ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 481

RENATO GAMBA

Καλημερα εχει ερθει στα χερια μου ενα Renato gamba (super pose) και θα ηθελα μια γνωμη για το συγκεκριμενο οπλο, στις καννες αναγραφει S.A.B-linea RENATO GAMBA GARDONE VT.ITALY.Λογο το νεαρο της ηλικιας μου δεν γνωριζα την συγκεκριμενη μαρκα οπλων και θα επιθημουσα να μαθω αξια-επιδοσης του οπλου οχι χρηματικη αξια.. Ευχαριστω εκ΄’τον προτερων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η Renato Gamba είναι γνωστή για τα ποιοτικά της δίκαννα, πλάγια και ποζέ. Η εταιρεία έχει μακρόχρονη ιστορία και υπάρχει μέχρι τώρα με κατασκευές σε ποιοτικά σουπερποζέ, κυνηγετικά και σκοπευτικά. Δεν αναφέρετε το μοντέλο του σουπερποζέ σας. Αν μας πείτε το μοντέλο θα μπορούμε να πούμε περισσότερα.

ΤΣΟΚ SILVERHAWK

Αξιότιμε κ. Κυπρίδημε,
Ονομάζομαι Κωνσταντίνος Κασάπης και είμαι από Ξάνθη. Κυνηγάω ορτύκι, μπεκάτσα και τσίχλα περπατητό στη Θράκη, με επανιέλ Μπρετόν.
Πρόσφατα αγόρασα ένα πλαγιόκανο Beretta Silver Hawk με τσοκάκια Optimachoke ( έχει 5 τσοκ που αναγράφουν επάνω Optimachoke). Δισκάνδαλο, με αυλό 18.3 και κάνες 71 εκ.
Πιο πριν κυνηγούσα με sp Verney Carron Becassier, δισκάνδαλο, κάτω κάνη σταθερή κύλινδρος, πάνω κάνη εναλλασσόμενα τσοκ Chokinox, αυλός 18,5, κάνες 60 εκ.
Έπειτα από παρατηρήσεις ενός γνώστη του χώρου, ανακάλυψα το εξής:
Το Beretta Silver Hawk έχει αυλό 18,3 και τσοκ Optimachoke. Συμβαδίζουν αυτά τα δυο;
Το έψαξα λίγο στο διαδίκτυο και βρήκα ότι συμβαίνει και σε άλλους κατόχους.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το βασικό θέμα του τσοκαρίσματος είναι σύσφιξη επί του αυλού που επιφέρει το τσοκ. Εφόσον υπάρχει η επιθυμιτή σύσφιξη και το τσοκάκι εφαρμοζει σωστά στα σπειρώματα και στα εσωτερικά χείλη της κάννης, ο τύπος και η ονομασία είναι δευτερεύοντα. Η παλιά τακτική και η παραδοσιακή σοφία των ρυθμιστών των καννών ήταν να ονομάσουν τον βαθμό του τσοκ μιας κάννης βάσει των αποτελεσμάτων στον πίνακα και όχι βάσει της διαμέτρου του τσοκ. Κάπου έχουμε ξεχάσει αυτή την παλιά σοφία και βασιζόμαστε στις ονομασίες και εικόνες που μας μεταδίδουν οι κατασκευαστές.

ΚΛΕΙΣΤΡΟ ΦΛΟΜΠΕΡ

Έχω ένα φλόμπερ και έχω χάσει το κλείστρο είναι δυνατόν να βρούμε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Είναι πιθανό η αντιπροσωπεία να έχει κλείστρα ως ανταλλακτικά. Δεν λέτε τι μάρκα είναι το φλόμπερ σας.

MOSSBERG 95 ΜΕ ΟΥΡΑΙΟ

Καλησπέρα σας κύριε Νικήτα, πρόσφατα κληρονόμησε η σύζυγος μου απο κληρονομιά ενα mosberg maverick 95 μπορείτε να μου πείτε αν τα λειοκαννα με κινητό ουρεο ειναι ασφαλή και κατά πόσο ειναι αξιόπιστα

Υ. Γ Ευχαριστώ εκ των προτέρων

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο μηχανισμός με κινητό ουραίο είναι ανθεκτικός και αξιόπιστος. Η μόνη αδυναμία, αν μπορεί να χαρακτηριστεί αδυναμία, είναι ότι λόγω των μικρών εξολκέων που έχει στο κλείστρο θέλει καλής ποιότητας κάλυκες που δεν διογκώνονται και δεν κολλούν στην θαλάμη.

ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΛΗΓΜΕΝΟΥ ΟΠΛΟΥ

Κυριε Νικητα γεια σας!εχω στα χερια μου το συγκεκριμενο οπλο το οποιο ανηκει στον θειο μου ο οποιος ειναι υπερηλικας και δυσκολο να μετακινηθει.Η ΑΚΚΟ την οποια εχει χασει ειναι ληγμενη απο το 2005,τι μπορω να κανω σε αυτη την περιπτωση λογο της δυσκολιας μετακινησης?με καποια υπευθυνη δηλωση οτι μου παραχωρει το οπλο ωστε να βγαλω ΑΚΚΟ στο ονομα μου?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Λόγω του πρόσφατου εγκλήματος στην Τήνο έχουν αυστηροποιηθεί οι διαδικασίες μεταβίβασης και αδειοδότησης. Μια επαφή με δικηγόρο που κατέχει τα περί όπλων θα ήταν χρήσιμη πριν γίνει οποιαδήποτε ενέργεια. Ο δικηγόρος μπορεί να διερευνήσει την κατάσταση με εχεμύθεια.

ΠΙΕΣΕΙΣ ΙΖ58

Καλησπέρα κ. Νικήτα. Έχω ένα όπλο στην κατοχή μου, δίκαννο της baikal ij 58 mae (ussr). Θα ήθελα να σας ρωτήσω πόσα γραμμάρια μπορεί να ρίξει καθώς και μέχρι πόσα bar έτσι ώστε να είναι ασφαλή το όπλο. Επίσης το μήκος της θαλάμης είναι 2 3/4; Σας ευχαριστώ εκ τον προτέρων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα ΙΖ58 είναι δοκιμασμένα στις 960 πιέσεις και δέχονται φυσίγγια που παράγουν μέχρι 750 πιέσεις. Θα δείτε ότι φέρει σφραγίδα με την ένδειξη mpA75.

Το βάρος της γόμωσης δεν είναι ο καλύτερος δείκτης πιέσεων, ειδικά τώρα που έχουμε φυσίγγια 70 χιλιοστών που παράγουν 1050 πιέσεις. Ωστόσο τα περισσότερα φυσίγγια της αγοράς μήκους 70 χιλιοστών παράγουν κάτω από 740 πιέσεις σε γομώσεις από 36 γραμμάρια και κάτω. Στα 38 μέχρι 42 γραμμάρια οι πιέσεις συνήθως αυξάνονται.

ΤΣΟΚΑΚΙ ΣΕ ΜΟΝΟΚΑΝΝΟ 16

Μπορώ σε 16 να βάλω τσοκ; Μου ανοίγω στα 10μετρα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Θεωρητικά ναι, μπαίνουν τσοκάκια σε μονόκαννο διαμετρήματος 16. Το πρόβλημα είναι ότι ελάχιστοι οπλουργοί διαθέτουν τα κοπτικά εργαλεία και οδηγους για αυτό το διαμέτρημα. Θα πρέπει να κάνετε μια έρευνα αγοράς ανάμεσα στους οπλουργούς να δείτε ποιος διαθέτει τα ανάλογα εργαλεία κοπής τσοκ 16.