ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 473

ΣΟΥΠΕΡΠΟΖΕ PACHMAYR

Θα ήθελα την γνώμη σας για αυτό το σούπερ ποζε καί την αξία του ευχαριστώ πολύ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η Pachmayr είναι γνωστή εταιρεία οπλουργικής και εμπορίας που εδρεύει στο Λος Αντζελες. Το σουπερποζέ σας κατασκευάστηκε για λογαριασμό της Pachmayr από την ισπανική εταιρεία Sarriugarte. Είναι ένα μέτριας ποιότητας σουπερποζέ που εισαγόταν στην Ελλάδα παλαιότρεα. Η αξία του είναι γύρω στα 600 Ευρώ αν είναι σε άριστη κατάσταση.

ΠΕΛΜΑ MIROKU

Καλημέρα κύριε Κυπρίδημε. Είμαι κάτοχος ενός ποζέ miroku και αναζητώ πέλμα κοντακίου, καθώς το υπάρχον έσπασε από πτώση. Δεν γνωρίζω το μοντέλο. Σας παραθέτω φωτογραφίες. Επίσης θα ήθελα να μου πείτε μέχρι πόσα γραμμάρια φυσίγγια μπορεί να ρίξει με ασφάλεια.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αν εννοείτε το γνήσιο πέλμα Miroku με το λογότυπο της εταιρείας, αυτό δύσκολα θα βρεθεί. Παλαιότερα τα όπλα Miroku εισάγονταν από μια σειρά ελληνικών εταιρειών, ίσως να υπάρχουν κάποια πέλματα στα αποθέματα ανταλλακτικών. Το καλύτερο σημείο να αρχίσετε την έρευνα είναι το κατάστημα Καλκαντζάκος στην οδό Αθηνάς.

Αν εννοείτε ένα απλό αντικραδασμικό πέλμα, αυτά υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα καταστήματα και οπλουργεία.

Για να εξακριβωθεί η γόμωση που δέχεται το όπλο θα πρέπει να έχουμε τις σφραγίδες δοκιμής και τα στοιχεία θαλάμης που αναγράφονται στην κάννη.

ΣΦΡΑΓΙΔΑ CIP

Χαίρετε. Θα ήθελα να ρωτήσω τι σημαίνει η σήμανση cip s που βρίσκεται σε πολλά όπλα στα proofmarks. Είναι κάτι αντίστοιχο του fleur de lys? Δηλαδή ένα όπλο αν το έχει π.χ. τα νέα baikal μπορεί να ρίχνει φυσσιγια hp Steelshot?

Ευχαριστώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

CIP είναι τα αρχικά της Διεθνούς Ενωσης Τραπεζών Δοκιμής όπλων και η ύπαρξη της υποννοεί ότι οι σφραγίδες που φέρει το όπλο είναι σύμφωνες με του όρους δοκιμής της CIP.

Ολα τα όπλα, δοκιμασμένα και φέροντα σφραγίδες δοκιμής μπορούν να ρίξουν ατσάλινα σκάγια. Το κριτήριο δεν είναι οι πιέσεις δοκιμής αλλά το τσοκ. Τα ατσάλινα σκάγια δεν πρέπει να ρίχονται από όπλα με στενότερο τσοκ του μισού ή τρία άστρα.

ΑΓΟΡΑ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ

Είμαι στην έρευνα αγοράς μιας ημιαυτοματης καραμπινας. Η τάξη τιμής στην οποία θα κινηθώ είναι κάτω από 1000, ίσως και κάτω από 900€, αν και βλέπω πως οι τιμές ανεβαίνουν διαρκώς.
Μεταξύ των όπλων που σκέφτομαι να δω είναι η Mossberg 930. Η συγκεκριμένη βγαίνει μόνο με porting κανη. Ποια η γνώμη σας για το porting σε μια κυνηγετικη καραμπινα; Αξίζει ή καλύτερα να προσανατολιστω στις υπόλοιπες που εχω ξεχωρίσει (Franchi Affinity, Breda Astro, Beretta Bellmonte, Beretta A300 Outlander, Fabarm H38);

Ευχαριστώ προκαταβολικά για την απάντησή σας.

Σπύρος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

θα ήταν μεγάλη παράλειψη αυτή την εποχή να μην δείτε τι υπάρχει στην αγορά μεταχειρισμένων, ειδικά όταν η αγορά αφορά καραμπίνα.

Οσο για το πόρτινγκ. Ναι, δίνει μειωμένη αίσθηση λακτίσματος και βελτιώνει την τουφεκιά κατά ένα μικρό ποσοστό. Αλλά, η βολή με πόρτινγκ βγάζει έναν ιδιάζοντα ήχο που ενοχλεί μερικούς από εμάς. Αυτός ο ήχος διαπερνά και τις ωτοασπίδες. Κάνετε μια δοκιμή με όπλο που έχει πόρτινγκ για να δείτε αν είστε ένας από αυτούς που έχουν αυτό το πρόβλημα.

