ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 471

PIEPER ΔΙΚΑΝΝΟ

Καλημερα κυριε Νικητα!
Αν σας ειναι ευκολο να μας κανετε μια εκτιμηση για το παρακατω pieper,προελευση,φωτιες,πιεσεις κλπ!
Ευχαριστω πολυ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δυστυχώς η ανάλυση των φωτογραφιών είναι χαμηλή και δεν μπόρεσα να δω τις σφραγίδες δοκιμής. Η πιο πιθανή περίπτωση είναι ότι δοκιμάστηκε για κανονικά φυσίγγια 70 χιλιοστών, δηλαδή στις 900 πιέσεις και δέχεται φυσίγγια που παράγουν μέχρι 650. Δηλαδή είναι κατάλληλο για κανονικά φυσίγγια, όχι σεμί μάγκνουμ ή μάγκνουμ.

Το δίκαννο έχει υποστεί κακομεταχείριση, όπως δείχνουν τα κενά μεταξύ βάσης και φωτιάς και κοντακιού. Αυτό είναι ενδεικτικό κάποιας παλιάς επισκευής ή ακόμα και κατασκευής κοντακιού που δεν πήγε καλά.

Οι φωτιές του είναι τύπου Back Action, με το ελατήριο πίσω. Είναι το πιο γερό σύστημα κατασκευής πλαγιόκαννου όπλου.

ΔΙΚΑΝΝΟ KRUPP ESSEN

Αγαπητέ κ. Κυπριδημο,

Έχω βρει τα στοιχεία σας από το σάιτ oplognosia.
Είμαι ιδιοκτήτης ενός δίκανου krupp Essen 12αρι . Έχει κατασκευαστεί ειδικά για τον αρχικό του ιδιοκτήτη με χάραξη : FABRIQUE SPÉCIALEMENT POUR…..ακολουθεί το ονομα …A SALONIQUE. ( ενος πολύ σημαντικού Έλληνα) Επισης έχει μια χάραξη στο πλάι : ARTARM-GARDONE V.T. “ITALY” τελευταία φορά συντηρημένο πριν από 4 ΧΡΟΝΙΑ (σε λειτουργική κατάσταση) σε ειδικό οπλουργείο χωρίς να έχει γίνει καμμία αντικατάσταση κλπ. Θα σας στείλω με χωριστό email φωτογραφία.
Είναι δηλωμένο στο Τ.Ασφαλειας / κυνηγητικό όπλο.
Έχετε κάποια εκτίμηση για την αξία του.
Θα ΧΑΡΩ πολύ να έχω την απάντηση σας και στην διάθεση σας για κάθε διευκρίνιση.

Με εκτίμηση

Stelios Colonis

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πρόκειται για ιταλικό όπλο με μισές φωτιές που φέρει κάννες γερμανικές της Krupp Essen. Αυτή η πρακτική είναι θεμιτή και ήταν δημοφιλής στην μεταπολεμική ιταλική οπλοκατασκευή. Πολλά ιταλικά όπλα της εποχής εκείνης έχουν κάννες Krupp.

Το πρόβλημα είναι η πρόχειρη επισκευή που έγινε στο κοντάκι και η βίδα που περάστηκε, προφανώς για ενίσχυση κάποιου ραγίσματος. Αυτή η επισκευή μειώνει την συλλεκτική αξία του όπλου δραστικά. Επίσης, επειδή το ράγισμα είναι στο μέρος του κοντακιού όπου το ξύλο είναι λεπτό και δέχεται πιέσεις κατά το λάκτισμα, καλό είναι να ελεγχθεί πριν γίνει χρήση καθώς υπάρχει κίνδυνος το ράγισμα να γίνει σπάσιμο.

Η ύπαρξη σφραγίδας με το όνομα του πρώτου κατόχου του δίνει πρόσθετη συλλεκτική αξία σε σύγκριση με ένα παρόμοιο όπλο χωρίς την ένδειξη της πρώτης παραγγελίας.

ΙΤΑΛΙΚΟ ΚΟΚΟΡΟΤΟΥΦΕΚΟ

Καλησπέρα πρόσφατα βρήκα αυτό το πλαγιόκαννο και επειδή δεν έχω μεγάλη πήρα θα ήθελα μερικές λεπτομέρειες για αυτό εάν γνωρίζετε

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το δίκαννο σας είναι χαρατηριστικό δείγμα της μεταπολεμικής ιταλικής κατασκευής κοκοροτούφεκων μέτριας ποιότητας. Κατασκευάστηκε το 1962 στην Ιταλία. Δυστυχώς δεν είναι ευκρινής η σφραγίδα με το οικόσημο του κατασκευαστή. Ισως να γράφει το όνομα του κατασκευαστή στη ρίγα των καννών.

