ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 456

ΚΟΛΛΗΜΑ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ ΣΕ Β525

Κύριε Νικήτα καλησπέρα έχω ένα browning b525 ιαπωνικό από τα τελευταία με αυλους 18.8 το πήρα μεταχειρισμένο αλλά σε κατάσταση καινούργιου.
Το θέμα είναι ότι η πεταλούδα ήταν βούτυρο στο άνοιγμα αλλά ξαφνικά άρχισε να κολλάει υπερβολικά.
Όταν δεν είναι η κάνες συνδεδεμένες με τη βάση δουλευει μια χαρά αλλά όταν κουμπώσω τις κάνες κολλάει.
Το συρτάρι της βάσης και η υποδοχή για το συρτάρι από τις κάνες είναι καθρέφτης τι να φταίει; να έχει εσωτερικα κάποιο γρεζι;
Στο όπλο έχει βγει μια φορά το κοντάκι για ρύθμιση και ήταν λαδωμένο και σε κατάσταση καινούργιου μου είπε ο Οπλουργός το όπλο δεν έχει ρίξει πολλά φυσίγγια.
Η αλήθεια είναι ότι μετά από την επέμβαση στο κοντάκι και μετά από κάποιες βολές άρχισε να το κάνει.
Τι να συμβαίνει;
Σε ευχαριστώ πολύ.
Στάθης
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η ελε΄λυθερη κίνηση της πεταλούδας όταν το όπλο είναι λυμένο δείχνει ότι το κόλλημα προέρχεται από την επαφή συρταρωτού κλειδιού με το κλειδί των καννών. Η επιφάνειες αυτές είναι σε κλίση, γύρω στις 6 μοίρες και η επαφή τους είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να διατηρείται η επαφή έστω και αν υπάρχει φθορά, είναι σαν δύο σφήνες.
Προφανώς υπάρχει κάποια επιφανειακή ανωμαλία, που μπορεί να μην ορατή με το γυμνό μάτι. Με το χρόνο και την συνεχή χρήση αυτή η επαφή θα ομαλοποιηθεί μέσω της τριβής. Αν βρίσκετε την κατάσταση ενοχλητική μπορείτε να πάτε το όπλο σε έναν οπλουργό που κατανοεί τα θέματα εφαρμογής κλειδιών. δηλαδή κάποιον που ξέρει τα δίκαννα πολύ καλά, ώστε να λειάνει τα σημεία.
Μια ήπια μέθοδος είναι  να βάλετε ελάχιστη λειαντική αλοιφή στο συρταρωτό κλειδί και στο κλειδί των καννών και να το δουλέψετε αρκετές φορές. Ηπια λειαντική αλοιφή είναι η Glanol.
Δεν πρέπει να μπει λίμα ή χοντρό σμυριδόπανο σε αυτά τα σημεία. Στόχος είναι η ήπια λείανση των επιφανειών και όχι η αφαίρεση μετάλλου.
ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ FRANCHI
Καλησπέρα κύριε Νικήτα, ψάχνω ανταλλακτικά για την παραπάνω καραμπίνα, μήπως γνωρίζετε σε ποιον οπλουργό μπορώ να απευθυνθώ;
Συγκεκριμένα ψάχνω το νούμερο 56 από την φωτογραφία που επισυνάπτω!
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Πρώτη στάση είναι λογικά η αντιπροσωπεία της Franchi, ο όμιλος Ναυπλιώτη, στην οδό Αντύπα 80 στο Ηράκλειο Αττικής.
Το ανταλλακτικό που θέλετε είναι μάλλον ο εξωστήρας και αυτό μπορεί να είναι κοινό σε αρκετά μοντέλα, άρα δεν θα είναι δύσκολο να βρεθεί.
Η αντιπροσωπεία ενδέχεται να έχει και συνεργασία με οπλουργό που αναλαμβάνει τις επισκευές και εγγυήσεις των προϊόντων Franchi.
ΕΜΠΡΟΣΘΟΓΕΜΗΣ ΠΙΣΤΟΛΑ
Έχω προς εκτίμηση / πώληση μια παλιά δικανη εμπροσθογεμη πιστολά
Πως γίνεται μια πρώτη εκτίμηση ;
Σας στέλνω φωτογραφίες ;
Ευχαριστώ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το οπλουργείο Ηφαστος, τηλέφωνο 210-6445581 έχει πείρα στα παλιά εμπροσθογεμή και έχει συνεργαστεί με μουσεία. Εκεί θα βρείτε την πιο κατάλληλη αξιολόγηση και εκτίμηση της συλλεκτικής αξίας.