ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 479

SAUER ΔΙΚΑΝΝΟ

Κύριε Νικήτα, θά ήθελα μερικές πληροφορίες για ένα πλαγιόκαννο J.P. SAUER & SOHN , mod. GECO, τού 1936, όπως επίσης καί τίς πιέσεις καί τά φυσίγγια πού θά πρέπει νά χρησιμοποιηθούν για τό συγκεκριμένο δίκαννο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το δίκαννο σας έχει θαλάμες 70 χιλιοστών και δοκιμή στις 900 πιέσεις, αυτό ήταν το στάνταρ της προπολεμικής εποχής. Συνεπώς δέχεται φυσίγγια που παράγουν μέχρι 650 πιέσεις. Τέτοια φυσίγγια υπάρχουν αρκετά στην αγορά και από την άποψη ταχυτήτων και κατανομών είναι εξίσου καλά με φυσίγγια υψηλών πιέσεων.

ΔΙΚΑΝΝΟ GOROSABEL

Παρακαλώ μια εκτίμηση-σχολιασμό.Τα βασικά σχετικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά μου είναι οικεία.Είναι λειτουργικό,χρησιμοποιείται με ελαφρές γομώσεις περιστασιακά.Συναισθηματικής κυρίως αξίας.Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η Gorosabel ήταν από τους ποιοτικούς κατασκευαστές δίκαννων της Ισπανίας. Εκτός από τα δίκαννα που εμπορευόταν με το δικό της όνομα, προμήθευε και αγγλικές εταιρείες που τελείωναν τα δίκαννα στην Αγγλία και τα πουλούσαν με την δική τους ονομασία.

Η αξία του είναι στα ίδια επίπεδα με άλλα καλά ισπανικά δίκαννα όπως τα ΑΥΑ και Sarasqueta.

MAROCCHI 512 Ή MP27M;

Παρακαλώ θέλω να κάνω αγορά ποιο από τα 2 να διαλέξω όσον αφορά αξιοπιστία ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το 512 είναι βασικά μια αντιγραφή του Valmet και έχει το συρταρωτό “καπάκι” για κλειδί και χαμηλό προφίλ. Αυτό είναι ένα από τα πιο γερά κλειδώματα σε σουπερποζέ. Επίσης έχει αξιόπιστο σύστημα μονής σκανδάλης.

Από τα δύο το 512 είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς προσφέρει αυτά και άλλα τεχνικά σημεία υπεροχής και κάπως πιο φινετσάτο φινίρισμα από το ΜΡ27.

Δεν υποτιμώ το ΜΡ27, έχει δείξει την αξιοπιστία στα χέρια χιλιάδων κυνηγών στην Ελλάδα, και ίσως εκατομμυρίων παγκοσμίως. Ωστόσο το 512 υπερέχει σε αρκετά σημεία.

ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΦΑΚΟΥ

Μετατροπη φακου maglite σε κεφαλη led

Θα μπορουσατε αυτη την μετατροπη να τη αναλαβετε

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οχι διότι δεν είμαστε κατάστημα. Δεν πουλάμε και δεν επισκευάζουμε τίποτε. Η μετατροπή του φακού δεν είναι δύσκολη δουλειά, αρκεί μια αντικατάσταση της λάμπας. Δεν ξέρω αν υπάρχουν στην Ελλάδα οι λάμπες, τις δικές μου τις αγόρασα στο Ebay για μερικά Ευρώ.

MIROKU ΒΕΛΟΝΕΣ

Καλησπέρα
Το όπλο μου ειναι 2 χρονών και του έγινε και 1 φορά service. Προχτές την ώρα που έκλεισα το όπλο εκπυσοκρότησε το φυσίγγιο χωρις να πατήσω τη σκανδάλη
Ο οπλουργός μου είπε ότι η βλάβη προέκυψε απο σκουριά στη σούστα η οποία δεν επέτρεψε στη βελόνα να παέι προς τα πίσω(οπότε προέξεχε στη βαση και με τ κλεισιμο του όπλου έγινε η εκπυσοκρότηση)
Ήθελα ξκαι τη δική σας άποψη, κατα πόσο μπορεί να ισχύσει αυτό και τι μπορώ να κάνω για να μην ξανασυμβεί

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εκτός από την σκουριά στις βελόνες το πρόβλημα μπορεί επίσης να προκληθεί από πηγμένα λάδια στον πυροδοτικό μηχανισμό.

