ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 430

ΚΟΚΟΡΟΤΟΥΦΕΚΟ FRANCOTTE

Καλησπέρα κ. Νικήτα

Μπορείτε να μου εκτιμήσετε την αξία αυτού του όπλου

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η Francotte θεωρείται μια από το κορυφαίες βελγικές εταιρείες. Για πολλούς γνώστες είναι η πιο κορυφαία. Αρα το δίκαννο σας έχει ένα προβάδισμα λόγω κατασκευαστή.

Ωστόσο στα συλλεκτικά όπλα το κύριο κριτήριο της αξίας είναι η κατάσταση και το δικό σας κοκοροτόυφεκο έχει εμφανή σημεία φθοράς και ταλαιπωρίας που μειώνουν την αξία του. Στο κάτω μέρος των καννών, εκεί που συναντούν την βάση και το σίδερο της πάπιας υπάρχει εμφανής οξείδωση που έχει “δαγκώσει” το μέταλλο σε βαθμό μη αναστρέψιμο. Αυτή η ζημιά μειώνει την αξία του δραστικά, δηλαδή υπολογίζεται γύρω στα 200 Ευρώ.

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΣΟΥΠΕΡΠΟΖΈ SLUG

Αξιότιμε κύριε Κυπρίδημε,

Παρακαλώ πολύ εάν μπορείτε να μας ενημερώστε για την χρήση του Slug Αλληλεπίθετου, ευχρηστία και αποτελεσματικότητα στο κυνήγι, κάποια συγκριτική αναφορά με την αντίστοιχη χρήση του Αυτογεμούς.

Ποιά είναι τα διαθέσιμα αυτή την στιγμή στην αγορά όπλα και κάποια συγκριτική αναφορά για την ποιότητα και την αξιοπιστία τους, εάν έχουν πιστοποίηση σύγκλισης κανών.

Εάν το ίδιο όπλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για το κυνήγι της μπεκάτσας.

Παρακάτω αναφέρω κάποια όπλα από διαδικτυακή αναζήτηση (από αυτά μόνο το VERNEY CARRON SAGITTAIRE GROS GIBIER, φαίνεται ως διαθέσιμο στην Ελληνική αντιπροσωπεία).

Με Τιμή
Ευάγγελος Δ. Μάντζιος

FABARM ELOS AL TRAQUEUR 2
http://www.fabarm.com/web_eng/dettaglio-prodotto.asp?i=214

FAIR SLX 600 SLUG | BATTUE
https://www.fair.it/en/products/hunting-shotguns/over-under/slx-600-slug-battue

Verney-Carron VERCAR Big game 12
https://www.verney-carron.com/superpose-vercar-gros-gibier-12

VERNEY CARRON SAGITTAIRE GROS GIBIER
https://www.npapadakis.gr/%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%BF-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B8%CE%B5%CF%84%CE%BF-verney-carron-sagittaire-gros-gibier-p-44.html?sess=uges917qpupj79ms2qegqljub0

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εχω πιάσει και έχω εξετάσει τα σουπερποζέ που αναφέρετε. Εχω ρίξει σε δοκιμές στα 42 μέτρα μόνο με το Elos Traquer ενός συναδέλφου.

Το Traquer είχε ρυθμισμένες κάννες ώστε να υπάρχει σύγκλιση των βολών. Οταν λέμε σύγκλιση, εννοούμε ότι με το όπλο σταθερό, ακουμπημένο σε κάποια βάση, με την ίδια σκοπευτική εικόνα, στέλνει τις βολές του στο ίδιο περίπου σημείο. Θαυμάμαι ότι το Traquer κράτησε έξη βολές σε έναν κύκλο διαμέτρου 15 εκατοστών στα 42 μέτρα. Αυτή είναι ικανοποιητική συγκέντρωση για ένα λειόκαννο δίκαννο τύπου Slug.

Το κύριο πλεονέκτημα του δίκαννου Slug είναι στο μήκος και στο ζύγισμα. Χωρίς το μήκος της βάσης που έχει η καραμπίνα, το μάτι του σκοπευτή είναι κατά 15 εκατοστά κοντύτερα στις κάννες, άρα και στο κλισιοσκόπιο. Αυτό το χαρακτηριστικό σε συνδυασμό με το καλύτερο ζύγισμα και κράτημα, που και αυτά οφείλονται στην απουσία της βάσης, κάνουν το δίκαννο Slug πιο εύχρηστο από μια καραμπίνα.