Εχει φωτιές με το ελατήριο πίσω και περαστό κλειδί. Συνήθως τέτοια κοκοροτούφεκα σε καλή κατάσταση πωλούνται προς 300 με 400 Ευρώ. Λόγω κατασκευής, κοκοροτούφεκο με ελατήρια πίσω, είναι γερό όπλο και αν είναι σε καλή μηχανική κατάστσαη χωρίς κούνημα στα κλειδιά είναι ένα χρήσιμο κυνηγετικό όπλο. Εχει θαλάμες 70 χιλιοστών, δοκιμή στις 900 πιέσεις και δέχεται κανονικά φυσίγγια 70 χιλιοστών ή κοντύτερα, δεν δέχεται σεμί μάγκνουμ ή μάγκνουμ.

ΕΜΠΛΟΚΗ ASTROLUX

Καλησπέρα σας. Έχω μια breda astrolux με την οποία δεν είχα θέμα ποτέ μέχρι πέρυσι από το 1998 που την έχω . Από πέρυσι και μετά που και που δεν μου παίρνει δεύτερο φυσίγγι διότι το φρακάρει στο δεξί μέρος της κάνης και δεν μπαίνει στη θαλάμη. Γνωρίζουμε κάτι για αυτό? Ευχαριστώ πολύ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η εμφάνιση δυσλειτουργίας σε αυτογεμή συνήως είναι ένδειξη ότι το όπλο χρειάζεται ένα καλό σέρβις και καθάρισμα. Αν συνεχίσει να κάνει την εμπλοκή τροφοδοσίας μετά το σέρβις τότε το πιο πιθανό αίτιο είναι κάποια βλάβη στην γλώσσα που σηκώνει το φυσίγγι προς τη θαλάμη.

ΦΛΟΓΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΩΓΗ

Καλησπέρα κύριε Νικήτα,
θα ήθελα την γνώμη σας για ένα φαινόμενο, που παρατήρησα σε βιντεοσκόπηση, κατά τον πυροβολισμό από συνάδελφο κυνηγό με καραμπίνα αερίων Beretta 391. Ο συνάδελφος πυροβόλησε και μετά την έξοδο του άδειου κάλυκα από την πύλη εξόδου της καραμπίνας του ακολούθησε η έξοδος μιας γλώσσας φωτιάς ικανού μεγέθους. Ο μηχανισμός επανατροφοδότησης λειτούργησε κανονικά και συνέχισε το κυνήγι του. Επειδή φορούσε κάμερα κεφαλής βιντεοσκόπησε το φαινόμενο, το οποίο εκείνη την στιγμή δεν έγινε αντιληπτό, αλλά όταν επιστρέφοντας στο σπίτι του έβαλε την κάμερα να αναπαραγάγει τις κυνηγετικές στιγμές που είχε καταγράψει, παρατήρησε το φαινόμενο αυτό και μου το έδειξε, το οποίο είναι πολύ εντυπωσιακό ειδικά σε αργή κίνηση, και έτσι διαπιστώθηκε ότι ο κενός κάλυκας εκτινάχθηκε σωστά από την πύλη ακολουθούμενος σε κλάσματα του δευτερολέπτου από μεγάλη φλόγα. Έκτοτε το φαινόμενο δεν παρατηρήθηκε ξανά.
Μπορείτε να μας δώσετε κάποια εξήγηση;;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Παναγιώτης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μπορεί να ήταν κάποιο ελάττωμα στο ένα φυσίγγι που ρίχτηκε εκείνη τη στιγμή, πχ ελαττωματικό καψύλλι που δεν έκανε σωστή ανάφλεξη της πυρίτιδας και κάποια κατάλοιπα κάηκαν μετά την έξοδο της γόμωσης. Μπορεί να ήταν κάποια έμφραξη στην οπή αερίων. Οτι και να ήταν έγινε αφού η γόμωση βγήκε από την κάννη και οι πιέσεις έπεσαν σε πολύ χαμηλό επίπεδο, καθώς η εξαγωγή του κάλυκα γίνεται μετά το πέρασμα της γόμωσης από τις οπές αερίων που είναι στο πρώτο τρίτο της κάννης. Το φαινόμενο φοβίζει όταν είναι ορατό.

ΦΥΣΙΓΓΙ 65 ΣΕ ΘΑΛΑΜΗ 70

κ.Νικήτα γεια σας ,
θα ήθελα να σας ρωτήσω , αν υπάρχει κάποιο βλητικό μειονέκτημα , αν από θαλάμη 70 χιλιοστών , ρίχνουμε φυσίγγια 65 χιλιοστών . Το όπλο είναι ROBUST 221 , και οι αυλοί του είναι σχετικά στενοί , το τσοκάρισμα **&**** . Τα δοκίμασα στην τσίχλα , δεν παρατήρησα καμιά διαφορά αντιθέτως γλίτωσα από το λάκτισμα..
Ευχαριστώ εκ των προτέρων . Σας στέλνω εικόνες από τα μέρη μου , για το προσωπικό σας αρχείο…..

