ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 480

ΒΕΛΓΙΚΟ ΔΙΚΑΝΝΟ

Κύριε Νικήτα γεια σας.επεσε στα χέρια μου το συγκεκριμένο όπλο και το έστειλα σε οπλουργο με αυτό το αποτελεσμα(επισυναπτω φωτο πριν και μετα).θα ήθελα μερικές πληροφοριες(Έτος κατασκευής κλπ) και την αξία του στο περίπου.Δεν έχω σκοπό να το πουλήσω έχει συναισθηματική αξία για μένα αλλά θα ήθελα να ξέρω Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το όπλο σας είναι χαρακτηριστικό δείγμα της πρώιμης βελγικής παραγωγήςν των τελών του 19ου αιώνα. Αυτά τα δίκαννα ήταν κατασκευασμένα για φυσίγγια μαύρης πυρίτιδας, δεν έχουν επίπεδα στις κάννες, η βάση δεν έχει το ενισχυτικό “ράδιο” μεταξύ βάσης και καθρέφτη. Δεν είναι ασφαλή για χρήση με σύγχρονα φυσίγγια.

Ο οπλουργός έκανε καλή δουλειά ανακαίνισης, και αυτό διατηρεί την αξία του ως κειμήλιοι. Ωστόστο αυτό το όπλο ΔΕΝ πρέπει να ρίξει. Η αξία του είναι χαμηλή λόγω των παραπάνω, αλλά όπως λέτε έχει συναισθηματική αξία και έτσι είναι πολύτιμο για εσάς.

ΠΙΕΣΕΙΣ ΟΚΤΑΒΟΛΩΝ REMINGTON

Καλησπερα σας! Θα ηθελα να σας ρωτησω εαν δικαννο (πλαγιοκαννο laurona ή σουπερ ποζε baikal toz 34) με καννες δοκιμασμενες στα 900 bar μπορει να ριξει τα γνωστα σε ολους 8βολα δραμια της εταιριας Remington των 70 χιλιοστων ή δεν συνισταται. Σας ευχαριστω εκ των προτερων για τον χρονο σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η αμερικανική τακτική κατασκευής φυσιγγίων είναι να διατηρεί τις ίδιες πιέσεις σε όλα τα φυσίγγια ενός μήκους, άσχετα από το βάρος ή είδος γόμωσης. Αυτή η τακτική καθορίζεται από την SAAMI που είναι ο συντονιστής των Αμερικανών παραγωγών όπλων και φυσιγγίων. Η μέγιστη πίεση φυσιγγίων 70 χιλιοστών είναι 11000 psi που αντιστοιχεί με 760 Bar. Είναι δηλαδή στα ίδια επίπεδα με την ευρωπαϊκή τακτική που ορίζει τα 740 bar ως πίεση για τα κανονικά (μή μάγκνουμ) φυσίγγια διαμετρήματος 12. Η πίεση κανονικής δοκιμής είναι 960 bar, παλαιότερα ήταν 900 αλλά η διαφορά οφείλεται στον τρόπο μέτρησης και όχι στην αύξηση της πίεσης δοκιμής. Αρα τα όπλα δοκιμασμένα στις 900 πιέσεις προορίζονται για φυσίγγια των 740 bar.

Εφόσον τα όπλα που αναφέρετε είναι σε καλή μηχανική κατάσταση μπορούν να ρίξουν τα οκτάβολα της Remington.

ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΟΠΛΟΥ

Κυριε Κυπριδημε Καλησπερα,
Θα ηθελα να ρωτησω τι λεει η νομοθεσια για το αν ειναι νομιμο να κυνηγησω με τουφεκι γνωστου μου το οποιο εχει δηλωθει και εχει δελτιο κατοχης στο ονομα του.Εγω βεβαια παντα κυνηγωντας νομιμα με κυνηγητικη αδεια.Επισεις αν σε ελεγχο για καποιο αλλον λογο οποιονδοιποτε διαπιστωθει οτι υπαρχει το τουφεκι του φιλου μου σε χωρο δικο μου να μην ειναι δηλωμενο σε μενα και το εχω να το δοκιμασω και διαπιστωθει οτι εχει δελτιο κατοχης σε αλλο ονομα υπαρχουν κυρωσεις για αυτο ?
Τα παραπανω εχουν συζητηθει πολλες φορες απο κυνηγους σε παρεες και υπαρχουν διαφορες γνωμες οποτε ζηταμε την βοηθεια σας.

