ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 444

ΣΑΙΝΤ ΕΤΙΕΝ SIMPLEX

κ. Νικήτα ,καλησπέρα,

Περιήλθε στην κατοχή μου από κληρονομιά μια καραμπίνα μάρκας SAINT-ETIENNE “SIMPLEX” μονόκανη, διαμετρήματος 20 κ χρονολογίας 1965. Ειναι αχρησιμοποίητη στο κουτί της με όλα τα χαρτιά της.
Παρακαλώ θα ήθελα μία εκτίμηση σε περίπτωση που αποφασίσω να το πουλήσω…
Ευχαριστώ
Γιάννης Θαλασσινός
Υ.Γ. Σας επισυνάπτω και τα χαρτιά της..

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το μοντέλο Simplex της Manufrance ήταν μονόκαννο. Εσείς αναφέρετε καραμπίνα. Μήπως είναι άλλο μοντέλο, πχ Perfex;

RELEASE TRIGGER

Αγαπητέ Νικήτα,
Είμαι 63 ετών και ασχολούμαι με την σκοποβολή (πρωτα skeet και τωρα sporting) για πανω απο 25 χρόνια. Τους τελευταίους 6 μήνες εχω αναπτυξει το σύνδρομο του trigger flinch δηλ κάποιες φορές, ιδίως σε δίσκους που ερχονται από αριστερά (είμαι δεξιόχειρας) το δάκτυλο παγώνει και δεν πατώ ή κάνω 2η και 3η προσπάθεια να τραβήξω την σκανδάλη. Έχω διαβάσει σχεδόν όλα τα άρθρα και εισηγήσεις που αναφέρονται στο διαδίκτυο ή στα blog των σκοπευτών χωρίς να παρουσιάσω σημαντική βελτίωση. Δεν νομίζω να έχω πρόβλημα ανάκρουσης. Νομίζω μάλλον μου συμβαίνει όταν προσπαθώ να σημάδεψω με ακρίβεια. Σε ένα γύρο 25 δίσκων μπορεί να μου συμβεί 4 ή 5 φορές. Έχετε κάποιες εισηγήσεις που θα με βοηθήσουν; Ποιά η θέση σας για τις release trigger; Σας ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Για όσους δεν ξέρουν, η σκανδάλη Release δουλεύει ανάποδα. Πατιέται και με την απελευθέρωση της πυροδοτεί το φυσίγγι.

Ενα τέτοιο όπλο σε μια χώρα που δεν ξέρει τι είναι και ότι υπάρχει τέτοιο πράγμα είναι ένα ατύχημα που περιμένει να συμβεί. Ο κίνδυνος ατυχήματος είναι τεράστιος. Για αυτό το λόγο και μόνο δεν θα σύστηνα την λύση του Release Trigger.

Ενα κόλπο που ανέφερε ο αξέχαστος Αντώνης Δεστέφανι είναι με τη βοήθεια συναδέλφου που θα γεμίζει το όπλο. Κάποτε θα βάζει κανονικό φυσίγγι και κάποτε φυσίγγι εκτόνωσης. Ο σκοπευτής μη ξέροντας αν θα πυροδοτήσει το όπλο ή όχι ανγκάζεται να ξεπεράσει την φοβία του.

Προσωπικά προτιμώ ένα αεροβόλο χαμηλής ισχύος και πολλές βολές με σκόπευση λειόκαννου, δηλαδή πρόταση και βολή και όχι σκόπευση μέσω του κλισισκοπίου.

ΠΟΖΕ ΜΕ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΚΑΝΔΑΛΗ

Αγαπητέ Κύριε Κυπρίδημε γειά σας.

Παρακαλώ να μας βοηθήσετε με κάποιες πληροφορίες για τα διαθέσιμα στην αγορά αλληλεπίθετα, με μηχανική σκανδάλη και αυλούς 18.3 – 18.4, καθώς και εγκεκριμένα για την χρήση ατσάλινων σκαγιών (καινούργια ή και κάπως παλαιότερα μοντέλα), με αναγνωρισμένη ποιότητα και αξιοπιστία.

Ευχαριστώ πολύ.
Πολλούς χαιρετισμούς, καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο έτος.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Με μηχανική μονή σκανδάλη είναι λίγα τα όπλα της σημερινής αγοράς. Χωρίς να είμαι απόλυτα βεβαιος νομίζω ότι τα τελευταία μοντέλα της Browning έχουν μηχανική σκανδάλη. Τονίζω, δεν είμαι βέβαιος.

Η συντριπτική πλειονότητα των σημερινών όπλων είναι πιστποιημένα για ατσάλινα σκάγια. Επίσης ο αυλός 18,4 βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα όπλα που δεν έχουν διευρυμένο αυλό.

SUPER 90

Γεια σου κύριε Νικήτα.. αγόρασα φέτος την benelli m1 super 90..ειναι από τα πρώτα μοντέλα που βγήκαν γύρω στ 1985..η κάνη του ήταν στάνταρ τοκαρισμα 4*.. Ο προηγούμενος κάτοχος έκοψε τ καννη σε οπλουργό κ πρόσθεσε εξωτερικά τσοκ..κυνηγαω αγριογούρουνο φέτος έχω τουφεκισει 5 φορές γουρούνι με αυτο το οπλο..τις 2 φορές έπεσαν κ έφυγαν με κόκκινα αίματα κ ένα μόνο έπεσε με 6 σφαίρες κ στ κωλο που το εριξα 2 σφαιρες απλα ειχαν τρυπησει το τομαρι τα δραμια κ ηταν πανω στ κρεας..υπαρχει περίπτωση μετά το κόψιμο της καννης να τροποποιήθηκε η βλητικη του όπλου.? Ευχαριστώ πολύ.εκ τω προτέρων..

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το κόψιμο της κάννης μειώνει ελάχιστα την ταχύτητα, άρα και την ενέργεια, των βλημάτων. Τοα δράμια, πχ εννιάβολα, μοιράζουν την ενέργεια του μονόβολα δια του 9. Κάθε βλήμα έχει ένα έννατο της δύναμης του μονόβολου. Για αυτο το λόγο λέμε ξανά και ξανά ότι στο κυνήγι του αγριόχοιρου το πιο αποτελεσματικό και το πιο σωστό φυσίγγι είναι το μονόβολο.

BERETTA 409

Καλημερα!.. έχω δυο όπλα . από κληρονομιά και τα δυο με νόμιμη κατοχή.. Ένα Beretta 409 και ένα Smith me κοκοράκι προπολεμικό σε σχετικά καλή κατάσταση το δευτερο… Το πρωτο σε πολυ καλη… Μπορείτε να μου πειτε τιμη? Στελνω φωτο Beretta

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το 409 είναι ένα δίκαννο με κάποια συλλεκτική αξία για τους λάτρεις της Beretta. Ηταν το μοντέλο προπομπός των επόμενων πλαγιόκαννων που κατασκεύαση η Beretta. Το 409 είχε μηχανισμό Ανσον-Ντήλυ, κάτι που άλλαξε στα μεταγενέστερα μοντέλα. Η αξία του εξαρτάται από την κατάσταση του, ένα 409 σε άριστη κατάσταση πρόσφατα άλλαξε χέρια για 1000 Ευρώ.

Το όνομα Smith στο μονόκαννο μπορεί να σηματοδοτεί αγγλικό, αμερικανικό ή ακόμα και βέλγικό όπλο.Χωρίς φωτογραφία είναι αδύνατη η εξακρίβωση καταγωγής.