ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Η νέα υπουργική απόφαση για τα καταστήματα κυνηγετικών ειδών απαιτεί “πιστοποιημένες” κλειδαριές!

Πιστοποιημένες από ποιον;

Το 1991 όταν γινόντουσαν διαβουλεύσεις για τα νόμο, τον 2168/93, συμμετείχα. Ζήτησα τότε να υπάρχει πιστοποίηση για τα ερμάρια ασφαλείας. Ο στρατηγός με αντιμετώπισε αρχικά με ειρωνεία και τελικά μου είπε ενοχλημένος ότι δεν μπορεί να προτείνει μάρκες ερμαρίων.

Τι άλλαξε από τότε και τώρα υπάρχει πιστοποίηση και προφανώς μπορούν να δωθούν προδιαγραφές κλειδαριών;

Τίποτε δεν άλλαξε. Απλά, το ξένο κείμενο που έδωσε έμπνευση για την υπουργική απόφαση μάλλον περιέχει λέξεις όπως “approved”, “certified” ή συνώνυμα.

Ξέχασαν οι μεταφραστές ότι εκεί έξω υπάρχουν οργανισμοί τυποποίησης, όπως πχ το British Standards Institute, που πιστοποιουν την καταλληλότητα προϊόντων για συγκεκριμένους σκοπούς, όπως πχ ότι μια κλειδαριά είναι αντικλεπτική.

Και ερχόμαστε στην επιβολή των δύο ιατρικών πιστοποιητικών, παθολόγου και ψυχίατρου, αντί μόνο ψυχίατρου ή ειδικού παθολόγου.

Τι θα πιστοποιεί ένας παθολόγος για τον αιτούντα;

Οτι είναι απόλυτα υγιής; Υπάρχει τέτοιο απόλυτα υγιές ον στον πλανήτη;

Οχι βέβαια. Ολοι κάτι έχουμε.

Γιατί χρειάζεται παθολόγος πέραν του ψυχίατρου αν πρόκειται για μια επιφανειακή εξέταση αρτιμέλειας; Ως γνωστόν πριν την ειδικότητα της ψυχιατρικής ο κάθε γιατρός αναγκατικά παίρνει πτυχίο στην γενική ιατρική, δηλαδή παθολογία, και είναι ικανός να πιστοποιήσει την αρτιμέλεια του αιτούντος.

Ας υποθέσουμε, λογικά, ότι αυτό που ζητά η υπουργική απόφαση είναι κάτι πέρα από την αρτιμελεια (ότι ο αιτών έχει δύο μάτια και δεν του λείπουν άκρα).

Είναι δυνατόν να δωθεί πιστοποιητικό υγείας χωρίς ένα υποτυπώδες τσεκ-απ; Μάλλον όχι. Θα γίνονται τέτοια τσεκ-απ σε όσους ζητούν το πολυπόθητο πιστοποιητικό;

Θα το αφήσω εκεί το ζήτημα και αν κάποιος αναγνώστης γιατρός θέλει να το πάει παραπέρα ας το κάνει. Διότι το παραπέρα αγγίζει την επαγγελματική ακεραιότητα του κλάδου που καλείται να συμπράξει σε μια φάμπρικα πιστοποιητικών.

Μιλώντας για φάμπρικές, ρώτησα μηχανικούς για το κόστος εφαρμογής των εγκαταστάσεων ασφαλείας που ζητά η νέα απόφαση. Για ένα κατάστημα 80 τεραγωνικών υπολογίζεται γύρω στις 10 000 Ευρώ. Αυτά τα χρήματα θα πληρωθούν σε εταιρείες εμπορίας αλεξίσφαιρων τζαμιών, ρολών, βιντεοκαμερών, πορτών ασφαλείας και άλλων αντικειμένων. Και καπάκι είναι η εξάρτηση που δημιουργεί μια τέτοια επένδυση από τον ιδιοκτήτη, αν το μαγαζί είναι ενοικιασμένο.

Δέκα χιλιάρικα δεν είναι λίγα. Και μεταφέρονται με μια μονοκοντυλιά από έναν κλάδο που περνά κρίση σε κάποιον άλλον αυξάνοντας τον τζίρο του.
Σε εποχή μνημονίων!

Εκεί έξω, έχουν μελετήσει την αποτελεσματικότητα μέτρων κατά της παράνομης οπλοκατοχής. Και έχουν βρει ότι το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης είναι το ερμάριο ασφαλείας όπου οι νομιμοι κάτοχοι φυλάσσουν τα όπλα τους. Ολα τα υπόλοιπα, χαρτιά γιατρου και άλλα, είναι αναποτελεσματικά.

Για να είναι αποτελεσματικό το ερμάριο έρχεται ειδικευμένος γνώστης αστυνομικός σπίτι και συμβουλεύει που και πως θα εγκατασταθεί το ερμάριο. Που σημαίνει ότι κάποιοι φρόντισαν να εκπαιδευτούν αστυνομικοί για αυτή τη δουλειά και να την κάνουν, πηγαίνοντας στο σπίτι κάθε κατόχου. Αυτοί πηγαίνουν, δεν αναγκάζουν τον κάτοχο να προσκομίζει άχρηστα πιστοποιητικά που δεν πιστοποιούν τίποτε.