ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 429

BAIKAL MP43

Καλημέρα, κύριε Νικήτα…Αγόρασα ένα καινούργιο BAIKAL MP-43 και έχω δύο προβληματισμούς…α) Όταν στο κυνηγετικό κατάστημα πήγα να κουμπώσω τις κάννες στη βάση, δεν κούμπωναν. Τότε ο οπλοπώλης με ένα σφυράκι χτύπησε τον πίρο (σιδεράκι) που είναι ανάμεσα στις κάννες στην άκρη του μονομπλόκ, το σιδεράκι αυτό μετά από αυτή την ενέργεια χαμήλωσε (σχεδόν χάθηκε) και οι κάννες πλέον κουμπώνουν. Είναι σωστή αυτή η ενέργεια του οπλοπώλη ?? Μπορεί να δημιουργήσει τυχόν άλλα προβλήματα αυτή η ενέργεια ?? Γιατί συνέβει αυτό με το όπλο δηλαδή να χρειάζεται αυτή η ενέργεια ??…β) Το όπλο δεν αναγράφει πουθενά τις αριθμητικές πιέσεις π.χ. 65 αλλά φέρει μόνο σφραγίδες τις τράπεζας δοκιμής (ανάποδο βέλος ανάμεσα σε δυο Σ). Οι σφραγίδες αυτές βρίσκονται επάνω στις κάννες (με λευκό) και επάνω στη βάση αλλά με ανησυχεί πάρα πολύ που δεν αναγράφεται αριθμός πιέσεων. Τί συμβαίνει και εαν έχετε δεί κι αλλα BAIKAL που να μην αναγράφεται πουθενά αριθμός πιέσεων παρά σκέτες οι σφραγίδες της τράπεζας. Επειδή πρόκειται για αγορά καινούργιου αναμένω με τεράστια ανυπομονησία τις απαντήσεις σας διότι ανησυχώ για όλα αυτά . Θερμά ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν κατάλαβα ακριβώς τι κτύπησε ο οπλοπώλης. Ακούγεται σαν μια περίπτωση κολλημένου εξολκέα που χρειάστηκε λίγη πίεση για να καθίσει σωστά και έτσι να κλείσει το όπλο. Αν ήταν αυτό τότε δεν είναι πρόβλημα. ΟΠως φαίνεται και στο σχεδιάγραμμα της Baikal δεν υπάρχει πίρος στο τέλος του μονομπλόκ, μια βίδα συγκρατεί τον εξολκέα και αυτή βιδώνει ανάμεσα στα κλειδιά.

Η τακτική των Τραπεζών Δοκιμών αλλάζει κατά καιρούς. Η τάση είναι προς ολοένα και λιγότερα στοιχεία να σφραγίζονται στα όπλα. Ενδέχεται οι Ρώσσοι να άλλαξαν την τακτική της σφράγισης πιέσεων λειτουργείας. Η σφράγιση με την σφραγίδα τελικής δοκιμής θεωρείται ότι πιστοποιεί την δοκιμή βάσει των προδιαγραφών της CIP. Οι προδιαγραφές που ισχύουν από το 1989 είναι δοκιμή στις 960 πιέσεις για κανονικά και 1370 για μάγκνουμ όπλα.

Τα Baikal είναι όπλα λιτού φινιρίσματος και μεγάλης αντοχής. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕ 48AL

παρακαλώ θέλει να μου χαρίσει ένας φίλος μια καραμπίνα FRANGHI 48/AL 12 GA DAA3054 DAM 70xxx 18,4 την οποία είχε ο πατέρας του δεν έχει βρεί κάποια έγγραφα ,πως μπορώ να την κατέχω νόμιμα και που βρίσκεται ο αριθμός του όπλου…ευχαριστώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο αριθμός στις καραμπίνες συνήθως σφραγίζεται στο κάτω μέρος της βάσης ή μπροστά, εκεί που ακουμπά η πάπια στη βάση.

Αδήλωτα όπλα μπορουν να δηλωθούν και να εκδοθεί άδεια πληρώνοντας ένα μικρό πρόστιμο. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο τμήα ασφαλείας του αστυνομικού σταθμού της περιοχής σας.