CYNERGY

Αγαπητέ Νικήτα καλησπέρα.
Ήθελα να θέσω στην προσοχή σου το εξής περίεργο συμβάν. Τις προάλλες (καλοκαίρι) ήμουν με παρέα στο σκοπευτήριο χρησιμοποιώντας ένα από τα όπλα μου, το BROWNING Cynergy Sporting. Ρίξαμε σε σχετικά λίγο χρόνο αρκετά φυσίγγια με το όπλο (καμιά 10αριά πούλες ίσως και παραπάνω). Τό όπλο από ένα σημείο και μετά κλείνοντας τις κάννες δεν μπορούσε να ασφαλίσει. Η πεταλούδα έμενε δεξιά κατά το κλείσιμο και έτσι οι κάννες ξανάνοιγαν. Αφήσαμε το όπλο να κρυώσει και σταδιακά έδειξε μια καλύτερη συμπεριφορά στο θέμα της ασφάλισης. Όμως πάλι κατά τον χειρισμό της πεταλούδας έδειχνε ότι κάτι δεν είναι σωστό. Σαν κάτι να είχε μαλακώσει…Κάποιες φορές για να ασφαλίσει έσπρωχνα με το χέρι την πεταλούδα στη μεσαία θέση και τότε το όπλο ασφάλιζε. Χωρίς να γνωρίζω λεπτομέρειες επί του μηχανισμού υπέθεσα ότι κάποιο ελατήριο που ρυθμίζει την επαναφορά της πεταλούδας έχει σπάσει και άφησα το όπλο στην ησυχία του σκεπτόμενος την επίσκεψη σε οπλουργό. Κατά περίεργο τρόπο το ξανάπιασα στα χέρια μου αρκετές ώρες μετά (στο σπίτι) και το όπλο είχε επανέλθει πλήρως στην κανονική του κατάσταση. Τελικά δεν το πήγα ακόμη σε οπλουργείο αλλά καιρό μετά το ξαναέριξα στο κυνήγι με λίγες τουφεκιές. Συμπεριφέρθηκε άψογα και έτσι δείχνει και τώρα όταν το ρίχνω! Τι μπορεί και πόσο σοβαρό μπορεί να είναι αυτό που συνέβη? Είναι η αρχή ενός μεγαλύτερου προβλήματος που θα παρουσιαστεί ξανά αν το ζορίσω ή ακόμα και σε φυσιολογική χρήση? Μήπως τελικά η επίσκεψη σε οπλουργό πρέπει να γίνει? Να σημειώσω ότι ακριβώς το ίδιο πρόβλημα είχε παρουσιάσει μετά από σκληρή χρήση στα χέρια φίλου και το BROWNING GTS ELITE, πάλι σε σκοπευτήριο. Το όπλο δεν πήγε ποτέ σε οπλουργό και δεν το παρουσίασε ποτέ ξανά από τότε, αλλά πάντα με φυσιολογική χρήση. Μήπως ο μηχανισμός κλεισίματος των συγκεκριμένων όπλων, έχει κάποια ευαισθησία σε αυτό το σημείο που σε έντονη χρήση βγάζει θεματάκια? Περιμένω την άποψη σου και ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Χρήστος Κοτζιάς

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το Cynergy έχει έναν ιδιότροπο μηχανισμό που είναι ταυτόχρονα και αχρείαστα περίπλοκος. Θα χρειαστεί να το δει οπλουργός που καταλαβαίνει την ιδιοτροπία του συγκεκριμένου μοντέλου. Ισως να έχει κάποιον οπλουργό να συστήσει η εταιρεία εισαγωγής METPLAST.

ΣΤΡΑΒΗ ΚΑΝΝΗ

Κ.Νικητα .Πειτε μου απο τι μπορει να στραβοτουφεκαει το οπλο σημαδευοντας σταθερα ενα στοχο με μια καραμπινα .Εχω ελεγξει ευθυγραμμιση καννης,και σκανδαλη.ευχαριστώ..

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αν ρίχνετε με το όπλο σταθερό, σκοπέυοντας με την τεχνική του ραβδωτού (ευθυγράμμιση ρίγας με το όπλο σταθερό) και τα σκάγια πάνε αλλού, τότε δύο είναι τα πιθανά: η κάννη είναι στραβή ή το στόμιο είναι παραμορφωμένο.

Η στραβή κάννη ελέγχεται εύκολα οπτικά από έναν οπλουργό που ξέρει τον τρόπο. Η κάννη ισιώνει επίσης εύκολα αλλά η διαδικασία είναι κάπως “βάρβαρη”. Ειδικός στις ευθυγραμμίσεις καννών είναι ο κύριος Αραπκουλές στη Λάρισα.

Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι ότι η κάννη είναι στραβή. Αν όμως αποδειχθεί ευθεία μετά τον έλεγχο, τότε μάλλον φταίει στο στόμιο, και με αυτό εννοείται το χείλος του στομίου και εκεί η λύση είναι μεν απλή αλλά ελάχιστοι οπλουργοί την κατέχουν. Επειδή υπάρχει αυτή η άγνοια ο πιο ασφαλής τρόπς είναι να αφαιρεθεί ένα χιλιοστό μήκους από το στόμιο, κάτι που είναι εύκολο, γρήγορο και φτηνό.