ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 436

ΜΕΤΡΑ ΑΛΑ ΔΕΣΤΕΦΑΝΙ

Νικήτα καλησπέρα. Μπορείς να περιγράψεις σε παρακαλώ τον τρόπο που ο Δεστέφανι έπαιρνε τα μέτρα για τα μέτρα του κοντακιου (τύπος try-gun , φυσίγγι λειζερ/φακός, απόσταση που σημάδευε ο πελάτης); Δούλευε τον αγγλικό τρόπο ή ηταν πιο ΄΄χαλαρός΄΄ όπως οι ιταλοί κοντακάδες; Ευχαριστώ και καλή συνέχεια

Κώστας Μ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ετυχε να ήμουν παρών σε αρκετές μετροληψίες του αξέχαστου Αντώνη Δεστέφανι. Η διαδικασία άρχιζε με παρατήρηση του πελάτη, για τυχόν ατέλειες στην τεχνική επώμισης και διορθωση αυτών των σημείων. Μετά ακολουθούσε η εφαρμογή του φακού σε ένα trygun δικής του κατασκευής που προέβαλλε μια φωτεινή κηλίδα. Η επώμιση με το φωτεινό στοιχείο γινόταν μέσα στο εργαστήριο, σε μια απόσταση που υπολογίζω πρόχειρα στα έξη μέτρα.

Οταν μετακόμισε από τον οδό Μαρκάνδας στην Αρτέμιδα ο Αντώνης άλλαξε το σύστημα υιοθετώντας μια ακτίνα λέηζερ ή υπέρυθρη και έναν στόχο που φωτιζόταν από την ακτίνα. Και πάλι η απόσταση ήταν από το πάτωμα του εργαστηρίου προς την απέναντι γωνία ταβανιου και τοίχου, γύρω στα έξη μέτρα.

Αφού ο πελάτης ευστοχούσε στον στόχο και ήταν βέβαιο ότι το trygun ήταν στα μέτρα του, το trygun έμπαινε σε μια μετροληπτική βάση, και αυτή κατασκευής του Αντώνη, και γινόταν λήψη των μέτρων.

Να τονίσουμε εδώ ότι ο Αντώνης Δεστέφανι είχε κατασκευάσει μια σειρά εργαλείων και μηχανών για την μετροληψία και κατασκευή κοντακιών. Ηξερε το κοντάκι μέσα και έξω και ήταν πρωτοπόρος σε πολλά τεχνικά θέματα, τόσο στα όπλα όσο και σε άλλα πράγματα. Ηταν ο τεχνικός για το Πανεπιστήμιο Αθηνών και κατασκεύαζε συσκευές και εργαλεία για πειράματα για το Πανεπιστήμιο. Τον παρακολούθησα να σχεδιάζει και να κατασκευάζει μια σειρά βυθιζόμενων ταχύμετρων για χρήση σε θαλάσσιες μελέτες, από το μηδέν.

Στην φωτογραφία απεικονίζεται το μετροληπτικό όπλο του Αντώνη πάνω στην μετροληπτική βάση που είχε κατσκευάσει.

ΒΡΙΣΙΕΣ

Κυριε Κυπριδημε,
Το οτι γνωριζετε την μηχανικη των οπλων ειναι γνωστο.Ομως ως δημοσιογραφος θα ξερετε οτι οι βλασφημιες η η αναφορα σε βλασφημιες δεν επιτρεπονται ουτε τιμουν εσας ως γραφοντα ητε ειστε Χριστιανος και πιστευετε ητε οχι.Την ιστοσελιδα σας/περιοδικο σας/περιοδικα σε εφημεριδες τα διαβαζω και τα διαβαζα απο 22 ετων σημερα ειμαι 48 και εχω 4 παιδια.Δεν επιτρεπετε να γραφετε πραγματα που θιγουν τον οποιο σεβασμο εχει ο καθενας αναγνωστης σας λιγι η πολυ σεσχεση με την πιστη του η οποια ειναι ιερη.Δεν σημαινει οτι πρεπει να βριζετε τους μη Χριστιανους το αντιθετο.Για πολλους ειναι ενοχλητικο και αισθανονται αν μη τι αλλο αβολα να διαβαζουν βλασφημιες η αναφορες σε αυτες.
Με σεβασμο στο προσωπο σου θαηθελα να σου πω οτι δεν ειναι σωστο.Ελπιζω να μην με παρεξηγησεις.

