ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 441

BAIKAL IZ58

smart

 

Καλησπέρα σας. Ονομάζομαι Γιάννης και είναι από την Εύβοια. Έχω στην κατοχή μου ως δώρο από τον παππού μου ένα Baikal ij 58 Mae. Όπως θα δείτε και στις εικόνες έχει ένα ρίγμα στην πάπια και λίγες οξειδώσεις στις κάννες. Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν αξίζει τον κόπο να το επισκευάσω. Επίσης θα ήθελα να με ενημερώσετε μέχρι τι φυσίγγια δέχεται το συγκεκριμένο όπλο και ποια είναι τα ιδανικά για κυνήγι μπεκάτσας και λαγού αντίστοιχα. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ναι, σίγουρα αξίζει τον κόπο η επισκευή καθώς από ότι φαίνεται στις φωτογραφίες είναι ένα ΙΖ58 σε καλή κατάσταση. Επίσης φαίνεται ότι ήταν από κάποια προσεγμένη παρτίδα παραγωγής και αυτό φαίνεται από την ποιότητα λείανσης στα μεταλλικά μέρη, ειδικά στη βάση.

Το ράγισμα στην πάπια φαίνεται μεκρύ, αλλά με τις σύγχρονες κόλλες μπορεί να επισκευαστεί σχετικά εύκολα και η κόλληση θα είναι γερή και δεν θα φαίνεται.

Οι σφραγίδες δοκιμής δείχνουν ότι το όπλο σας προορίζεται για φυσίγγια που παράγουν μέχρι 740 bar, και έχει θαλάμες 70 χιλιοστών. Δέχεται λοιπόν κανονικά φυσίγγια, δηλαδή όχι μάγκνουμ ή σεμί μάγκνουμ, μήκους 67 και 70 χιλιοστών που παράγουν μέχρι 740 bar. Δεν δέχεται φυσίγγια των 1050 bar. Υπενθυμίζεται ότι οι Ρώσσοι σφράγιζαν την πίεση χρήσης στα όπλα τους και όχι την πίεση δοκιμής.

ΜΕΤΡΗΣΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΚΑΝΝΩΝ

Γειά σας κύριε Νικήτα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν υπάρχει κάποιος τρόπος να δούμε πόσο συγκλίνουν οι κάννες σε ένα super pose. Υπάρχει κάποια δοκιμή που μπορούμε να κάνουμε; Ευχαριστώ

Δημήτρης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ενας εύκολος και πρόχειρος τρόπος είναι να βάλουμε ΡΙΓΜΕΝΟΥΣ κάλυκες στις θαλάμες και να μετρήσουμε την απόσταση μεταξύ κέντρων καψυλλίων.

Μετά μετράμε την απόσταση μεταξύ των κέντρων στομίων.

Αν το ζητουμενο είναι να δούμε πως συγκλίνουν οι βολές τότε γίνεται δοκιμή στον πίνακα. Ρίχνουμε ένα φυσίγγι από κάθε κάννη σε ξεχωριστά χαρτιά διαστάσεων 1,20Χ1,20 με ένα έντονα ορατό σημείο στο κέντρο. Σκοπεύουμε με τον ίδιο τρόπο σε κάθε βολή και αν γίνεται ρίχνουμε από σταθερή θέση, πχ με το όπλο υποστηριζόμενο από κάποιο πάγκο ή τρίποδα.

Σημειώνουμε το κέντρο της τουφεκιάς και βλέπουμε αν και πόσο αυτό απέχει από το σημείο σκόπευσης στην κάθε κάννη. Μια απόκλισε έως και 15 εκατοστά θεωρείται αποδεκτή για ένα λειόκαννο δίκαννο.

ΣΥΛΛΟΓΗ ΟΠΛΩΝ

Αγαπητέ κύριε Κυπρίδημε,
Πρώτα απ’όλα συγχαρητήρια για το site σας το οποίο παρακολουθώ τακτικά. Θα ήθελα την βοήθειά σας σχετικά με την συλλογή όπλων της εποχής της επανάστασης του 1821. Χρειάζεται άδεια για την κατοχή τέτοιων όπλων? Καριοφύλια, κουμπούρια, γιαταγάνια σπάθες, πάλες κλπ. Τι πρέπει να προσέξει κάποιος που ξεκινά μία τετοια συλλογή για να μην βρεθεί κατηγορούμενος για τον νόμο περί όπλων; Υπάρχουν πολλοί οίκοι δημοπρασιών στο εξωτερικό που μπορεί κανείς να βρει αξιόλογα κομμάτια σε καλή τιμή. Τι ισχύει όμως με την νομοθεσία στην Ελλάδα; Παρακαλώ για την βοήθειά σας.
Με εκτίμηση
Δ. Γεωργίου

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτό που πρέπει να προσέξει κάποιος είναι ότι η αντιμετώπιση των συλλεκτών δεν είναι ενιαία αλλάζει από περιοχή σε περιοχή.

Υποτίθεται ότι όπλα κατασκευασμένα πριν από κάποια χρονολογία, αν δεν κάνω λάθος πριν το 1870, θεωρούνται αυτομάτως κειμήλια. Ωστόσο υπήρξαν περιπτώσεις που τοπικά τμήματα απαίτησαν απενεργοποίηση ακόμα και για αυτά, δηλαδή καταστροφή της συλλεκετικής τους αξίας.

Επειδή η κατάσταση δεν είναι σαφής καλό είναι να πάρετε γνωμοδότηση από δικηγόρο που ξέρει το θέμα και μπορεί να ζητήσει γραπτή αποσαφήνιση από το τμήμα όπλων του υπουργείου προστασίας του πολίτη.

Σε μια τέτοια συλλογή ιστορικών όπλων μπαίνει και το θέμα της επίδειξης τους. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει κάποια σαφής διάταξη που επιτρέπει την έκθεση τους ή αν θα πρέπει και αυτά να καταχωνιάζονται σε ερμάρια όπως τα ενεργά σύγχρονα όπλα.