ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 442

ΑΓΝΩΣΤΟ ΔΙΚΑΝΝΟ

Κε Νικήτα γειά σας
Λέγομαι Τρύφων κι αν μπορείτε σας παρακαλώ κι αν σας βοηθούν οι φωτογραφίες, να μου πείτε προέλευση και ίσως εκτιμώμενη τιμή πώλησης του δίκαννου.
Σας ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο αρχικός κατασκευαστής μάλλον είναι η γνωστή αμερικανική Stevens. Από ότι αναφέρεται σε διάφορες πηγές η Stevens κατασκεύαζε το συγκεκριμένο μοντέλο για λογαριασμό της Riverside Arms. Ο μηχανισμός είναι παρόμοιος με τον μηχανισμό του μοντέλου 315 της Stevens. Η ομοιότητα φαίνεται στο σχεδιάγραμμα ανταλλακτικών που αναρτάται πιο πάνω.

Είναι ένας απλός και στιβαρός μηχανισμός με ανάλογο βάρος και ζύγισμα. Η αξία των Stevens δεν είναι μεγάλη, υπολογίστε την αξία του γύρω στα 250 Ευρώ.

ΟΠΛΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Γειά σας. Μένω Έβρο και βρήκα μιά αγγελία για καραμπίνα στην Αθήνα. Υπάρχει κάποιος οπλουργός που μπορεί να κάνει τον έλενχο, να εκτελέσει την αγοραπωλησία και την αποστολή του όπλου σε μένα για να είμαι σίγουρος ότι δεν θα με κοροιδέψουν απο ρην αγγελία που βρήκα; Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πρόκειται για θέμα που πρέπει να κρίνει ο κάθε οπλουργός και να απαντήσει για λογαριασμό του. Μια ματιά στον χρυσό οδηγό θα σας δώσει τα οπλουργεία που λειτουργουν στην Αθήνα και θα πρέπει να συνεννοηθείτε απευθείας μαζί τους αν αναλαμβάνουν την αποστολή.

ΘΑΛΑΜΗ 75 ΧΙΛΙΟΣΤΏΝ

Κ. Νικήτα χαίρεται, έχω μια browning auto 5 του 1975, μοντέλο magnum twelve. Θα ήθελα να μου πείτε αν μπορώ να ρίξω φυσίγγια magnum δηλαδή 12/76 χιλιοστών απτην στιγμή που πάνω στην κάννη αναγράφεται ότι είναι για 3” και 2 3/4 shells ενώ επίσης γράφει 12/75 αντί 12/76.
Σας ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ναι, το όπλο σας δέχεται φυσίγγια μάγκνουμ τριών ιντσών ή 76 χιλιοστών. Παλαιότερα οι τρεις ίντσες μεταφράζονταν σε 75 χιλιοστά. Τελικά επικράτησε η περιγραφή τους ως 76 χιλιοστών, ωστόσο πρόκειται για τα ίδια φυσίγγια.

ΠΟΙΟ ΣΟΥΠΕΡΠΟΖΕ

Κύριε Κυπρίδημε, καλησπέρα σας! Χρόνια σκοπευτής με ραβδωτά πυροβόλα όπλα , επηρεασμένος θετικά και απο κείμενα σας, βρίσκομαι σε αναζήτηση ενος super pose για μεικτή χρήση στο σκοπευτήριο και στα πρώτα βήματα στο κυνήγι που σκοπεύω να ξεκινήσω δειλά, δειλά… Για αρκετούς και συγκεκριμένους λόγους θέλω το παραπάνω αλληλεπίθετο να είναι οικονομικό. Κάνοντας λοιπόν μια σύντομη έρευνα, κατέληξα στο MP 27 της Baikal (δισκάνδαλο, με απλούς εξολκείς, κάνες 72,5 cm και τσόκ) καθώς και σε 2 μοντέλα της ΑΤΑ ARMS (ATA Arms SP Nickel και ATA Arms SP Sporter) και εδώ είναι που χρειάζομαι την βοήθεια και την συμβουλή σας! Να επιλέξω το baikal λόγω της φήμης που το ακολουθεί ή τα επιπλέον χρήματα που θα δαπανήσω σε ενα απο τα μοντέλα της ΑΤΑ θα μου εξασφαλίσει ενδεχομένως κάποια επιπλεον στοιχεία χρηστικότητας σε σχέση με αυτό; (ελαφρύτερο, καλύτερη κατανομή βάρους, φινίρισμα, ποιότητα ξύλων, δυνατότητα ρύθμισης κοντακίου κλπ.) Αξίζει αυτή η υπέρβαση ή να παραμείνω στο απλό, λιτό και σκληροτράχηλο baikal; Να σας επισημάνω οτι δεν με ενδιαφέρει η αγορά μεταχειρισμένου και οτι επιπλέον αναζήτησα συγκεκριμένα μοντέλα της lanber σε εμπόρους, καθώς και Marocchi fin clasic 512, αλλά δεν κατάφερα να βρώ κάτι που να ταιριάζει στις ανάγκες που σας περιέγραψα…Κάθε άλλη πρόταση, ευπρόσδεκτη! Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων και συγγνώμη αν σας κούρασα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το ΙΖ27 θα είναι πιο αξιόπιστο καθώς του λείπουν τα δύο ευαίσθητα αυτόματα συστήματα, δηλαδή η μονή σκανδάλη και οι αυτόματοι εξολκείς, δύο πιθανά σημεία δυσλειτουργείας σε σύγχρονα σουπερποζέ.

Στο σκοπευτήριο θα σας παιδέψει λίγο η έλλειψη μονής σκανδάλης του Baikal. Στο σκοπευτήριο η διατήρηση της επώμισης σε δύο γρήγορες βολές είναι κάτι που παίζει ρόλο. Και σε αυτό συμβάλλει ουσιαστικά η μονή σκανδάλη. Με δύο σκανδάλες γίνεται μια μικρή μετακίνηση του χεριου και αυτή, παρότι μικρή, επιδρά στην αυτοσυγκέντρωση του σκοπευτή. Αν έχετε σκοπό να ασχοληθείτε με την σκοποβολή περισσότερο από το κυνήγι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να υπολογίσετε σοβαρά.

Αν ομως η κύρια χρήση θα είναι στο κυνήγι τότε το δισκάνδαλο, για αυτόν που το μαθαίνει καλά, προσφέρει το πλεονέκτημα της άμεσης επιλογής κάννης χωρίς τον μπελά του επιλογέα. Εκεί υπερέχει το ΙΖ27.

ΜΠΙΛΙΑ ΑΝΤΙ ΙΝΑ

Γειά σας κύριε Νικήτα, θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να προσαρμόσω μια μπίλια μεταλλική (στόχαστρο) σε ρίγα που έχει συρταρωτή οπτική ίνα.
Δεν υπάρχει σπείρωμα και η ρίγα είναι απο ανθρακονημα, αναρωτιέμαι αν υπάρχει στην αγορά συρταρωτή μπίλια μεταλλική, η αν μπορεί κάποιος οπλουργός με κάποιο μικρό κολαούζο να δημιουργήσει σπίρωμα.
Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σκόπευτρων σε μορφή μπίλιας και με μεγάλη ποικιλία σπειρωμάτων. Τα περισότερα οπλουργεία διαθέτουν τέτοια σκόπευτρα και είναι πιθανό ότι κάποιο από αυτά θα εφαρμόσει στο όπλο σας.

Η κοπή σπειρώματος σε ρίγα από ανθρακονήματα είναι εύκολη υπόθεση.