ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 438

ΔΙΚΑΝΝΟ SIEMENS

Καλημέρα κ.Νικητα! Εχω στην κατοχή μου ενα δίκανο πλαγιοκανο μαρκας Siemens και ψάχνω να βρω απο ποια χώρα ειναι; Μήπως το γνωριζεται; Θα σας στείλω και φωτογραφίες αν σας ειναι πιο εύκολο! Σας ευχαριστώ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ένδειξη Siemens στις κάννες δείχνει το είδος ατσαλιού από το οποίο κατασκευάστηκαν οι κάννες. Η Siemens είχε κατοχυρώσει, μαζί με τον Martin, έναν κλίβανο κατακευής ατσαλιού και τα ατσάλια αυτά ήταν γνωστά ως Martin Siemens, μετέπεια απλά Siemens.

Ο πραγματικός κατασκευαστής έχει την σφραγίδα ML που φαίνεται σε μια γωνία των επίπεδων των καννών. Το γιατί ένας σχετικά ασήμαντος Ισπανός βοτέχνης θα έβαζε φαρδιά πλατιά την διεθνώς γνωστή μάρκα του ατσαλιού αλλά θα έβαζε το δικό του οικόσημο δειλά και απόμακρα νομίζω δεν θέλει πολλή ανάλυση.

Εψαξα όλα τα προσβάσιμα μητρώα Ισπανών κατασκευαστών αλλά δεν βρήκα σε ποιον ανήκει η σφραγίδα ML.

Κρίνοντας από την εμφάνιση το όπλο είναι ένα μέτριο ισπανικό με μισές φωτιές. Εχει δοκιμαστεί στις 900 πιέσεις και έχει θαλάμες 70 χιλιοστών. Η αξία του είναι γύρω στα 300 Ευρώ λόγω κατάσταση.

PRINCE PIGEON ΚΑΡΑΜΠΙΝΑ

Καλησπέρα κ. Νικήτα έχω στην κατοχή μου μια καραμπίνα Prince pigeon και δεν μπορώ να βρω πουθενά τα τεχνικά χαρακτηριστικά της , ώστε να ξέρω μέχρι ποσά bar αντέχει και να διαλέξω τα σωστά φυσίγγια . Ευχαριστώ .

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Από ότι βρήκα πρόκειται για μοντέλο της τουρκικής εταιρείας Yildiz.

Καθώς σν Τουρκία δεν υπάρχει Τράπεζα Δοκιμών, τα μόνα στοιχεία για πληροφόρηση του κατόχου είναι ότι έχει σφραγιστεί στο όπλο στο εργοστάσιο. Ισως ο αντιπρόσωπος μπορεί να σας βοηθήσει. Δεν γνωρίζω ποιον αντιπρόσωπο έχει η Yildiz στην Ελλάδα.

FABARM Ή AL391

Καλησπέρα σας θα ήθελα να αγοράσω όπλο και θα ήθελα να μου προτείνεται ανάμεσα στο FABARM EUROLION MKIII με εργοστασιακό porting και TRIBORE κάννη 61cm
Beretta al391 light με κάννη 60cm και 18,6 αυλός

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Και οι δύο καραμπίνες που αναφέρετε είναι ποιοτικά όπλα και αξιόπιστα.

Σε ότι αφορά το Porting θα σας συμβούλευα να δοκιμάστε μερικές βολές με ένα όπλο που έχει Porting. Μιλώντας από προσωπική εμπειρία, βρήκα ότι το Porting βγάζει έναν ήχο, κάτι σαν σφύριγμα, με την τουφεκιά και για μένα ήταν εξαιρετικά ενοχλητικό. Το ίδιο άκουσα και από λίγους συνάδελφους κυνηγούς. Αν δεν σας ενοχλεί το Porting θα το βρείτε καλό στην μείωση της άνωσης της κάννης.

