ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 470

ΒΕΛΓΙΚΟ ΕΜΠΡΟΣΘΟΓΕΜΕΣ

Κε Νικήτα Καλημέρα,θα ήθελα να μάθω κάποια πράγματα για ένα όπλο που μου έδωσε ο προπάππους μου το οποίο ήταν του πατέρα του..σας αποστέλλω κάποιες φωτογραφίες μήπως καταφέρετε να βγάλετε άκρη.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Από τις φωτογραφίες δεν βαίνει συμπέρασμα για τον κατασκευαστή. Το όπλο είναι βελγικό, σχετικά χαμηλής ποιότητας όπως φαίνεται από τις δαμασκηνές κάννες απλής περιτύλιξης (iron twist). Επιπλέον η κατάσταση του δεν αφήνει περιθώρια για διατήρηση συλλεκτικής αξίας. Το όπλο έχει φθορές και κάπως πρωτόγονες επισκευές όπως πχ τα καρφιά γύρω από τις φωτιές. Η αξία του είναι ως οικογενειακό κειμήλιο και ενθύμιο των παλαιότερων γενεών κυνηγών της οικογένειας.

ΔΟΚΙΜΕΣ ΕΥΘΥΤΗΤΑΣ

Κύριε Νικήτα καλησπέρα .. Θα ήθελα την βοήθεια σας όσον αφορά το καινούριο όπλο που πήρα perazzi mx8 για το τραπ.. μετά από 2 προπονήσεις κατάλαβα ότι οι τουφεκιές μου στα ίσια πιάτα φεύγουν λίγο αριστερά ,έτσι ξεκίνησα να ρίχνω στον πίνακα για να δω τι γίνεται και όντως είχα απόκλιση από το κέντρο γύρω στα 15 εκατοστά στα 20 μέτρα απόσταση .. Άλλαξα κοντάκι έδωσα cast off αλλά τα αποτελέσματα παρέμειναν τα ίδια αλλά παρατηρώ ότι καθώς ανεβάζω το όπλο να επωμισω λοξευουν απειροελάχιστα οι κάννες .Λόγο αυτού ξεκίνησα να αλλάζω το cast στο κάτω μέρος του πέλματος βάζοντας το προς τα μέσα για να πατάει καλά στον ώμο .. Μετά από όλα αυτά, επωμίζοντας σταθερά βλέποντας κέντρο και καθώς το πέλμα πατάει όλο και σωστά στον ώμο μου το όπλο εξακολουθεί να έχει την ίδια απόκλιση αριστερά ! Αρχίζω και σκέφτομαι ότι ίσως να είναι η ευθύτητα των καννων ; δεν ξέρω …Μήπως μπορείτε να μου προτείνεται κάτι ; Σας ευχαριστώ πολύ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πρώτο βήμα είναι ο έλεγχος ευθύτητας των καννών. Αυτό γίνεται με το μάτι από οπλουργό που ξέρει πως να ελέγξει την ευθύτητα.

Δεύτερη δοκιμή είναι η βολή στον πίνακα με το όπλο σταθερό και με τεχνική σκόπευση όπως αυτήν που κάνουμε με ραβδωτό όπλο. Δηλαδή ευθυγραμμίζοουμε το στόχαστρο με το πίσω μέρος της κάννης και ρίχνουμε. Αυτή η βολή γίνεται από σταθερή βάση, πχ με το όπλο ακουμπισμένο σε ένα τραπέζι ή άλλο στήριγμα. Ετσι ξέρουμε ότι δεν υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας που μπορεί να τραβήξει το όπλο κατά την βολή.

Εχοντας δει τους πολλαπλούς ελέγχους ευθύτητας των καννών στο εργοστάσιο της Perazzi κρίνω ότι είναι μάλλον απίθανο για τις κάννες να είναι στραβές. Ο τελικός έλεγχος ευθύτητας στο εργοστάσιο γίνεται αφού οι κάννες συγκολληθούν και έχουν όλες τις ρίγες.

