ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ, ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ

Καλησπέρα σας κύριε Κυπρίδημε .Μετα από διαδυκτιακή απουσία μου για τεχνικούς λόγους, επανήλθα και διαβάζω τα πάντοτε ενδιαφέροντα θεματα που πραγματεύεστε. Με παρακίνησε να σας γραψω σχετικά το θέμα των ταχυτήτων των κυνηγετικών φυσιγγίων το αρθρο σας γιά τα φυσίγγια των 159 m/s <<Μαύρος Θανατος >> όπως τα αποκάλεσαν.. Λαμβάνω ως ακρβές το ότι με αυτά ειχαν επιτυχίες όπως ανέφεραν πολλοί κυνηγοί . Ειναι βέβαιο όπως γράφετε ότι στο οπτικό πεδίο του σκοπευτού θα φανεί η θολώτητα της βολης και των σκαγιών.πού επιτρέπει την εκτίμηση της προσκοπεύσεως. . Εδώ όμως έχουμε καί μια αλλη ιδιότητα πού ισχύει πάντοτε με τα αργά φυσιγγια . Την πολή καλη , την άριστη κατανομή των σκαγιων στόν πινακα..Αυξάνει σε μεγαλο βαθμο την αποτελεσματικότητα της βολής η ομαλή και πυκνη κατανομή αντσταθμίζουσα την χαμηλή ταχύτητα. για σχετικά μεσαίες αποστασεις. Εγώ ημουν και ειμαι υπέρ των χαμηλών ταχυτήτων καί γιά τόν λόγο αυτόν όταν μετα πού τελείωσαν τά SEMI MAGNUM BORNAGHI cal. 28 με 28γραμμάρια σκάγια πήρα από την σειρα EXTRA ROSA , πάντα για το cal. 28 , της Baschieri-Pellagri , το LOW NOISE και το MAGNUM EXTRA ROSA. 28 Και τα δύο φυσίγγια έχουν 32 γραμ. σκαγια. Για τo Low Noise δινει το εργοστασιο 670 bar και 240m/s αρχικη με την F2 (1) κα σκαγια έως Ν0 11 ! για δε το Magnum 930 bar και 400 m/sec με σκαγια εως Νο..8 μόνο. Ποιό ειναι το καλύτερο ;;Χωρίς υπερβολή το Low Noise ( με 32 πάντα γραμμάρια γιατί με 21 γρ. απορρίπτεται ) ειναι γιά εμένα τοσο χρησιμο όσο καί το Magnum. Σας ευχαριστώ πολύ περιμένοντας με ενδιαφέρον την απάντησή σας,για τό τόσο σοβαρό θεμα των ταχυτήτων που εχει πάρεi στις μέρες μας μυθικές διαστάσεις. ( 1 ) Δεν κατανοώ γιατί το εργοστασιο γεμίζει με την σχετικά γρήγορη F2 γι’αυτό το βάρος . 23/7/2020 Δημητριος Καραγεωργος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Θα αρχίσω με την τελική σας ερώτηση: “Δεν κατανοώ γιατί το εργοστασιο γεμίζει με την σχετικά γρήγορη F2 γι’αυτό το βάρος”

Η σύντομη απάντηση είναι διότι πουλάει. Και πουλάει διότι η δοξασία και τα “μαγικά” στον κόσμο των ενασχολήσεων, των χόμπι, εκτοπίζουν την αντικειμενική ανάλυση.

Πρόκειται για το ίδιο αίτιο που έκανε όλα σχεδόν τα παλιά όπλα να είναι τσοκαρισμένα ντεμί και φουλ, για να “κτυπάνε μακριά”. Δεν κυνηγούσαν ορτύκια και μπεκάτσες οι παλιοί; Βεβαίως κυνηγουσαν, αλλά όταν έφτανε η στιγμή της αγοράς όπλου ξεχνούσαν τα βλητικά δεδομένα και άκουγαν τον πωλητή που τους τόνιζε το “μακριά”.

Στην Οπλογνωσία υπάρχουν αρκετές αναφορές για την δουλειά του Δρος Τζόουνς που επιβεβαιώνει την προγενέστερη έρευνα των Ζουρνέ και Λάουρι. Οτι δηλαδή ΟΛΕΣ οι τουφεκιές από όλα τα τσοκ, και όλα τα φυσίγγια συγκεντρώνουν τα περισσότερα σκάγια (60%) στο κεντρικό τρίτο του συνολικού ανοίγματος της τουφεκιάς. Η έρευνα του Τζόουνς, λόγω της χρήσης σύγχρονων τεχνολογικών μέσων καταμέτρησης και ανάλυσης των βολών δεν αφήνει περιθώριο για αμφισβήτηση. Και όμως! Ακόμα μιλάμε για όπλα που για κάποιον ανεξήγητο λόγο βγάζουν καλές τουφεκιές και άλλα που δεν κόβουν!

Φαίνεται ότι η ψυχή του χομπίστα απαιτεί μια δόση δοξασίας και μυστικισμού και κάποια μαγικά, όπως πχ, μεγάλες ταχύτητες. Και αυτό το ξέρουν και το χειρίζονται ανάλογα οι κατασκευαστές φυσιγγίων.