Στα μείον βέβαια είναι το αυξημένο αισθητό κλώτσημα, καθώς και η απουσία συστήματος ρύθμισης του κοντακιού με τις φλάντζες που προσφέρουν σχεδόν όλες οι σύγχρονες καραμπίνες.

Η ρύθμιση κοντακιού είναι σημαντικό θέμα ακόμα και σε όπλα με κλισιοσκόπιο. Το σωστό κοντάκι βάζει το μάτι στην ευθεία των σκοπευτικών όταν επωμίζεται το όπλο. Ο σκοπευτής δεν πάει “ψάχνοντας” τα σκοπευτικά του.

Εχοντας δοκιμάσει (λόγω δουλειάς) πολλά όπλα Slug πρέπει να δηλώσω ότι προσωπικά ξεχώρισα δύο που με δελέασαν, το ένα είναι το Traquer, το άλλο είναι η 20άρα Benelli Slug. Και τα δύο προσφέρουν ευχρηστία και γρήγορη επώμιση και ευθυγράμμιση σκοπευτικών, μιαν αίσθηση σιγουριάς στη σκόπευση.

Δεν υπάρχει επίσημο σύστημα πιστοποίησης σύγκλισης καννών στους κανόνες της CIP για λειόκαννα. Εκεί βασιζόμαστε στην δήλωση του κατασκευαστή ότι έχει φροντίσει για την σωστή σύγκλιση.

Τα δίκαννα Slug με το τσοκ κύλινδρο, τις κοντές κάννες και γρήγορη επώμιση είναι όντως καλά μπεκατσοτούφεκα.

ΠΛΑΓΙΑ ΚΛΙΣΗ

Κυριε Νικητα γεια σας. Στις 16/8/20 ειχατε εδώ στην σελιδα έναν χρησιμο διαλογο για την πλαγια κλιση. Ειδα στις φωτογραφιες σε ένα κοντακι μηχανισμο στην ραχη του κοντακιου που από ότι φαινεται κανει και πλαγια κλιση. Με ενδιαφερει κατι τετοιο. Θα’θελα να μαθω ποιες αξιόπιστες εταιριες τα βγαζουν. Για άλλη μια φορα ευχαριστω.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σχεδόν όλα τα ρυθμιζόμενα κοντάκι προσφέρουν κάποια δυνατότητα πλάγιας μετατόπισης της ράχης. Η κάθε εταιρεία κατασκευής όπλων προσφέρει ρυθμιζόμενα κοντάκια για τα σκοπευτικά της όπλα, επίσης υπάρχουν και ειδικευμένοι κατασκευαστές κοντακιών που προσφέρουν κοντάκια για διάφορα σκοπευτικά (κυρίως σουπερποζέ) άλλων κατασκευαστών.

Το πρώτο βήμα λοιπόν είναι μια ερώτηση στον κατασκευαστή του όπλου σας για το αν υπάρχει ρυθμιζόμενο κοντάκι για το μοντέλο που έχετε.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει, τότε μπορεί να εφαρμοστεί μηχανισμός μετατόπισης της ράχης αλλά αυτό θα έχει και το ανάλογο κόστος.

BAIKAL IZ 12

Καλησπέρα πρόκειται να αγοράσω ένα baikal is 12 θα ήθελα την γνώμη σας και την εκτίμηση σας.χουιδης Θεόδωρος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το μοντέλο ΙΖ12 ήταν το μοντέλο που προηγήθηκε το γνωστού ΙΖ27. Εχει παρόμοιο μηχανισμό αλλά ήταν γενικά πιο καλοφινιρισμένο και πιο προσεγμένο στην κατασκευή. Στην Ελλάδα ήλθαν ελάχιστα και η αξία τους είναι ανάλογη της κατάστασης. Εχει πουληθεί μεταχειρισμένο ΙΖ12 σε άριστη κατάσταση πρόσφατα πάνω από 1000 Ευρώ.