Ευχαριστω,

Π.Μ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν υιοθέτησα το πνεύμα της πράξης, δηλαδή το βρίσιμο, ανέφερα ένα γεγονός. Ισως θα μπορούσε να διατυπωθεί ως “έβριζε τα θεία”, αλλά η ουσία θα ήταν ίδια. Πρόκειται για συνήθεια που επιδεικνύεται από την συντριπιτική πλειονότητα του πληθυσμού των μεσογειακών χωρών.

ΠΛΑΓΙΟΚΑΝΝΟ OLIMPIA

Γεια σας κύριε Νικήτα,,,έχω στην κατοχή μου το συγκεκριμένο πλαγιοκανο ” ,OLIMPIA ITALIA MOD LEVADIA”θα μπορούσατε να μου δώσετε κάποιες λεπτομέρειες όπως και την αξία του όπλου?Σας ευχαριστώ πολύ!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εψαξα αλλά ούτε εγώ δεν βρήκα κανένα στοιχείο για όπλα με την ονομασία Olimpia Ialia.

Ωστόσο έχουμε κάποια θέματα που προβληματίζουν. Ολα τα ιταλικά όπλα υποχρεωτικά περνούν από δοκιμή στην Τράπεζα Δοκιμών του Γκαρντόνε. Η σφραγίδα δοκιμής PSF υπάρχει σε όλα τα όπλα κατασκευασμένα στην Ιταλία, άσχετα αν πρόκειτα για όπλα εξαγωγής ή για όπλα φασόν που κατασκευάζονται από έναν κατασκευαστή για λογαριασμό άλλου οίκου. Το συγκεκριμένο όπλο δεν έχει τέτοια σφραγίδα, ή τουλάχιστον δεν φαίνεται στις φωτογραφίες.

Οι κανονισμοί του Διεθνους Οργανισμού Εμπορίου WTO επιβάλλουν την ένδειξη χώρας κατασκευής σε όλα τα προϊόντα. Ούτε αυτή υπάρχει στο συγκεκριμένο όπλο.

Η χρήση της φράσης Olimpia Italia δίνει μιαν εντύπωση ότι πρόκειται για ιταλικό όπλο και παραπέμπει προς αθλητικό ή σκοπευτικό μοντέλο.

Σε περίπτωση όπλων που δεν φέρουν σφραγίδα δοκιμής δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι άντεξαν κάποια δοκιμασία σε κάποια γνωστή πίεση. Χωρίς τέτοια ένδειξη επιβάλλεται ο έλεγχος και μέτρηση τοιχωμάτων των καννών για να έχουμε κάποια ιδέα για την αντοχή του όπλου και την επιλογή φυσιγγίων που του ταιριάζουν. Ακόμη και με τέτοιο έλεγχο θα υπάρχει κάποιο ρίσκο στη χρήση.

ΕΝΩΣΗ ΜΟΝΟΜΠΛΟΚ

Γεια – χαρά σου Νικήτα!

Εδώ και σχεδόν 2 χρόνια κατέχω ένα Μarocchi Finn Classic 512 SD και άρχισα να το χρησιμοποιώ από την εφετινή έναρξη και πέρα… Σήμερα το πρωί λοιπόν, καθώς καθόμουν στο καρτέρι για φάσσες και το κρατούσα στα χέρια, έπεσε το μάτι μου στη γραμμή της ένωσης του μονομπλόκ με την επάνω κάννη. Σε ένα σημείο λοιπόν της ένωσης αυτής διακρίνεται μία πάρα πολύ στενή σχισμή μήκους μισού πόντου. Το συγκεκριμένο δίκαννο είναι ολοκαίνουργιο και, φυσικά, με σταμπαρισμένες όλες τις σφραγίδες δοκιμής του (magnum).

