ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 425

BETTINSOLI SPECIAL PERNIX

Γεια σας και πάλι κύριε Νικήτα.
Πρόσφατα έγινα κάτοχος ενός Bettinsoli special Pernix de luxe. Αυτό το μοντέλο συναντάται μόνο στην Κύπρο. Μήπως πρόκειται για κάποιο μοντέλο που απλά δόθηκε άλλη ονομασία από το εργοστάσιο, ειδικά για την Κύπρο; Το όπλο μοιάζει πολύ με το x7 lite de luxe. Έχει τα ίδια ακριβώς σκαλίσματα στα πλάγια ενώ από κάτω από τη βάση αντί να γράφει x7 γράφει Special Pernix και έχει χρυσό σκύλο αντί Χρυσή μπεκάτσα. Επίσης έχει αγγλέ κοντάκι, κάτι που δεν έχω συναντήσει σε κανένα Bettinsoli, πλην αυτού του μοντέλου, που επαναλαμβάνω, μόνο στην Κύπρο έχω δει. Είναι κατασκευής 2005. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ετυχε να γνωρίσω τον Tarcisio Bettinsoli και να περάσω κάποιες ώρες μαζί του στο εργοστάσιο του στο Γκαρντόνε συζητώντας για τα κυνηγετικά όπλα.

Ο ίδιος μου εξήγησε ότι είχε υιοθετήσει την συστημική προσέγγιση στην παραγωγή, χρησιμοποιώντας έναν κοινό μηχανισμό για την γκάμα των μοντέλων του.

Οι διαφορές που αναφέρετε είναι αισθητικής φύσεως. Τα μηχανικά μέρη του όπλου είναι όμοια με τα άλλα μοντέλα της εταιρείας.

Από τις φωτογραφίες φαίνεται το καλό κοντάκι, προφανώς ανώτερης ποιότητας καρυδιάς καθώς και οι διακοσμητικές πλάκες. Είναι μοντέλο πολυτελείας. Οι διαφορές από τα υπόλοιπα, σε ότι αφορά το αγγλέ κοντάκι και τα σκαλίσματα ενδέχεται να ήταν απαίτηση του εισαγωγέα στην Κύπρο. Ο Bettinsoli ήταν πρόθυμος να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των κατά τόπους αντιπροσώπων του. Το λέω αυτό διότι στην κουβέντα που κάναμε με προέτρεπε να γίνω αντιπρόσωπος στην Ελλάδα και μου είχε πει ότι αν παρέγγελνα 90 όπλα τότε μπορουσε να ενσωματώσει όποιες ιδιαιτερότητες ήθελα.

BROWNING AUTO MAGNUM 12

Κ. Νικήτα σας χαιρετώ, πρόσφατα ένας φίλος θα αποκτήσει μια browning auto 5 magnum twelve ( 3” magnum) η οποία είναι σε άριστη κατάσταση, εντελώς αχρησιμοποιητη. Το θέμα είναι ότι μετά από έρευνα που έκανα στο διαδίκτυο για το συγκεκριμένο μοντέλο, διαπίστωσα πως ίσως να έχει κάποιο θέμα με φυσίγγια λίγων γραμμαρίων. Βέβαια ο μελλοντικός κάτοχος του όπλου είναι θασιώτης των βαριών γομωσεων. Εκτός της ρύθμισης των δακτυλιδιών, υπάρχει κάτι στο οποίο πρέπει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε να αποφευχθούν τυχόν εμπλοκες? Με τσοκ φουλ σταθερό ρίχνει κανονικά οσα μόνοβόλα αναγράφουν ότι ρίχνονται και με φουλ? Το μόνοβολο sauvestre 76 χιλιοστών μπορεί να βληθεί άφοβα από την κάννη αυτή?
Ευχαριστώ για πολλοστή φορά, να είστε καλά.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σίγουρα τα δαχτυλίδια παίζουν σημαντικό ρόλο. Επίσης η λίπανση στην Α-5 είναι σημαντική. Θέλει ΛΙΓΟ λάδι στην αποθήκη και στο ελατήριο. Λίγο σημαίνει ένα πέρασμα με λαδωμένο πανάκι. Δεν πρέπει να λιμνάζει το λάδι στην αποθήκη διότι τότε επιταχύνει την κίνηση της κάννης προς πίσω και μειώνει την λειτουργεία των φρένων.

Η καραμπίνα μπορεί να ρίξει τα Sauvestre και μονόβολα που δεν έχουν σκληρό πυρήνα από άλλο μέταλλο εκτός από μολύβι.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ U/O Rottweil mod65

Αγαπητέ Νικήτα. Φιλικό πρόσωπο κατέχει το Rottweil mod65 kal12/70, κάννες70cm , αυλός 18,4, προερχόμενο απο Γερμανία μαλλον στο τέλος της δεκαετίας του 70. Παρατηρώντας της σφραγίδες του είναι ιταλικές (psf* , finito κλπ ).Αν γνωρίζεις λεπτομέρειες , σύστημα λειτουργίας , εργοστάσιο κατασκευής αφού πρόκειται για fasson όπλο, ποιότητα κατασκευής και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Γεωργιάδης Αντώνης Δράμα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η δομή του και η όψη του θυμίζουν μηχανισμό τύπου Brescia, όπως έχουν τα περισσότερα ιταλικά όπλα μέσης ποιότητας. Εχει δηλαδή μηχανισμό στην πλάκα της σκανδάλης, διακεκομμένους πίρους καννών και συρταρωτό κλειδί. Πρόκειται για μηχανισμό που έχει αποδειχτεί πέρα για πέρα αξιόπιστος.

Δεν εντόπισα καμία από τις γνωστές εταιρείες που κάνουν όπλα φασόν, πχ Zoli, να αναφέρεται ως αρχικός κατασκευαστής. Κάπου ανάμεσα στις σφραγίδες θα υπάρχει το οικόσημο του κατασκευαστή και θα μας δώσει ένα μπούσουλα για την καταγωγή του.