ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 464

ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΟΚΟΡΟΤΟΥΦΕΚΟΥ

Αγαπητέ κ. Κυπρίδημε γεια σας,

Ένας φίλος έχει στην κατοχή του ένα πλαγιόκανο δίκανο με κοκόρια.

Δεν υπάρχουν γράμματα που να φαίνονται τουλάχιστον σήμερα πάνω στο όπλο.

Σας στέλνω μερικές φωτογραφίες μήπως λόγω εμπειρίας μπορέσετε να προσδιορίσετε μάρκα ή/και μοντέλο – χρονολογία.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων,

Με εκτίμηση,

Αλέξανδρος Γκάσιος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Χωρίς κάποια στοιχεία όπως σφραγίδες δοκιμής και όνομα κατασκευαστού η μόνη μέθοδος αναγνώρισης είναι από τα εξωτερικά εμφανισιακά χαρακτηριστικά και αυτή θα είναι μια πιθανολόγηση.

Πρόκειται για κοκοροτούφεκο με το ελατήριο μπροστά (Bar Action) με τρίτο κλειδί σε μορφή κεφαλιού κούκλας και μονή βίδα στήριξης των φωτιών. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν προς βελγικό όπλο.

Λόγω της εκτεταμένης οξείδωσης και φθοράς το όπλο αυτό δεν πρέπει να ρίξει. Η αξία του είναι μηδαμινή.

ΦΥΣΙΓΓΙΑ 42 ΓΡΑΜΜΑΡΙΩΝ

Κύριε Νικήτα καλησπέρα . Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν μπορώ με ένα όπλο με απλή κάννη 70μμ να ρίξω ένα φυσίγγιο 42γρ.;(συγκεκριμένα το Remington nitro magnum)
Επανέρχομαι για να σας πω πως τα όπλα που θέλω να χρησιμοποιήσω τα 42 γρ φυσίγγια είναι μια benelli Rafaello 121 (το πρώτο μοντέλο που έβγαινε με εξωτερικά τσοκ και φλάντζες,αγορασμενη γύρω στο 1990) και ένα Baikal iz27 made in USSR .

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Και τα δύο όπλα έχουν δοκιμαστεί σε πιέσεις που τα καθιστούν ικανά να ρίξουν τα Remington των 42 γραμμαρίων. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του αμερικανικού ορργανισμού κατασκευαστών φυσιγγίων και όπλων, SAAMI, τα φυσίγγια αυτά παράγουν γύρω στις 11000 psi δηλαδή 780 bar και είναι κατάλληλα για τα όπλα σας που είναι δοκιμασμένα στα 1200 bar, άρα δέχονται φυσίγγια που παράγουν μέχρι 900 bar.