ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 469

ΔΙΚΑΝΝΟ HELLIS

Καλησπέρα πριν λίγο καιρό έπεσε στα χέρια μου αυτό το όπλο βέβαια δεν είναι και σε τέλεια κατάσταση θα ήθελα να μάθω κάποια πράγματα για την αξία του αν αξίζει να το συντηρήσω και αν υπάρχει κάποιος να κάνει τέτοιες συντήρησης χωρίς να αλλοιωθεί το οπλο

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο Charles Hellis είχε κατάστημα και εργαστήριο στην οδό Edgware του Λονδίνου από το 1878. Οι απόγονοι του συνέχισαν την επιχείρηση μέχρι το 1956 όταν η εταιρεία εξαγοράστηκε από την Atkin.

Τα όπλα Hellis κατασκευάζονταν σε διάφορες βαθμίδες ποιότητας. Ολα ήταν καλά όπλα.

Για έλεγχο και συντήρηση απευθυνθείτε στο οπλουργείο Ηφαιστος, τηλέφωνο 210-6445581 καθώς έχει μεγάλη πείρα με τα αγγλικά όπλα.

Στην φωτογραφία του 1905 είναι το κατάστημα Hellis.

ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΣΚΟΥΡΙΑΣ

Καλησπέρα θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση.Η σκουριά από όπλο πως μπορεί να φύγει εντελώς;;; Ευχαριστώ πολύ!!!

Σίμος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ειφανειακή σκουριά που δεν έχει δαγκώσει το μέταλλο αφαιρείται σχετικά εύκολα. Με ΜΠΡΟΥΤΖΙΝΟ σύρμα, (βρίσκεται σε όλα τα σουτπερμάρκετ) και λεπτόρευστο λάδι τρίβουμε την σκουριά και μετά σκουπίζουμε το μέταλλο. Το τρίψιμο αφαιρεί την επιφανειακή σκουριά αλλά βγάζει και την βαφή στα τριμμένα σημεία.

Αν η σκουριά έχει δαγκώσει το μέταλλο και έχει κάνει σκαψίματα και κρατήρες τότε χρειάζεται λείανση του μετάλλου σε μεγαλύτερη επιφάνεια. Η λείανση πρέπέι να προχωρήσει λίγο βαθύτερα από τον πίο βαθύ κρατήρα. Αυτή είναι δουλειά που καλύτερα είναι να αφεθεί σε επαγγελματίες.

ΦΥΣΙΓΓΙΑ ΓΙΑ ΙΖ43

Καλησπέρα σας κ.Νικήτα,έχω στη κατοχή μου ένα δίκαννο baikal ij 43.Στις κάννες αναγράφονται τα εξής:
12Χ70 18.4 65 ΜΡa .Ήθελα να σας ρωτήσω μέχρι πόσα γραμμάρια φυσίγγια μπορώ να χρησιμοποιήσω με ασφάλεια σε καθημερινή χρήση.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το όπλο σας έχει θαλάμες 70 χιλιοστών και προορίζεται για κανονικά φυσίγγια, δηλαδή όχι μάγκνουμ και όχι σεμί μάγκνουμ.

Μπορεί λοιπόν να ρίξει φυσίγια με μήκος κάλυκα 70 και 65 και 67 χιλιοστών. Το βάρος της γόμωσης δεν είναι το κύριο κριτήριο. Οι πιέσεις είναι το βασικό κριτήριο. Τα κανονικά φυσίγγια δεν πρέπει να παράγουν πιέσεις πάνω από 740 bar. Τα περισσότερα φυσίγγια της αγοράς δουλεύουν σε πιέσεις χαμηλότερες, γύρω στα 600 bar και οι γομώσεις τους είναι μέχρι 36 γραμμάρια σκάγια. Υπάρχουν πολλά καλά φυσίγγια στην αγορά που προσφέρουν γομώσεις μέχρι 36 γραμμάρια σε πιέσεις κάτω των 740 bar.

ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΡΙΓΑΣ ΑΠΟ ZOLI SPORTING

Καλησπέρα σας και από Κύπρο. Πρόσφατα έχω αγοράσει ένα Kronos sporting 71 cm με ρίγα 11×11 mm και το βάρος του 3700 θα ήθελα σας παρακαλώ τη γνώμη σας κατα πόσο θα αλλάξει η γεωμετρία της κάτω από της άνω κάννης και αν αλλάξει συμπεριφορά το όπλο μ σας ευχαριστώ εκ το προτέρων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ρίγα στα περισσότερα εργοστασιακά όπλα έχει σκληρή κόλληση και δύσκολα μπορεί να βγει. Αυτό είναι σημαντικό σημείο που θα πρέπει να εξακριβώσει ο οπλουργός σας. Η σκληρή κόλληση απαιτεί ψηλές θερμοκρασίες και μπορεί να αφήσει “κύματα” στις κάννες.

Οταν αφαιρούνται οι μεσαίες ρίγες σε ένα σουπερποζέ μπαίνουν δύο “γέφυρες” κοντά στο στόμιο οι οποίες διατηρούν την σωστή σύγκλιση των καννών. Αν η δουλειά γίνει σωστά δεν αλλάζει η γεωμετρία των καννών.

Η αφαίρεση ρίγας σημαίνει και αφαίρεση βαφής, άρα οι κάννες θα πρέπει να λειανθούν και να βαφτούν. Το κόστος είναι σημαντικό. Ισως θα ήταν πιο συμφέρουσα η πώληση του όπλου και η αγορά ενός πιο κατάλληλου για την χρήση που το θέλετε.