ΟΙ ΜΠΑΜΠΟΥΙΝΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Εγραψα επανελειμμένα για τις αλλαγές στον τύπο και την ενημέρωση που έχει φέρει το Διαδίκτυο. Σε μερικους τομείς, και ειδικά στον ειδικό τύπο, οι βελτιώσεις είναι απτές και τις απολαμβάνετε τώρα, με δωρεάν ενημέρωση και μια άνευ προηγουμένουν πρόσβαση στην πληροφορία.

Ομως μερικοί δεν βάζουν μυαλό και έχουν φέρει στο Διαδίκτυο την μιζέρια που τους διέκρινε όταν δούλευαν σε έντυπα. Η αδηφαγία είναι η μόνη προταιρότητα τους και αυτό φαίνεται σε πάμπολλες ιστοσελίδες.

Να αρχίσουμε από το κλικ φάρμινγκ. Για να έχουν πολλαπλάσια έσοδα από διαφημίσεις σε αναγκάζουν να κλικάρεις και να πας από σελίδα σε σελίδα για το άρθρο. Και για να το κάνουν αυτό σου κεντρίζουν το ενδιαφέρον με μια “πιασάρικη” (κατ’αυτούς) είδηση ή άρθρο. Παράδειγμα, γιατί πρέπει να αφήσετε ένα κέρμα στην κατάψυξη πριν φύγετε για διακοπές. Κάνεις κλικ και σε πάει σε άλλη σελίδα, όπου σε πληροφορούν ότι για να δεις το άρθρο χρειάζεται να πας σε άλλη σελίδα.

Μετά είναι η καθυστέρηση και το πέρα δώθε της σελίδας μέχρι να φορτώσουν οι διαφημίσεις. Το υφίστασαι και αυτό και… τσακ, να σου το μήνυμα για τα καταραμένα cookies και τα προσωπικά δεδομένα και πάρε ένα ακόμα χοροπήδημα στην σελιδα.

Δεν κατάλαβαν οι μπαμπουίνοι της ενημέρωσης ότι όταν δυσχεραίνεις τον αναγνώστη ενδέχεται να πει “εσύ και ο γρύλλος σου” και να φύγει χωρίς να δει διαφημίσεις και άρθρα.

Μα ούτε οι οξυδερκείς διαφημιζόμενοι δεν κατάλαβαν ότι προβολή τους σε σελίδες κλικ φάρμινγκ μειώνει, δεν αυξάνει τις πωλήσεις! Αυτοί μας έψηναν το ψάρι στα χείλη όταν είχαμε περιοδικά για να δώσουν μια διαφήμιση, μας περνούσαν από χίλια κόσκινα για έλεγχο της κυκλοφορίας τότε. Αυτοί σήμερα πείθονται ότι κάποια ιστοσελίδα με αιμοσταγή τίτλο και αβέρτα κλικ φάρμινγκ έχει κάποια εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα! Δεν συγκρίνουν και δεν κρίνουν πως σε χώρες με πολλαπλάσιο πληθυσμό, σελίδες με άρτια σύνταξη και χωρίς κλικ φάρμινγκ έχουν, αν είναι τυχερές, μόνο μερικές δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά.

Κάποτε θα το κάνουν. Οταν αρχίσουν οι αγωγές θα έχει πλάκα.