BAIKAL MP43

Κύριε Νικήτα, σε συνέχεια της επικοινωνίας μας για το BAIKAL MP-43 (CAL12/70) που δεν αναγράφει τις αριθμητικές πιέσεις, παρατήρησα ότι το δικό μου όπλο αναγράφει CIP και από κάτω το γράμμα Ν στο σημείο που άλλα Baikal αναγράφουν τις αριθμητικές πιέσεις. Δηλαδή εκεί που άλλα στο μονομπλόκ αναγράφουν 65mgp, το δικό μου αναγράφει CIP N… Επίσης το CIP N αναγράφεται και στη βάση του όπλου μου…Επίσης, το όπλο μου φέρει τη σφραγίδα της τράπεζας δοκιμών ( βέλος ανάμεσα σε δυο Σ) στο μονομπλόκ, στη βάση και στις κάννες (με λευκό στις κάννες)…Δίπλα στη σφαγίδα αυτή βρίσκεται και ο αριθμός 16 που είναι η χρονολογία παραγωγής… Το πόρισμα είναι να μην ανησυχώ που δεν βρίσκω πουθενά αναγραφόμενο το 65mgp, σωστά?? Θερμά ευχαριστώ από Κρήτη. Με εκτίμηση.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ένδειξη CIP Ν δείχνει ότι έχει δοκιμαστεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές της CIP και το Ν στέκει για Nitro Proof.

Είναι δοκιμή απόλυτα ισάξια με την προγενέστερη. Μην ανησυχείτε. Το όπλο σας έχει περάσει δοκιμή όμοια με αυτή των παλαιότερων απλά δεν αναγράφει τις πιέσεις χρήσης διότι άλλαξε η τακτική. Το ίδιο συμβαίνει με όλες τις Τράπεζες Δοκιμών που τώρα σφραγίζουν λιγότερα στοιχεία στα όπλα.

ΠΑΛΙΟ ΚΟΚΟΡΟΤΟΥΦΕΚΟ

Καλημερα. Εχω αυτο το οπλο απο τον παππου μου δεν γραφει τι μαρκα ειναι. Μηπως μπορειτε να καταλαβετε εσεις; μπορει να υπολογιστει η αξια του;
Σας εστειλα και στην σελιδα σας αλλα δεν μπορουσα να ανεβασω φωτογραφιες. Μπορειτε να μου πειτε τι μαρκα ειναι αυτο το οπλο με τα κοκορια και αν εχει καποια αξια;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δυστυχώς το δίκαννο σας έχει υποστεί αρκετή ταλαιπωρία και δεν είναι πια ασφαλές για χρήση.

Οπως φαίνεται καθαρά στην φωτογραφία οι κάννες χάσκουν από το βάση αρκετά χιλιοστά. Ενώ φέρει σημάδια οξείδωσης και ερασιστεχνικών επεμβάσεων, όπως πχ η σταυρόβιδα στον κόκορα. Η μόνη του αξία είναι ως κειμήλιο.

Αυτό το όπλο ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΡΙΞΕΙ!

ΠΙΣΤΟΛΙ ΦΩΤΟΒΟΛΙΔΩΝ

ΚΥΡΙΕ ΝΙΚΗΤΑ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ. ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΟΠΛΟ ΦΩΤΟΒΟΛΙΔΩΝ ΕΝΩΣ ΦΙΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ. ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΕ ΤΟ ΟΠΛΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΟΥ ΤΟΥ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΕΡΓΑΤΗΣ ΟΡΥΧΕΙΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ.ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΟΠΛΟΥ ΗΤΑΝ ΝΑ ΦΩΤΙΖΕΙ ΤΙΣ ΣΤΟΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ .ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙ ΤΟ ΟΠΛΟ .ΣΑΣ ΑΠΟΣΤΕΛΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ.ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΝΑ ΜΑΣ ΓΝΩΡΙΣΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΟΠΛΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΑΞΙΑ ΓΙΑΤΙ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΩΛΗΣΕΙ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν γνωρίζω τα τεχνικά των όπλων φωτοβολίδων και την συλλεκτική τους αξία.

Από τις φωτογραφίες φαίνεται ότι είναι κατασκευασμένο με τις τεχνικές της παραδοσιακής οπλουργικής, άρα είναι αξιόλογο από την άποψη κατασκευής. Εχει επίσης ενδιαφέροντα μηχανισμό με τον μοχλό ανοίγματος από κάτω. Ισως ένας από τους οπλουργούς που ασχολούνται με πιστόλια να είναι πιο κατάλληλος για να δώσει μιαν αξιολόγηση.