ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 435

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΔΙΑΣΠΟΡΕΑ

Κύριε Κυπρίδημε καλημέρα,
θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να σας συγχαρώ για την εξαιρετική δουλειά σας μέσω της οποίας, όλοι εμείς, αντλούμε πολύτιμες πληροφορίες και τεχνογνωσία σχετικά με τις αγαπημένες μας ασχολίες.
Με αφορμή την άποψη που εκφράστηκε και εκφράζεται κατά καιρούς στον κυνηγετικό τύπο, έντυπο και μη, σχετικά με την αναποτελεσματικότητα του διασπορέα σε κυλινδρική κάννη θα εκτιμούσα τον σχολιασμό από μέρους σας των φωτογραφιών που επισυνάπτω που αφορούν σε σχετικές δοκιμές που πραγματοποίησα ο ίδιος.
Συγκεκριμένα :
Η φωτογραφία αριστερά αποτυπώνει δοκιμή στα 15 μέτρα με φυσίγγι διασποράς 34 γρ. νούμερο 9 με κυλινδρικό τσοκ
Η φωτογραφία δεξιά αποτυπώνει δοκιμή στα 15 μέτρα με φυσίγγι με μάλλινη τάπα 32 γρ. νούμερο 8 επίσης με κυλινδρικό τσοκ (ίδιο όπλο και κάννη με προηγούμενη δοκιμή)
Στις εν λόγω φωτογραφίες έχω εγγράψει σε κύκλο το, κατά την κρίση μου, ωφέλιμο μέρος της τουφεκιάς εκτιμώντας ότι μία μπεκάτσα που θα βρεθεί οπουδήποτε μέσα στον κύκλο θα καταβληθεί.
Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: δεδομένου ότι μεταξύ των δύο κύκλων υπάρχει μία διαφορά στην διάμετρο της τάξεως των 13 εκ. (ή 1256 τετραγωνικά εκατοστα σε επιφάνεια) θεωρείτε ότι αυτή η διαφορά είναι αμελητέα όπως υποστηρίζεται στα σχετικά άρθρα ? προσωπικά πιστεύω ότι δεν είναι, και ότι στο κυνήγι της μπεκάτσας μια τέτοια διαφορά σε περιπτώσεις περιορισμένης οπτικής επαφής με το θήραμα θα μπορούσε να κρίνει το αποτέλεσμα.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων,
Με εκτίμηση,
Ε. Λουϊζος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η διαφορά των 13 εκατοστών δεν είνα καθόλου αμελητέα. Τόση είναι περίπου η διαφορά ανοίγματος των σκαγίων μεταξύ δύο βαθμών τσοκαρίσματος. Για παράδειγμα στα 25 μέτρα τα τέσσερα άστρα ανοίγουν στα 80 εκατοστά (το συνολο των σκαγίων) και τα τρία άστρα ανοίγουν 73 εκατοστά και τα δύο άστρα ανοίγουν 66 εκατοστά.

Η επίδραση του διασπορέα μπορεί να είναι πιο έντονη σε μια τσοκαρισμένη κάννη, καθώς ο διασπορέας εκμηδενίζει την επίδραση του τσοκ. Ωστόσο η επίδραση του σε μια κυλινδρική κάννη είναι υπαρκτή και καθόλου αμελητέα όταν συνδυάζεται με την κατάλληλη γομωση, αυτήν που θα προσφέρει περισσότερα σκάγια για να διατηρηθεί η δραστική πυκνότητα. Η επιλογή σας των 34 γραμμαρίων είναι ότι πρέπει.

ΚΟΥΝΗΜΑ ΠΑΠΙΑΣ

Γειά σας. Εχω ενα δίκανο με δυο ζεύγη κάννες αλλά μια πάπια. Τη μια τη δουλεύω πολύ και την άλλη σπάνια. Στη δουλεμένη η πάπια παρουσιάζει ενα μικρό κούνημα. Στην άλλη είναι σαν καινούρια. Οπλουργός μου είπε να κάνει ενα μικρό κόλημα στο γάντζο της μιάς και μετά να λιμάρει για να σφήξει πάλι η πάπια. Υπάρχει απλότερη λύση; πχ με εποξηκή στο σημείο εκεί; Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Κατανοώ τον δισταγμό σας να αφήσετε κάποιον να δουλέψει με φλόγα κοντά στις ρίγες των καννών. Ομως, τα σύγχρονα μέσα συγκόλλησης όπως το Argon και TIG δεν αναπτύσσουν μεγάλες θερμοκρασίες, γίνονται απόλυτα τοπικά, χωρίς επέκταση της θερμοκρασίας σε παραπλήσια σημεία και είναι ασφαλή.

Εφόσον ο οπλουργός χρησιμοποιήσει αυτά τα σύγχρονα μέσα τότε δεν υπάρχει κίνδυνος. Αν δεν διαθέτει τέτοια μέσα τότε μπορείτε να πάτε τις κάννες σε έναν ειδικό συγκολλητή και μετά στον οπλουργό για εφαρμογή με τη λίμα.

ΠΑΛΙΟ ΒΕΛΓΙΚΟ ΔΙΚΑΝΝΟ

Ο αναγνώστης κύριος Σταύρος Μητράκος ρωτά για το δίκαννο στις φωτογραφίες.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πρόκειται για παλιό βελγικό δίκαννο κατασκευασμένο γύρω στο 1900.

Πρόκειται για δείγμα της πρώιμης βελγικής κατασκευής δίκαννου, χωρίς επίπεδα καννών, χωρίς “ράδιο” στο σημείο καθρέφτη-βάσης, που είχε κατασκευαστεί και δοκιμαστεί για μαύρη πυρίτιδα. Δεν είναι ασφαλές για σύγχρονα φυσίγγια ΜΗΝ το χρησιμοποιήσετε!

Επιπλέον είναι σε πολύ κακή κατάσταση, με εμφανείς διαβρώσεις στο εξωτερικό των καννών. Η μόνη χρήση είναι ως κειμήλιο. Αυτό το όπλο ΔΕΝ πρέπει να ρίξει.

ΤΣΟΚΑΚΙ ΕΣΩ-ΕΞΩ ΣΕ Α-400

Κυριε Νικητα καλημερα σας,ονομαζομαι Φωτης και εχω στην κατοχη μου μια BERETTA A400 ACTION XPLOR.Με την αγορα ειχε τρια τσοκακια εσωτερικα με προσωπο στην κανη optima choke hp.Δεν ειχε ομως τσοκακι με 4 αστρα.Μου χαρισανε ενα ic της briley μεσα εξω.Δηλαδη εξεχει απο την κανη 2,7 ποντους.Αυτο αλλοιωνει την ντουφεκια σε σχεση με το τεσσαρι της beretta?Αξιζει να παρω τεσσαρι της εταιρειας?ευχαριστω εκ των προτερων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το πρόσθετο μήκος του τσοκ έξω από την κάννη δεν έχει καμία μετρήσιμη επίδραση στην απόδοση του όπλου.

Τα τσοκάκια Briley είναι εξαιρετικής κατασκευαστικής ποιότητας. Δεν θα κερδίσετε τίποτα παραπάνω αγοράζοντας το τσοκάκι Beretta.