Συχνά όταν οι βολές φεύγουν προς τα αριστερά, για έναν δεξιόχειρα, αυτό δείχνει υπερβολικά μακρύ κοντάκι που δημιουργεί τάση στο αριστερό χέρι και τράβηγμα του όπλου προς τα αριστερά.

ΑΓΟΡΑ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ

Γειά σας θα ήθελα την γνώμη σας για αγορά όπλου. Το κυνήγι που κάνω κατά κύριολόγο είναι μπεκάτσα τσίχλα γουρούνι λαγός. Έχω καταλήξει σε δυο τουφεκια και συγχρόνως έχω μπερδευτεί γιατί δεν ξέρω ποιο να διαλέξω Winchester sx4 composite black η αα 300 outlander silver και τα δύο 66cm κάννη και τα δύο μου έρχονται απίστευτα καλά με μια μικρή διαφορά στο sx4 που μου φαίνεται λίγο πιο ελαφρύ και γρήγορο βέβαια υπάρχει και μικρή διαφορά τιμής και επίσης το α300 είναι πλήρως εξοπλισμένο βαλίτσα φλατζες αλλαγής κλήσεως που δεν έχει η sx4 το βασικό όμως που δεν ανέφερα και με ενδιαφέρει είναι η μειωμένη ανακρουση και η αντοχή του όπλου. Η άποψη σας πιστεύω θα με βοηθήσει να αποφασίσω το σωστό .

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η Outlander θα έχει μειωμένη ανάκρουση λόγω του συστήματος αερίων Beretta. Επίσης οι φλάντζες αλλαγής κλίσεων είναι σημαντικό πλεονέκτημα που σας επιτρέπει να φέρετε το κοντάκι στα μέτρα σας.

Εχω δοκιμάσει την Α300 Outlander και την βρήκα εξαιρετικά καλό συνδυασμό ποιότητας και τιμής.

ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΙΖ43

Καλημέρα σας. Πέρσι αγόρασα ολοκαίνουργιο ενα BAIKAL MP43 πλαγιόκαννο, σας έχω θέσει κάποια ερωτήματα κατα καιρούς, επιτρέψτε μου να σας θέσω ακόμα ένα, ελπίζοντας να μην σας έχω γίνει κουραστικός: Φέτος είναι η δεύτερη σεζόν που κυνηγώ με αυτό αλλά εξακολουθεί το όπλο να μην ανοίγει πολύ συχνά για γέμισμα ή άδειασμα από τα πυροδοτημένα φυσίγγια (κανονικά ή αδρανείας). Τώρα τελευταία παρατήρησα το εξής: όταν η ασφάλεια του όπλου είναι στη θέση ”off” (fire) το όπλο πραγματικά ζορίζεται πολύ να ανοίξει ή δεν ανοίγει καθόλου για να αφαιρέσω τα φυσίγγια και απαιτείται πολύ προσπάθεια. Όταν η ασφάλεια του όπλου είναι στη θέση ”on” (no fire) το όπλο ανοίγει πολύ πιο εύκολα δίχως προς το παρόν προβλήματα. Να επισημάνω οτι το πλαγιόκαννο δεν διαθέτει αυτόματους εξολκείς αλλά απλούς. Υπάρχει πρόβλημα?? Τί πρέπει να κάνω?? Να ανησυχώ?? Επειδή ίσως πρόκειται για τεχνικό θέμα και πιθανόν έχει να κάνει και με την ασφάλεια μου όσον αφορά τον χειρισμό του όπλου θα ήθελα την άποψής ως πολύ έμπειρου. Να σας ευχαριστήσω θερμά ξανά για όλα. Με εκτίμηση

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ασφάλεια είναι αυτόματη, μπαίνει μόνη της σε θέση SAFE όταν πιέζεται ο μοχλός ανοίγματος; Αν ναι, τότε το πρόβλημα μπορεί να είναι στο ωστήριο που συνδέει την ασφάλεια με το συρταρωτό κλειδί. Το ωστήριο πιεζόμενο από το κλειδί δεν κάνει πλήρη διαδρομή και εμποδίζει την κίνηση του κλειδιού, δηλαδή το κλειδεί μένει αγκιστρωμένο στις κάννες.