ΕΛΑΦΡΙΑ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑ

Κύριε Νικήτα θα ήθελα τη βοήθειά σας. Είμαι στην αναζήτηση καραμπίνας 12C. Θα χρησιμοποιηθεί για γενικό κυνήγι. Κυρίως τσίχλα, λαγό και ίσως ορτύκι και τρυγόνι. Τα χρήματα που διαθέτω είναι μέχρι 1300-1500€. Δεν θα έλεγα όχι και για κάτι πιο οικονομικό. Ψάχνω για κάτι ελαφρύ, κάτω από 3 κιλά, λόγω προβλήματος στον αυχένα. Βέβαια αυτό δεν ξέρω τι επιπτώσεις θα έχει στην ανάκρουση.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η τρίσφαιρη Benelli Beccaccia είναι ίσως η πιο ελαφριά καραμπίνα της αγοράς. Αλλά έχει μηχανισμό αδρανείας και αυτό, συν το μικρό βάρος, την κάνουν κάπως ζωηρή στο κλώτσημα.

Μια καραμπίνα αερίων ίσως να είναι καλύτερη επιλογή. Κάποια Beretta όπως η Outlander με κοντάκι Kickoff θα είναι μεν πιο βαριά, θα ζυγίζει γύρω στα 3,100, αλλά θα έχει σχεδόν μηδενική ανάκρουση.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΞΟΛΚΕΑ

Χαίρετε Κυπριδημε.
Θα ήθελα να μου δώσετε μια απάντηση αν υπάρχει, στην εξής ερωτηση: Έχω ένα winchester select midnight με αυτόματους εξολκεις,εκ των οποίων ο ένας μερικές φορές μου πετάει το φυσιγγι ασκαστο. Είναι κάτι που μπορεί να ρυθμίζετε, η είναι εργοστασιακό λάθος?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Είναι μικρό πρόβλημα εφαρμογής του μηχανισμού εξολκέων. Ισως να είναι και κάτι πολύ μικρό όπως μια χαλαρή βίδα και για αυτό το κάνει κάποτε και όχι πάντα. Ενας οπλουργός που καταλαβαίνει τους εξολκείς θα το διορθώσει εύκολα και γρήγορα.

ΠΑΛΙΟ ΒΈΛΓΙΚΟ ΔΙΚΑΝΝΟ

Το παρακάτω όπλο είναι κειμήλιο από τον παππού μου.
Θα ήθελα να μου δώσετε πληροφορίες για τη μάρκα τη χρονολογία και πόσο περίπου θα το κοστολογούσατε.
Επίσης η αριστερή κάνη έχει ανοίξει.
Πόσο θα κοστίσει μία πιθανή ανακατασκευή του;
Δεν με ενδιαφέρει το λειτουργικό κομμάτι δεν ασχολούμαι. Με ενδιαφέρει να γυαλίσει να καθαριστεί να βαφτεί εάν χρειάζεται. Το φινίρισμά του γενικά!
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Μιχάλης Παπαδάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πρόκειται για παλιο βελγικό δίκαννο που δείχνει την μυστήρια βελγική αντίληψη για την κατασκευή φτηνών όπλων. Οι κάννες δεν έχουν επίπεδα, η βάση έχει μια οξεία γωνία εκεί που ο καθρέφτης συναντά το οριζόντιο μέρος. Η οξεία γωνία σε σημεία που δέχεται τις μέγιστες καταπονήσεις, αντί για κυρτό “ράδιο” είναι το μυστήριο.

Αυτό το όπλο δεν πρέπει να ρίξει. Αφενός λόγω της κατασκευής και αφετέρου λόγω της κατάστασης του. Καλώς θα το περιορίσετε στο ρόλο κειμηλίου.

Δεν αξίζει να γίνει ανακαίνιση. Χρειάζεται μόνο ένα καλό καθάρισμα για να φύγουν οι σκουριές και ένα κέρωμα για συντήρηση. Δεν συστήνεται η βαφή διοτι αυτή θα κάνει ένα μέρος του όπλου, πχ τις κάννες, να φαίνεται καινούργιο μειώνοντας έτσι την αισθητική του συνόλου που είναι αυτή ενός παλιου όπλου. Η παλαιότητα είναι η αξία του.