ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 455

ΔΙΑΜΕΤΡΗΜΑ 28 ΚΟΚΟΡΟΤΟΥΦΕΚΟ

Καλησπέρα κ νικήτα…
Θα ήθελα την γνώμη σας για αυτό το όπλο και την αξία του για σκέφτομαι να το αγορασω είναι cal 28…ευχαριστώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πρόκειται για χαρακτηριστικό δείγμα ιταλικού κοκοροτούφεκου της μεταπολεμικής περιόδου, δηλαδή μετά το 1945. Το συγκεκριμένο κατασκευάστηκε το 1961.

Αυτό που το καθιστά σπάνιο και του δίνει μιαν ιδιαίερη αξία είναι το διαμέτρημα, ότι δηλαδή είναι 28άρι. Η αξία του είναι είναι γύρω στα 350 με 400 Ευρώ.

ΔΙΚΑΝΝΟ FN

Καλημέρα κύριε Νικήτα και καλή Σαρακοστή!
Κάποιος θείος μου, μου χάρισε το εικονιζόμενο όπλο.
Η κατάσταση του όπλου είναι ικανοποιητική, δεν υπάρχουν καθόλου σκουριά αλλά έχει αλλοιωθεί η αρχική βαφή.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του είχε αγοραστεί στο Βέλγιο από τον πατέρα του πριν τον Β ππ.
Θα ήθελα σας παρακαλώ οποιαδήποτε πληροφορία υπάρχει καθώς και την αξία του.
Σας ευχαριστώ παρά πολύ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εχετε ένα δίκαννο με ολοκληρες φωτιές της FN, της ίδιας εταιρείας που ανέλαβε την κατασκευή των βελγικών Browning.

Είναι αξιόλογο λόγω της κατσκευής. Εχει βέβαια υποστεί ταλαιπωρία στην ζωή του και χρειάζεται κάποια ανακαίνιση. Στην παρόυσα κατάσταση του η αξία του είναι γύρω στα 800 Ευρώ.

MERKEL 40

Καλημέρα Κε Νικήτα,

πρώτα από όλα θα ήθελα να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω την ίδια στιγμή για τις γνώσεις που μοιράζεσται μαζί μας.

Θέλω να αγοράσω ένα Merkel 40. Από την έρευνα αγοράς που έχω κάνει έχω καταλήξει στο εξής θέμα. Υπάρχουν Merkel 40 πριν το 1990 made in GDR. Έχω βρει επίσης Merkel 40 του 2002 made in Germany (7AC) καινούριο που πωλείται σαν μοντέλο Lux αλλά δεν υπάρχει αυτό το μοντέλο σύμφωνα με την επίσημη απάντηση της Merkel Γερμανίας και ότι λέγεται 147e και ήταν μόνο για την Αμερικάνικη αγορά. Και επίσης υπάρχει Merkel 40e μετά το 2016 με λείζερ σκαλίσματα φυσικά made in Germany. Πολύ μπέρδεμα. Θα ήθελα να ξέρω τι πραγματικά συμβαίνει με τα Merkel και αν αυτό που βρήκα με τα χειροποίητα σκαλίσματα είναι ισάξιο ποιοτικά με ένα GDR που από ότι καταλαβαίνω ήταν στην περίοδο από GDR σε made in Germany περίοδο. Είναι ποιοτικά καλό αυτό το όπλο?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων,

Γιώργος Λ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν είμαι ενήμερος για τα τρέχοντα μοντέλα της Merkel. Πάντως θυμάμαι ότι στο κατάστημα του Μπούσουλα παλιά πωλούνταν τα μοντέλα 47 και 47Ε. Το Ε ήταν για τους αυτομάτους εξολκείς. Ενας γείτονας είχε παραγγείλει ένα ζευγάρι 147Ε με βαθύ σκάλισμα και άσπρη βάση και του τα έφεραν.

Το μοντέλο 40 είναι ο σύγχρονο διάδοχος του μοντέλου 47 και προσφέρει τις ίδιες προδιαγραφές: σύστημα Ανσον-Ντήλυ, περαστό κλειδί, δείκτες όπλισης κλπ.

