ΔΟΥΛΕΜΑ ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟ

“Στα αγωνίσματα benchrest χρησιμοποιούνται αεροβόλα και πυροβόλα όπλα κάθε τύπου και διαμετρήματος που κατατάσσονται σε αντίστοιχες κατηγορίες.”

Κάθε τύπου και διαμετρήματος, ομως κάποιοι φρόντισαν να περάσουν στην διυπουργική απόφαση που διέπει την σκοποβολή ότι το μοναδικό διαμέτρημα αεροβόλου που χρησιμοποιείται στην σκοποβολή είναι το 4,5.

Με αφετηρία αυτή την διάταξη απορρίπτονται αιτήσεις για την εισαγωγή αεροβόλων άλλων διαμετρημάτων. Η δικαιολογία που ακούγεται είνα ότι αν δεν υπάρχει επίσημα αποδεκτή σκοπευτική χρήση τότε δεν υπάρχει λόγος κατοχής τέτοιων αεροβόλων. Και έτσι με μια απλή διοικητική τακτική παρακάμπτεται ο νόμος που ψήφισε το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ο οποίος νόμος δεν λέει τίποτε για διαμετρήματα αεροβόλου. Επιπλέον, το άθλημα Bench Rest όσο και Field Target, επιτρέπουν την χρήση όλων των διαμετρημάτων.

Τεχνικά η τακτική αυτή δεν κάνει τίποτε για την δημόσια ασφάλεια. Ενα αεροβόλο 4,5 μπορεί να είναι πολύ πιο ισχυρό από ένα αεροβόλο 6,35. Τα είπαμε σε περασμένο άρθρο, να μην τα ξαναλέμε.

Ουσιαστικά είναι μια ακόμα όψη της πουριτανικής τακτικής που δέρνει αυτή τη χώρα. Το πρόβλημα δεν είναι ούτε τεχνικό ούτε θέμα ασφάλειας. Είναι έκφραση της παλιάς γνωστής τακτικής “σου αρέσει άρα θα σου το απαγορεύσω”.

Η ίδια η ΣΚΟΕ στην ιστοσελίδα της γράφει για την σκοποβολή: “Με την πάροδο του χρόνου, τον 19οαιώνα και με τα νέα τεχνολογικά μέσα εξελίχθηκε σε μέσον διασκέδασης και αθλητισμού”. Στην Ελλάδα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να αφαιρέσουμε κάθε έννοια διασκέδασης.

Από την ψυχαγωγία και τον πειραματισμό ερασιτεχνών γεννήθηκαν σχεδόν όλα τα αθλήματα και μετεξελίχθηκαν σε Ολυμπιακά. Αν λείπει η ψυχαγωγία και η διέγερση δεν θα υπάρχουν αθλήματα, ούτε ομοσπονδίες στις οποίες βρίσκουν θέσεις αυτοί που διατείνονται ότι τα αγαπούν και τα προάγουν.