Το ερώτημά μου: αυτή η μικροατέλεια είναι κάτι το ανησυχητικό ως προς την ασφάλεια του όπλου; Ή μήπως είναι κάτι το εντελώς αμελητέο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ένωση του μονομπλόκ είναι πιο εφμανής σε μερικά όπλα. Η ένωση κάννης με το μονομπλοκ δεν είναι πρόσωπο με πρόσωπο. Το μέρος της θαλάμης τορνίρεται ώστε να δημιουργηθεί ένα “σκαλί” και η κάννη “φυτεύεται” μέσα στο μονομπλόκ. Το μήκος κάννης που είναι μέσα στο μονομπλόκ είναι περίπου όσο το μήκος της θαλάμης.

Η ορατή γραμμή μεταξύ του “σκαλιού” της κάννης και του μονομπλόκ δεν είναι κάτι ανησυχητικό.

ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ

Καλησπέρα σας
Θέλω να αγοράσω ένα όπλο το όποιο το θέλω για σκοποβολή και για αυτοάμυνα , έχω ψάξει για τέτοιου είδους επιχειρησιακά όπλα αλλά το μόνο που βρήκα είναι το M4 SUPER 90. Θα ήθελα την γνώμη σας για αυτό το όπλο και αν υπάρχουν και κάποια άλλα που δεν γνωρίζω σε αυτό το ύφος θα ήθελα να μου τα πείτε. Κάτι άλλο που είδα για το το M4 είναι ότι γράφουν πως έχει μακροζωία 25000+ βολών , από εκεί και πάνω δηλαδή υπάρχει περίπτωση να βγάλει κάποιο πρόβλημα διότι στην σκοποβολή ο αριθμός αυτός δεν μου φαίνεται και πολύ μεγάλος.
Σας ευχαριστω

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πριν προβείτε σε αγορά ζητήστε υπεύθυνη γνώμη νομικού. Η άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου δεν σας καλύπτει για χρήση προστασίας. Το αντίθετο μάλιστα, και αυτό θα σας το εξηγήσει ο δικηγόρος.

Οι σύγχρονες καραμπίνες αντέχουν πολύ περισσότερα από 25000 φυσίγγια. Εχουμε γράψει για τις καραμπίνες που χρησιμοποιούνται στα αγροκτήματα της Αργεντινής και αφου ρίξουν ένα εκατομμύριο φυσίγγια πωλούνται για πρόσθετη χρήση από τοπικούς κυνηγούς. Υπάρχουν και δοκιμές όπου σύγχρονες καραμπίνες έρριξαν 25000 φυσίγγια σε μια μέρα χωρίς μετρήσιμη φθορά.

ΑΞΙΑ ΑΥΑ Νο2

Καλησπέρα σας κ. Νικήτα,
Βασισμένος στην τεράστια πείρα που έχετε σε παραδοσιακά πλαγιοκαννα θα ήθελα να μου δώσετε μια εκτίμηση για την αξια ένος πλαγιοκαννο ΑΥΑ no:2 που κατέχω και το οποίο σκέφτομαι να πουλήσω.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Δ.Μακρης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αν πάτε στην σελίδα του καταστήματος Gun and Knife Classics θα δείτε εκεί ΑΥΑ Νο 2 να προσφέρονται προς πώληση. Οι τιμές και οι περιγραφές κατάστασης θα σας δώσουν μια καλή ιδέα για την αξία ενός ΑΥΑ Νο2 στην Ελλάδα σήμερα.

ΕΠΙΛΟΓΗ 16 Ή 20

Κ. Νικήτα, θέλω να σας ρωτήσω σχετικά με την Επιλογή λειοκαννου (πλαγιοκαννου) μικροτερου διαμετρήματος για κυνήγι (τρυγονιου/μπεκατσας/τσιχλας) πτερωτων.
Εσείς έναν ήταν να επιλέξετε ανάμεσα σε cal.16 vs cal.20 τι θα επιλέγετε?
Έχετε κυνηγήσει με αυτά τα διαμετρηματα να μας πείτε τις εντυπώσεις σας, και ποιο θεωρείτε καλύτερο νοητικά, και από θέμα εργονομία?
Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτό το άρθρο του 2009 απαντά σε πολλά ερωτήματα για την επιλογή μεταξύ των διαμετρημάτων 16 και 20:

Πρακτικά το κύριο κριτήριο είναι η προσφορά μοντέλων στην σημερινή αγορά, καθώς και η ποικιλία φυσιγγίων, το 20 είναι μπροστά και στα δύο αυτά πεδία.

