18.3 είναι δισκάνδαλο με ανγκλέ κοντάκι και τσοκ στανταρντ η πάνω κάνη ένα αστερι (*) και η κάτω κάνη δυο (**). Οι κάνες είναι 71 cm χρωμιωμένες και η βάση μαύρη με πολύ λιτή ενχάραξη ( τύπου GAME A1 ). To όπλο έχει μη αποσπώμενη πάπια και απο τον serial mumber ****S8 προκύπτει ότι κατασκευάστηκε στο Βέλγιο το 1968. Είναι σε πολύ καλή κατάσταση και στην πάνω κάνη αναγράφει MADE IN BELGIUM , FABRIQUE NATIONAL DE L ARMEE , HERSTAL

Ο λόγος που σας γράφω είναι :

α) Για τί κυνήγι το έφτιαξαν οι Βέλγοι και τι φυσίγγια χρησιμοποιούσαν τότε (πχ μαλλινη τάπα 32 gr), λαμβανομένου υπόψη ότι έχει σφιχτό τσοκάρισμα και δυο σκανδάλες;

β) Σε τί πιέσεις τα δοκίμαζαν στην τράπεζα δοκιμών του Βελγίου το 1968 ;

γ) Έχω προβληματιστεί με το ζυγισμα του και το γεγονός ότι δεν έρχεται εύκολα στο μάτι παρόλο που το έχω στρίψει (cast off) στον BIG HUNTER.

δ) Γενικά δεν έχω πειστεί απο την απόδοσή του στο κυνήγι αφού δεν μπορώ να πώ ότι έχω επιτυχίες που αντανακλούν το μύθο που κουβαλάει ως εκπρόσωπος των Βελγικών Β25. Κυνηγάω πουλιά και περιστασιακά λαγό.

Εν τέλει επειδη γνωρίζω ότι έχετε πολύ βαθειά γνώση για τα όπλα της συγκεκριμένης φίρμας θα ήθελα αν είχατε τη δυνατότητα να το δειτε από κοντά και να μου αξιολογήσετε το συγκεκριμένο όπλο, δεδομένου ότι διαθέτω και τα χαρτία που το συνόδευουν από το εργοστάσιο ( διαφημιστικό με σκαρίφημα του όπλου και χαρτί από την τράπεζα δοκιμών).

Με τιμή
Κάτσικας Λουκάς

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το τσοκάρισμα στα Β25 (Superposed στην Αμερικανική ονομασία) ήταν επιλογή του πελάτη. Συνήθως αυτά τα όπλα συνοδεύονταν και από τουφεκιά σε χαρτί για να επιβεβαιώνεται η επιλογή. Το ίδιο ισχύει για τις δύο σκανδάλες. Κάποτε, πριν την καθολική αποδοχή και προσφορά της μονής σκανδάλης, το δισκάνδαλο όπλο ήταν ο κανόνας. Αλλωστε είναι πολύ πιο γρήγορη η επιλογή σκανδάλης στο δισκάνδαλο παρά η μετακίνηση του επιλογέα.

Συνήθως τα Α1 με κάννες 70 εκατοστών ή κοντύτερες έχουν εξαιρετικό ζύγισμα. Προφανώς το δικό σας δεν σας βολεύει αλλά αυτό φτιάχνεται όταν ο οπλουργός κατανοεί τι θέλει ο πελάτης.

Τα μέτρα του κοντακιού είναι μεγάλο θέμα. Ολες οι διαστάσεις συμβάλλουν στην επίτευξη της εφαρμογής. Το αποτέλεσμα ελέγχεται στον πίνακα όπως δείχνει το φιλμάκι για το τεστ Churchill που θα δείτε εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=JpEmhGEkUTY&feature=player_embedded

Η ποιότητα του όπλου δεν είναι εγγύηση σκοπευτική επιτυχίας. Ούτε η αξία του όπλου δεν του δίνει αυτόματα κάποια βλητική υπεροχή. Ομως αυτά δεν αλλάζουν το γεγονός ότι το Β 25 είναι ένα εξαιρετικής ποιότητας κυνηγετικό όπλο που αξίζει να έλθει στα ακριβή μέτρα σας και να σας βολέψει στο κυνήγι.

BROWNING AUTO 5

Αγαπητέ Νικήτα,

picture007

Κατέχω το όπλο το πατέρα μου και θα ήθελα να μάθω το ακριβές έτος κατασκευής καθώς και να μελετήσω περισσότερο τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του.

Υποθέτω ότι πρέπει να είναι κατασκευής μεταξύ 1968-1972 περίπου και το είχε αγοράσει καινούριο από το εξωτερικό.

Πρόκειται για Βελγική Browning automatic 5. Ο σειριακός αριθμός του είναι F54297 και φέρει ακριβώς από πάνω του το διακριτικό FN κυκλωμένο. Φέρει επίσης χρυσή σκανδάλη. Έχω ψάξει αρκετά στο διαδίκτυο αλλά η κωδικοποίηση που βρήκα για βελγικές δεν ταίριαζε.

Η κάνη του φέρει (*acier special=υποθέτω από το αστεράκι ότι είναι full choke) τα χαρακτηριστικά C.12, CART 2 ?”, καθώς και 1 kg 187 σε πλαίσιο και 12-70 κυκλωμένο και στην συνέχεια 18.3. Ο σειριακός αριθμός της κάνης είναι R 11104 FN.

Ότι πληροφορία-κατευθυνση έχετε ευπρόσδεκτη.

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
Φώτης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

picture006

Το γράμμα F στην αρχή του αριθμού αναφέρεται στα αρχεία της Browning στα σουπερποζέ της. Δεν υπάρχει στις καραμπίνες. Μήπως δεν είναι F;

Κατά τα άλλα η κάννη του όπλου σας ζυγίζει 1187 γραμμάρια, έχει θαλάμη 70 χιλιοστών, αυλό 18,3 χιλιοστών και φουλ τσοκ. Η ποιότητα της Α5 είναι γνωστή όπως είναι και η αξία της.

Για ακριβή εξακρίβωση της χρονολογίας κατασκευής μπορείτε να απευθυνθείτε στον αρχειοτηρητή της Browning στην αμερικανική ιστοσελίδα της εταιρείας.

Αφήστε μια απάντηση