Ευχαριστω,

Μανωλης Πετρατος.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η απάντηση δίνεται από την επιβολή, σε όσους ζητούν άδεια κυνηγίου αλλά δεν έχουν όπλο, της βεβαίωσης ότι αν ήθελαν όπλο πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια.

Αυτή ήταν μια εντελώς χαζή ιδέα που επέβαλαν δύο έμποροι όπλων στις διαβουλεύσεις για το νόμο 2168/1993. Η πονηριά ήταν να αναγκάσουν όσους δανείζονται όπλα να υποστούν την βάσανο των εχέγγυων κατοχής (ψυχίατρο κλπ) και έτσι να ενθαρρυνθούν να αγοράσουν όπλα, να γίνουν δηλαδή πελάτες.

Αυτή η νομική ρύθμιση καλύπτει τον δανεισμό από κυνηγό με άδεια.

Αλλά…. Πάντα υπάρχει ένα αλλά! Η γνώση αυτής της λεπτής νομικής σκέψης δεν έχει περάσει σε όλους τους λειτουργούς εφαρμογής της νομοθεσίας, δηλαδή αστυνομικούς και θηροφύλακες. Ετσι έχουμε περιπτώσεις άσκησης δίωξης για την κατοχή δανεικού όπλου. Ναι, η υπόθεση δεν καταλήγει σε καταδίκη αλλά η δίκη απαιτεί δικηγόρο και έξοδα και μπελά.

Η προσωπική μου συμβουλή ακολουθεί το λαϊκό γνωμικό “φύλαγε τα ρούχα σου” ή το πιο σπάνιο “πρόσεχε τα πισινά του μουλαριού και τις δικαστικές αποφάσεις” και θα έλεγα αποφύγετε τον δανεισμό, είτε ως δανειστής ή ως δανειζόμενος.

ΜΟΝΗ ΣΚΑΝΔΑΛΗ 687

Καλησπέρα σας. Έχω πάρει ένα μεταχειρισμένο 687 silver pigeon II sporting . Το σύστημα ασφαλείας δεν έχει επάνω επιλογέα κάνης. Μπορώ να πάω σε οπλουργο να μου βάλει επιλογέα?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στην ιστοσελίδα εξαρτημάτων της Beretta σε αυτή την διεύθυνση

http://www.berettaweb.com/sezionati/sez%20687EELL.htm

δείχνει ότι η επιλογή απαιτεί διαφορετική σκανδάλη, όχι μόνο το κουμπάκι της ασφάλειας με επιλογέα. Από ότι φαίνεται η επιλογή έχει δική της σκανδάλη που διαφέρει από το μοντέλο χωρίς επιλογή. Η μετατροπή λοιπόν δεν είναι απλή υπόθεση και θα χρειαστεί μια σειρά ανταλλακτικών και ανάλογα έξοδα χωρίς εγγυημένη αξιοπιστία στο αποτέλεσμα.

Πρακτικά ο επιλογέας σπάνια χρησιμοποιείται στο κυνήγι. Στο δικό μου σουπερποζέ δεν τον έχω χρησιμοποιήσει ποτέ και το έχω 35 χρόνια! Η παρουσία του είναι πιο πολύ θέμα μάρκετινγκ παρά πρακτικής χρήσης. Προσωπικά δεν θα απέρριπτα ένα καλό σουπερποζέ, και το 687 είναι καλό, επειδή δεν έχει επιλογέα.

ΚΑΡΑΜΠΙΝΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ

Κύριε Νικήτα καλησπέρα σας. Θέλω να αγοράσω μια καραμπίνα για το άθλημα της πρακτικής σκοποβολής , είμαι ανάμεσα σε 3 όπλα , στο SAIGA 340 , SAIGA 030 και στο ARMSAN RS1. Το SAIGA 340 έχει όλα τα αξεσουάρ πάνω που χρειάζεται ένας αθλητής ενώ τα αλλά 2 όπλα δεν τα έχουν και θα πρέπει να τα αγοράσω EXTRA αλλά δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Αυτό που θέλω να μάθω και εκεί χρειάζομαι την βοήθεια σας είναι το ποιο όπλο από αυτά θεωρείται πιο αξιόπιστο σε όλους τους τομείς και κυρίως στο θέμα υλικών κατασκευής και εμπλοκών διότι για το ARMSAN έχω ακούσει πολύ καλά λόγια δηλαδή δεν κάνει εμπλοκές ακόμα και με 24γρ, είναι κατασκευασμένο από χρωμιομολυβδαινιούχο χάλυβα, έχει ποιο χοντρή κάννη και έχει βελτιωμένο μηχανισμό σκανδάλης ενώ για τα αλλά 2 όπλα δεν γνωρίζω κάτι . Θα ήθελα να μου πείτε αν μπορείτε και ποιος μηχανισμός είναι καλύτερος και τι διαφορές έχουν διότι το ARMSAN αν δεν κάνω λάθος πρέπει να έχει μηχανισμό AK74 και τα αλλά 2 όπλα ΑΚ47. Και κάτι που ξέχασα, η πιστοποίηση ΝΑΤΟ που έχει το ARMSAN τι ακριβώς είναι ;.
Να είστε καλά , σας ευχαριστώ πολύ!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν έχω προσωπική γνώση του αθλήματος της πρακτικής, δηλαδή τα σενάρια βολής που επιβάλλουν ανάλογα τεχνικά χαρακτηριστικά των όπλων.

Βλέποντας την σκοποβολή γενικότερα βλέπω ότι το καλό και αποτελεσματικό σκοπευτικό όπλο τείνει να επιβάλλεται από μόνο του και να καθιερώνεται μέσα από τις επιλογές της πλειονότητας των σκοπευτών. Ετσι πχ επικράτησε το Perazzi στα αθλήματα του Σκητ και Τραπ, μέσα από την χρήση όλο και περισσότερων σκοπευτών.

Βλέπω επίσης ότι ενώ στην Ευρώπη είναι δημοφιλής ο αποσπώμενος γεμιστήρας, στην Αμερική
επιλέγονται για πρακτική σκοποβολή λειόκαννα με παραδοσιακή αποθήκη σωλήνα. Οι Αμερικανοί αθλητές δείχνουν μιαν ιδιαίτερη εκτίμηση προς το Franchi Affinity με παραδοσιακή αποθήκη. Αυτή η επιλογή βέβαια επιβάλλει τακτικές ταχείας αναγόμωσης που είναι κάπως απαιτητικές σε σύγκριση με την απλή αλλαγή αποσπώμενου γεμιστήρα.

Η πιστοποίηση ΝΑΤΟ σημαίνει ότι το όπλο πληροί τις προδιαγρααφές κατασκευής της συγκεκριμένης κατηγορίας όπλων, δηλαδή λειόκαννων, που έχει θεσπίσει το ΝΑΤΟ για στρατιωτική χρήση.

Το ΑΚ47 ήταν το πρώτο και βασικό μοντέλο Καλάσνικοφ. Το ΑΚ74 είναι η μεταγένεστερη μορφή του σε διαμέτρημα 5,45 με μερικές βελτιώσεις στον μηχανισμό αερίων.

Εν κατακλείδι θα σας έλεγα να κοιτάξετε τι επιλέγει η πλειονότητα των σκοπευτών πρακτικής. Η επιλογή τους αντανακλά την αξιοπιστία και λειτουργικότητα του όπλου που επιλέγουν.