Κυνηγώ από το 1985 σχεδον αποκλειστικά με 20άρι και το βρίσκω κατάλληλο για όλα τα θηράματα που κυνηγώ, κυρίως αγριοκούνελο, μπεκάτσα (πιο σπάνια) και περιστασικά τσίχλα. Από πείρα θα έλεγα ότι δεν είναι αρκετό για φάσσες και άλλα θηράματα ίσου ή μεγαλύτερου μεγέθους που συναντώνται σε αποστάσεις άνω των 35 μέτρων.

ΤΑ “ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ” ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ

Νικήτα γειά σου και πάλι

Αφορμή για την ερώτησή μου είναι ένα σχόλιο που έχεις κάνει σε μία παλαιότερη απάντησή σου σχετικά με κάποιον που εφήρμοζε κάννες από όπλο κάποιου κατασκευαστή σε βάσεις άλλου και τα παρουσίαζε ως «χειροποίητα» όπλα.

Είσαι παλιός στην «πιάτσα» και μάλλον θα έχεις ακούσει – στο διαδίκτυο κυκλοφορεί ευρέως – το ότι κάποιοι, θέλοντας να έχουν ένα όπλο που να έχει μηχανισμό Benelli και κάννη Remington παίρνουν από παλιές Remington την κάννη και την εφαρμόζουν σε βάση Benelli.

Παραβλέποντας το νόμιμο ή μη του πράγματος θα ήθελα την άποψή σου για το πόσο ασφαλές θα μπορούσε να είναι ένα τέτοιο όπλο. Θεωρητικά στην ασφάλεια κατά την εκπυρσοκρότηση εκτός από την θαλάμη – κάννη που παίζει τον κυρίως ρόλο, συμμετέχει σε μικρότερο ίσως ποσοστό και το κλείστρο – βάση. Θεωρώ πολύ δύσκολο το να μπορεί να είναι ασφαλής ένας τέτοιος συνδυασμός. Απ΄ την άλλη γιατί να μην είναι ασφαλής μία σύνθεση που αποτελείται από μία ονομαστή κάννη και μία επώνυμη βάση αν οι εφαρμογές ακολουθούν τους κανόνες της τέχνης και της τεχνικής;

Και περνώ από τις καραμπίνες, στα δίκαννα. Εδώ είναι πολύ δύσκολο το ταίριασμα καννών – βάσης μεταξύ διαφορετικών κατασκευαστών, γι αυτό θα αναφερθώ σε εξαρτήματα του ίδιου κατασκευαστή. Και γίνομαι συγκεκριμένος σε παράδειγμα που με ενδιαφέρει. Εχω δύο δίκαννα TOZ34. Το ένα έχει κάννες που αναφέρουν πίεση καθημερινής χρήσης 650bar και το άλλο 750 bar. Δεδομένου του ίδιου τρόπου δεσίματος και στα δύο μοντέλα – με τους κυκλικούς οδηγούς – πόσο παρακινδυνευμένο είναι να χρησιμοποιήσω τις θεωρητικά πιο ανθεκτικές κάννες στην βάση αυτών που αναφέρουν τα 650bar; Θεωρητικά στα δίκαννα, η βάση συμμετέχει περισσότερο στην ασφάλεια κατά την εκπυρσοκρότηση, λόγω μη ύπαρξης κλείστρου και μεγαλύτερης καταπόνησης. Αλλά και οι βάσεις δεν κατασκευάζονται στα όριά τους αλλά έχουν και τις ανοχές τους που είναι σημαντικές.

