ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 437

ΑΓΝΩΣΤΟ ΚΟΚΟΡΟΤΟΥΦΕΚΟ

Αγαπητέ κ. Κυπριδήμο, καλησπέρα. Πρόσφατα ήρθε στην κατοχή μου σαν δώρο το εικονιζόμενο κοκκοροτούφεκο. Eίναι προφανώς πολύ παλιο και έχουν γίνει προσπάθειες ανακατασκευής του όχι και τόσο πετυχημένες. Εχει ένα κάπως αφύσικα γυαλιστερο ασημί χρώμα και οι κάννες του είναι χρωματισμένες με μια μαύρη μπογιά η οποία στην άκρη της αριστερής κάννης έχει ξεφτίσει και απο κάτω φαίνεται το μέταλλο — και αυτό έντονα ασημί.
Ο μηχανισμός (κοκκόρια κλπ) δουλεύει – κανονικά απ ‘ό,τι φαίνεται αλλά δεν τολμώ να τον δοκιμάσω με φυσίγγια.
Μήπως έχετε καμία ιδέα για το τί όπλο είναι (κατασκευαστής, περίοδος κατασκευής κλπ);
Σας είμαι ευγνώμων για την όποια απάντηση.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά δείχνουν την εποχή κατασκευής. Εχει κοκόρια χωρία αυτόματη ανάσυρση. Αυτό φαίνεται από την πλήρη επαφή που έχουν τα κοκόρια με τις βελόνες. Για να γεμίσει με ασφάλεια αυτό το όπλο τα κοκόρια μπαίνουν στην θέση της ημιόπλισης αλλιώς υπάρχει κίνδυνος εκπυρσοκρότησης με το κλείσιμο των καννών. Η ατυόματη ανάσυρση του κόκορα εφευρέθηκε από τον Στάντον το 1865.

Η πάπια συγκρατείται με την εγκάρσια σφήνα και όχι το γνωστό κουμπάκι. Οι μηχανισμοί συγκράτησης της πάπιας εφευρέθηκαν από τον Ντήλυ το 1875.

Από αυτά συμπεραίνουμε ότι πρόκειται για δίκαννο της εποχής 1855-1875. Οι πιθανότητες είναι ότι έχει δοκιμαστεί για μαύρη πυρίτιδα. Αν προσθέσουμε και την κακή κατάσταση τότε είναι σαφές ότι αυτό το όπλο ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΡΙΞΕΙ! Είναι κατάλληλο μόνο για κειμήλιο.

ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΑΓΝΩΣΤΟ ΔΙΚΑΝΝΟ

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΥΡΙΕ ΝΙΚΗΤΑ. ΕΧΩ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΜΟΥ ΕΝΑ ΔΙΚΑΝΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΠΟ ΠΟΙΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ. ΘΑ ΣΑΣ ΕΠΙΣΥΝΑΨΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΣΕΤΕ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η γαλλική λέξεη Diffusion. διανομή, δείχνει ότι ο γαλλικός οίκος ήταν ο εμπορικός διακινητής των όπλων αυτών. Η ιταλική φράση Acciaio Breda δείχνει ότι πρόκειται για την γνωστή μάρκα που ερχόταν και στην Ελλάδα κατά την δεκαετία του 1980.

Το μυστήριο είναι πως αυτά τα όπλα έφευγαν από την Ιταλία χωρίς να υποστούν δοκιμή. Θα δείτε ότι δεν υπάρχουν σφραγίδες δοκιμής παρότι ήταν υποχρεωτική η δοκιμή στην Ιταλία μετά το 1969.

Πρόκειται για απλά και φθηνά όπλα χαμηλής σχετικά ποιότητας. Η αξία τους αντανακλά την ποιότητα τους.

BERETTA BELLMONTE

Κύριε Νικήτα είμαι μια ανάσα από την Beretta Bellmonte 2. Το είδα από κοντά σε κατάστημα και μου πέφτει καλά. Διάβασα όμως σε μία ιντερνετική συζήτηση ότι ο αυλός του όπλου είναι 18,4 ενώ τα τσοκ είναι Optima Plus 18,6. Ο ομιλητής υποστηρίζε ότι “το όπλο δεν βγάζει σωστές τουφεκιές. Δεν λειτουργούν σωστά οι συσφιξεις και χρειάζεται να βρεθεί ο σωστός συγκεντρωτηρας ώστε το τσοκαρισμα να δουλέψει σωστα”. Παρακαλώ πολύ τα φώτα σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

“Η Bellmonte I παράγεται με κάννες τεχνολογίας Mobile choke.”