Για περισσότερες πληροφορίες για τα μοντέλα Merkel και τις διαφορές μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας απευθυνθείτε στον κύριο Χατζιώτη στο Gun and Knife Classics τηλ. 210-6138049.

BENELLI 121 ΚΑΙ ΑΤΣΑΛΙΝΑ

Καλησπέρα σας,

η ερώτηση ειναι για λογαριασμό φιλου. Μπορεί με τη benelli 121 manufrance, *** και 3 αστρα τσοκ να χρησιμοποίησει ατσάλινα σκαγια;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ναι, η 121 μορεί να ρίξει ατσάλινα με δύο όμως όρους, πρώτον ότι τα σκάγια θα είναι μικρότερα από νούμερο 4 και δεύτερον, και κυριότερο, ότι το τσοκάρισμα είναι πιο ανοικτό από μισό τσοκ (τρία άστρα).

ΑΤΣΑΛΙΝΑ

Ευχαριστώ

γειά σας
το θέμα της εποχής τα ατσάλινα.Θα πρέπει να αλλάξουμε όπλα?
Έχω ένα ισπανικό δίκαννο αχρωμίωτο με 70άρες θαλάμες και με μετατροπή των τσόκς στην Αγγλία απο 3-3 σε 5-4
αυτό το όπλο μπορεί να ρίξει ατσάλινα?
Επίσης Lanber-Laurona ποζέ με τσοκάκια του 2000-2005 μπορούν ή πάμε για καινούρια όπλα?
Ευχαριστώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πρόσφατα είχαμε ανάρτηση από την Δανία που αναφέρει την εμπειρία των Δανών με ατσάλινα σκάγια. Η Δανία τα επιβάλλει σε όλα τακυνήγια.

Ο γενικός κανόνας που βγαίνει από αυτή την εμπειρία είναι ότι αναφέρεται και στην προηγούμενη ερώτηση, σκάγια πιο μικρά από Νο 4 και τσοκο πιο ανοικτό από μισό, ή τρία άστρα.

ΧΡΩΜΙΩΣΗ ΚΑΙ ΤΣΟΚ

Για σου φίλε Νικήτα.
Θά’ ‘θελα μια διευκρίνιση:
πρώτα κόβουν τις βόλτες για τα τσοκ και ακολουθεί η χρωμίωση; ή το αντίστροφο;

Stamatis

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σε μια από τις επισκέψεις στην Beretta τέθηκε το ερώτημα και εκεί μας είπαν ότι η χρωμίωση γίνεται μετά την μηχανουργική επξεργασία των καννών, δηλαδή μετά την κοπή των σπειρωμάτων του τσοκ. Ενδέχετα άλλοι κατασκευαστές να ακολουθούν άλλη διαδικασία αλλά αυτό θα είναι αντι οικονομικό, καθώς οι μικρότεροι κατασκευαστές στέλνουν τις κάννες τους σε εξωτερικά εργαστήρια για χρωμίωση.

ΠΑΛΙΟ ΕΜΠΡΟΣΘΟΓΕΜΕΣ

Καλησπέρα κύριε Κυπρίδημε.
Παρακαλώ ενημερώστε με γιά την αξία αυτού του όπλου. Αν τα διαβάζω σωστά στη μία πλευρά αναγράφεται “Bardel” και στην άλλη “a Fayl Billot”. Δεν υπάρχουν χαρτιά και θέλω να δω αν αξίζει να το δηλώσω. Επίσης αν μπορείτε πείτε μου αν βάσει του νέου νόμου θα χρειαστεί να χαραχτούν πρόσθετα στοιχεία (π.χ. αριθμός σειράς) από οπλουργό. Ευχαριστώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η παλαιότητα και τα σημάδια του χρόνου είναι το γόητρο των παλιών εμπροσθογεμών όπλων. Μια ανακαίνιση θα αφαιρούσε αυτά τα σημάδια και θα μείωνε την αξία του όπλου.

Οπλα κατασκευασμένα πριν το 1870 δεν χρειάζονται άδεια, αλλά αυτό μπορεί να μην το γνωρίζει το δικό σας τμήμα.

Το οπλουργείο Ηφαιστος έχει πείρα με εμπροσθογεμή, θα ήταν καλή ιδέα να το πάτε εκεί για τεχνική και εμπορική εκτίμηση, τηλ. 210-6445581.