Υπάρχουν σε άλλους τομείς κατασκευαστές που επιδιώκουν και τηρούν την συμβατικότητα των νέων μοντέλων με τα παλαιά . Πχ η Nikon φροντίζει όλα της τα νέα μοντέλα των φωτογραφικών μηχανών , να είναι συμβατά με όλους τους παλαιούς φακούς της εταιρείας. Υπάρχουν και αντάπτορες με τους οποίους προσαρμόζονται οι φακοί ενός κατασκευαστή σε σώματα φωτογραφικών μηχανών άλλου κατασκευαστή. Γιατί να μην ισχύει κάτι ανάλογο και για τα όπλα;
Θα ήθελα την άποψή σου γενικά αλλά και ειδικά στα παραπάνω που ανέφερα.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σου

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στις φωτγραφικές μηχανές με ανταλλακτικούς φακους δεν υπάρχει πίεση 740 bar δέκα εκατοστά από τα μάτια μας!

Η τελική δοκιμή στα όπλα γίνεται στο σύνολο του όπλου, δηλαδή κάννη συν βάση πυροδοτούν δύο φυσίγγια δοκιμής που παράγουν τουλάχιστον 30 τοις εκατό περισσότερη πίεση από τα φυσίγγια που θα δέχεται το όπλο σε καθημερινή χρήση.

Τα όπλα από “σύνθεση” δεν έχουν την πολυτέλεια τέτοιας δοκιμής. Αυτό ισχύει για τα “χειροποίητα” που αναφέρει το άρθρο, καθώς και για εφαρμογές κάννης Remington σε βάση Benelli.

Επειδή μια φορά αρκεί για να γίνει ανεπανόρθωτη ζημιά, αποφεύγουμε τέτοια πειράματα.

Οσο για την εφαρμογή των ισχυρότερων καννών στο ΤΟΖ. Ακόμα και αν ταιριάξουν οι κάννες και τα κλειδιά συμπίπτουν σε εφαρμογή, η δοκιμή που κρίνει την αντοχή του συνόλου καννών-βάσης είναι η χαμηλότερη δοκιμή της βάσης. Δεν κερδίζετε τίποτε βάζοντας τις κάννες με την ένδειξη 750 στην βάση των 650.

ΔΥΪΝΤΣΟ 12άρι Ή 20άρι

Νικήτα γεια σου χαρά σου!

Έχω την θεωρητική πεποίθηση, δίχως να έχω πραγματοποιήσει συγκριτικές δοκιμές ωστόσο, ότι σε γομώσεις σκοπευτικές των 24 και 28 γραμμαρίων το 12άρι λειόκαννο αποδίδει πιο ομαλές και ομοιόμορφες κατανομές (πιο ποιοτικές εν γένει) σε άμεση σύγκριση με ένα 20άρι, πάντα με τα ίδια φουσέκια, στις ίδιες αποστάσεις και με τις ίδιες συσφίγξεις…

Με άλλα λόγια, εικάζω ότι σε πολύ ελαφρές γομώσεις της τάξεως των 24 – 28 γραμμαρίων, μάς συμφέρει καλύτερα από απόψεως βλητικής απόδοσης να χρησιμοποιούμε ένα 12άρι λειόκαννο, παρά ένα 20άρι, έστω κι αν το δεύτερο προορίζεται για τέτοιου βάρους γομώσεις…

Είναι όντως έτσι Νικήτα…;

Σε ευχαριστώ πολύ, να είσαι πάντα καλά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το έγραψε ο Γκρήνερ το 1910: ένα δύινστο 12άρι θα έχει καλύτερη βλητική απόδοση από ένα μικρότερο διαμέτρημα με την ίδια γόμωση. Αυτό επειδή στο 12άρι είναι χαμηλότερες οι πιέσεις λειτουργείας άρα λιγότερες οι παραμορφώσεις των σκαγίων, και η γόμωση είναι πιο κοντή, άρα λιγότερα σκάγια τρίβονται με τα τοιχώματα της κάννης. Το δεύτερο μαλλον δεν ισχύει σήμερα λόγω των πλαστικών συγκεντρωτήρων.

Αρα το 12άρι με την ελαφριά γόμωση θα δώσει καλύτερα βλητικά αποτελέσματα. Αλλά αυτοί που πάνε σε ένα όπλο μικρότερου διαμετρήματος δεν έχουν μόνο την βλητική ως κριτήριο. Το μικρότερο διαμέτρημα σημαίνει και μικρότερο όπλο σε όγκο και βάρος. Για μερικούς αυτά τα χαρακτηριστικά είναι πιο σημαντικά από την βλητική απόδοση.