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ωραία φωτογραφία, ευχαριστώ!

Οχι, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα όταν ρίχνουμε φυσίγγια κοντύτερα από το μήκος της θαλάμης. Αλλωστε τα περισσότερα όπλα σήμερα έχουν θαλάμες 76 χιλιοστών και η συντριπτική πλειονότητα φυσιγγίων που πωλούνται στην αγορά είναι 70 χιλιοστών. Οι ερευνητές Oberfell και Thompson βρήκαν ότι τα φυσίγγια 65 χιλιοστών σε θαλάμες 70 δίνουν κάποια αυξημένη συγκέντρωση.

Το μόνο σημείο που θέλει προσοχή είναι το καθάρισμα της θαλάμης μετά τη χρήση διότι τα κοντύτερα φυσίγγια αφήνουν κάποια κατάλοιπα στο τέλος της θαλάμης, λίγο προν τον κώνο προσαρμογής.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ

Κύριε Νικίτα καλησπέρα.Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας,κ παράλληλα για τις γνώσεις σας που τις μοιράζεστε μαζί μας χρόνια τώρα κ ελπίζω να συνεχίσει για πολλά ακόμα.Ενδιαφερομαι για την αγορά ενός οικονομικού σχετικά όπλου κ ειλικρινά δεν μπορώ να επιλέξω ανάμεσα στις Baikal mp155, και Impala plus, αερίων η μια αδράνειας η άλλη.Η χρηματική αξία είναι περίπου στα ίδια κ για τις δύο, παρακαλώ πολύ αν έχετε τον χρόνο κ την διάθεση,να μου δίνατε τα φώτα σας, ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στην ίδια τιμή υπάρχουν μεταχειρισμένες Beretta, Benelli, Breda, Browning. Θα ήταν χρήσιμο να συγκρίνετε αυτές τις περιπτώσεις και να τις υπολογίσετε στην αγορά της καραμπίνας. Εχοντας υπόψη ότι οι καλές καραμπίνες αντέχουν εκατοντάδες χιλιάδες βολές, και ότι ο μέσος κυνηγός ρίχνει (αν είναι πολύ ενεργός) μερικές εκατοντάδες φυσίγγια το χρόνο, τότε είναι προφανές ότι οι μεταχειρισμένες καραμπίνες είναι μια καλή ευκαιρία στην σημερινή αγορά.

ΑΝΤΟΠΡΟΣΩΠΕΙΑ SAVAGE

Καλημέρα σας, ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζετε κάποιον αντιπροσωπο της εταιρίας savvage στην Ελλάδα γιατι ενδιαφέρομαι για λειοκαννο με κινητο ουρεο η’ αν γνωρίζετε κάποιο κατάστημα στην Ελλάδα που να διαθέτει οπλα με κινητό ουρεο, γιατί απο οτι εχω ακούσει η αγορά όπλων απο το εξωτερικό ειναι αρκετά χρονοβόρα και υπάρχει μεγάλο θεμα γραφειοκρατίας
ευχαριστω

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παλιά η αντοπροσωπεία ήταν η εταιρεία Ιναχός στην Κολοκοτρώνη. Εκτοτε έχασα τα ίχνη της Savage στην Ελλάδα. Μια ερώτηση στην ιστοσελίδα της εταιρείας στην Αμερική θα δείξει αν υπάρχει αντιπρόσωπος στην Ελλάδα.

SMITH AND WESSON 1000

Κ Νικήτα γνωμη για Smith wesson 1000

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εξαιρετικά καλή καραμπίνα που κατασκευαζόταν στην Ιαπωνία για λογαρισμό της S&W. Αλλά η παραγωγή σταμάτησε προν πολλά χρόνια και δεν υπάρχουν πια ανταλλακτικά.

BERETTA 1201F

Καλησπέρα κ. Νικήτα είμαι καινούργιος στο άθλημα. Μόλις αγόρασα ένα μεταχειρισμένο όπλο την BERETTA 1201F, θα ήθελα να ρωτήσω τι φυσίγγια μπορώ να ρίξω;;; Magnum;; super Magnum;;; Στην κάννη πάνω γραφή 12 GA 2 3/4” – 26”
ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ένδειξη 2 3/4 δείχνει ότι το όπλο σας έχει θαλάμη 70 χιλιοστών και δέχεται φυσίγγια 70 χιλιοστών, δεν δέχεται φυσίγγια μάγκνουμ ούτε σούπερ μάγκνουμ. Τα κανονικά φυσίγγια που δέχεται η καραμπίνα σας είναι αρκετά για όλα τα κυνήγια της Ελλάδας.