Για να μην ξανασυμβεί το πρόβλημα αλλάζονται τα ελατήρια των βελόνων, και γίνεται ένα ριζικό καθάρισμα και λείανση των υποδοχών των βελόνων, καθώς και των ίδιων των βελόνων. Το λειασμένο μέταλλο αντιστέκεται στην σκουριά. Επίσης εξετάστε τις βελόνες για πιθανές φθορές και σπασίματα. Αν χρειαστεί αλλάζονται οι βελόνες, είναι φτηνά ανταλλακτικά.

Καλό είναι να καθαριστούν σχολαστικά οι σφύρες και σχαστηρίες και να γίνει λίπανση με ένα λεπτόρευστο λάδι που δεν στεγνώνει. Μερικά λάδια περιέχουν διαλύτες που εξατμίζονται και αφήνου ένα πηκτό στρώμα στο μέταλλο. Αυτά δεν τα θέλουμε σε έναν πυροδοτικό μηχανισμό.

ΔΙΚΑΝΝΟ SARASQUETA

Καλησπέρα κύριε Νικήτα βρήκαμε το δίκανο του παππού μου και θέλουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Από όσο διάβασα γράφει στην κανη pioneer made by felix sarasqueta y cia firar. Το μήκος κάννης είναι 71 εκατοστά και ο αυλός 18,6.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η εταιρεία Felix Sarasqueta κατασκεύαζε δίκαννα μέτριου κόστους αλλά καλής ποιότητας. Είχε δώσει την ονομασία Pioneer σε πλαγιόκαννα καθώς και σε σουπερποζέ δίκαννα. Δεν λέτε ποιον τύπο έχετε, υποθέτω ότι είναι το πλαγιόκαννο. Είναι μοντέλο με μισές φωτιές συστήματος Ανσον-Ντήλυ, με θαλάμες 70 χιλιοστών και δοκιμή στις 900 πιέσεις. Η αξία του είναι γύρω στα 400 με 500 Ευρώ.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΡΟΥΧΑ ΚΥΝΗΓΙΟΥ

Καλησπέρα σας. Διάβασα τις προάλλες ότι βάσει του Νόμου περί θήρας ”κατά τη διάρκεια του κυνηγίου αγριογούρουνου, λαγού, μπεκάτσας και ορτυκιού, οι κυνηγοί υποχρεούνται να φέρουν στον κορμό του σώματος ένδυμα φωσφορίζοντος χρώματος πορτοκαλί (αποκλειόμενης απλής λωρίδας) ορατό από κάθε πλευρά, προς αποφυγή ατυχημάτων.” Δηλαδή στην διάρκεια του κυνηγιού με την μέθοδο του καρτεριού δεν χρειάζεται να φοράμε πορτοκαλί ρούχα; Εάν κάτι γίνει πως μπορεί κάποιος να αποδείξει π.χ. στην ασφαλιστική ότι κυνηγούσε με την μέθοδο του καρτεριού και δεν χρειαζόταν να φοράει πορτοκαλί χρώμα στον κορμό; Επιπλέον ερώτηση, τελικά το έντονο πορτοκαλί χρώμα είναι κάτι που αντιλαμβάνονται τα θηράματα με αποτέλεσμα την δυσκολία στην κάρπωση ή όχι;
Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Είναι πάντα καλή ιδέα να φοράμε ρούχα που μας καθιστούν ευδιάκριτους σε άλλους κυνηγούς, άσχετα με τι λέει ο νόμος. Δεν είναι τυχαίο ότι τα ευδιάκριτα ρούχα επιβάλλονται σε εργασίες δυνητικά επικίνδυνες, όπως πχ σε όσους εργάζονται σε εργοτάξια, σιδηρόδρομους κλπ.

Τα περισσότερα ζώα δεν αντιλαμβάνονται το χρώμα με την ίδια λεπτομέρεια που το αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος. Η κίνηση και το γενικό σχήμα είναι αυτό που φοβίζει το θήραμα, περισσότερο από το χρώμα.