Αν έχει μη αυτόματη ασφάλεια το πρόβλημα μπορεί να είναι στις βελόνες που γαντζώνουν πάνω στα καψύλια. Το πρόβλημα είναι απλό στην εξακρίωση καθώς το κοντάκι του ΙΖ43 είναι με τζαβέτα, βγαίνει εύκολα και γρήγορα και επιτρέπει τον άμεσο έλεγχο του μηχανισμού. Μια διόρθωση δεν πρέπει να κοστίσει ακριβά, είναι απλή δουλειά.

ΔΙΚΑΝΝΟ BROWNING

Καλημέρα κύριε Νικήτα. Τώρα τελευταία απόκτησα αυτό το όπλο και θα ήθελα μερικές πληροφορίες. Σας ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το όπλο σας είναι το γνωστό και πολύ καλό μοντέλο Β325 που κατασκευαζόταν στην Ιαπωνία στο εργοστάσιο της Miroku. Είναι ένα από τα καλύτερα ιαπωνικά Browning.

Εχοντας θαλάμες 70 χιλιοστών και οχι 76, μάλλον θα είναι και ελαφρύτερο από τα σημερινά μοντέλα. Με κάννες 69 εκατοστών θα είναι και λιγότερο εμπροσθόβαρο και πιο βολικό στο κυνήγι.

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ

Γεια σας κύριε Νικήτα.
Θέλω να σας ρωτήσω αν κάνουμε με ένα νομιμο λειοκανο όπλο σκοποβολή κάπου στην ύπαιθρο σε στόχους είτε χαρτόνια είτε τενεκέδες ξέρω γω κλπ. αυτό είναι νόμιμο;
Και επίσης θέλω να ρωτήσω για την μεταφορά όπλου στο αυτοκίνητο. Δεμένο και εντός θήκης απ’ότι ξέρω επιτρέπεται αλλά αν το έχεις λυμένο μες το αυτοκίνητο αλλά όχι σε θήκη επιτρέπεται;
Ευχαριστώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η μεταφορά του όπλου επιτρέπεται για μετάβαση προς και από τον κυνηγότοπο και σκοπευτήριο. Επίσης επιτρέπεται η μεταφορά από και προς οπλουργεία.

Στο κυνήγι θα πρέπει να είναι εντός κυνηγετικής εποχής και ο κάτοχος να έχει άδεια κυνηγίου σε ισχύ.

Η μεταφορά στο αυτοκίνητο καλό είναι να είναι με το όπλο λυμένο, εντός θήκης, στο πορτ μπαγκάζ και όχι στην καμπίνα επιβατών.

Οσο για βολές στον κυνηγότοπο εκεί υπάρχει η γνωστή παγίδα του ελληνικού νομοθετικού πλαισίου: βολές που δεν είναι σε θηράματα μπορεί να θεωρηθούν άσκοποι πυροβολισμοί και κάποιο στραβόξυλο να σας τρέχει στα δικαστήρια.

Από την άλλη, στο σκοπευτήριο δεν υπάρχει τρόπος για βολές εκμάθησης κυνηγετικής σκόπευσης. Εκεί επιτρέπεται η άσκηση στα Ολυμπιακά αθλήματα και στο Σπόρτινκγ και τίποτε άλλο. Αυτά τα περίεργα δείχνουν ότι στην Ελλάδα ουσιαστικά απαγορεύεται η εκμάθηση ασφαλούς χρήσης όπλου από κυνηγούς. Και μετά διερωτόμαστε γιατί έχουμε κυνηγετικά ατυχήματα!