Αυτή είναι η περιγραφή από την ιστοσελίδα της Beretta Ελλάς για τα τσοκ της Bellmonte.

Στην ενημερωτική σελίδα της μητρικής Beretta υπάρχουν ενδείξεις για τα τσοκ της εταιρείας και εξηγεί ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ MObil και Optima.

Δοκίμασε ποτέ ο συνομιλητής σας να βιδώσει τσοκάκια Optima σε κάννη Bellmonte; Μάλλον δεν βιδώνουν λόγω διαστάσεων.

Δείτε τις σελίδες της Beretta εδώ:

https://estore.beretta.com/en-eu/documents/beretta-choke-tubes-guide/

2000: EVOLUTION BRINGS TO THE OPTIMA-CHOKE

In the year 2000 Beretta introduced the 12-gauge Optima Bore barrel design into some of our competition shotguns. This new barrel utilized a larger internal bore dimension known to some as “back-boring” and required a new choke tube design to give the proper constrictions.

ΔΙΚΑΝΝΟ STEVENS

Κύριε Νικήτα καλησπέρα σου στέλνω απευθείας το email γιατί δεν δεχόταν τις φωτογραφίες ή φόρμα επικοινωνίας.

Ένα φίλος έχει το συγκεκριμένο πλαγιοκανο με 76cm κάνες και τσοκ 2* και 1*.
Ένας Οπλουργός του είπε ότι μπορεί να ρίχνει σκοπευτικα φυσίγγια αν και έχει μικρές διαβρωσεις εσωτερικά η κάνη.
Ποια είναι η αξία του όπλου;
Αξίζει η αναπαλαίωση;
Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Προκειται για το αμερικανικό δίκαννο Stevens. Είναιένα στιβαρό κατασκεύασμα με απλό μηχανισμό αλλά βαρύ και σχετικά αζύγιστο. Τα Stevens σχεδιάστηκαν εξ αρχής ως απλά και φτηνά όπλα και δεν έχουν καμία ιδαίτερη χάρη ή συλλεκτική αξία που θα δικαιολογούσε μια ακριβή ανακαίνιση. Μια απλή συντήρηση είναι αρκετή.

Για να επβεβαιωθεί η ασφάλεια χρήσης καλό είναι να γίνει ένας έλεγχος του πάχους των καννών εκεί που υπάρχουν διαβρώσεις. Πολλά οπλουργεία έχουν μετροληπτικά όργανα που μπορούν να κάνουν αυτή την απλή μέτρηση.

ΠΟΙΑ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑ

Καλησπέρα κ.Νικητα! Ήμουν κάτοχος τής Α300 outlander την έδωσα ήταν το πρώτο όπλο κ τώρα θέλω να αγοράσω ενα άλλο όπλο κ είμαι ανάμεσα σε maxus ,Winchester ,η famparm?κατά την γνώμη σας ποιό από τα 3 θα προτείνατε? Για τσιχλοκοτσιφα, μπεκατσα, κ ποιό λίγο από τα άλλα θηράματα. 50% περπάτημα 50% καρτέρι. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Δεν σας έγραψα όμως στο προηγούμενο μήνυμα ότι έχω μία απορία για τον αυλό αυτόν τον οπλον που κυμαίνεται στο 18.7 και 18.8 στα ελαφριά φυσίγγια 32,33,γραμμαρίων θα έχουν καλή απόδοση?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τι είχε η Outlander και την δώσατε; Ποιοτικά είναι στα ίδια επίπεδα με τις τρεις καραμπίνες που αναφέρετε και σε μερικά σημεία υπερέχει.

Από τις τρεις καραμπίνες η πιο εξελιγμένη είναι η Maxus. Εχει το σύστημα γρήγορης αποσυναρμολόγησης αντί για το βιδωτό καπάκι αποθήκης, έχει πιο προσεγμένο φινίρισμα και αισθητική. Αυτά την κάνουν να στέκει κάπως πιο ψηλά από τις άλλες δύο. Η διαφορά δεν είναι μεγάλη, και οι τρεις είναι αξιόπιστες, πρόκειται για μικρή διαφορά αλλά υπαρκτή.